Yerel seçimlere doğru: Atina'da neo-Nazi başkanı adayı

Fırtına ve sellerle mücadele eden komşu Yunanistan, pazar günü sandık başına gidecek. Faşist Altın Şafak'ın iki numaralı ismi İlias Kasidiaris, Atina'da adaylığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Komşu Yunanistan, bu pazar yerel seçim için yeniden sandık başına gidiyor. Mayıs ve haziran aylarında düzenlenen parlamento seçimlerinin ardından, önümüzdeki beş yıl boyunca yerel yönetimlerin başında olacak olan isimler belirlenecek.

Yerel seçimler, temmuz-eylül aralığında yaşanan üç büyük doğal afetin sonrasında düzenleniyor. Yaz aylarında Yunanistan'ın genelinde meydana gelen büyük orman yangınlarının ardından Yunanistan, geçtiğimiz haftalarda iki fırtınayla karşı karşıyaydı. Doğal afetler sonucu onlarca vatandaş hayatını kaybederken, ülkenin birçok noktasında telafi edilmesi zor hasarlar oluştu. Görev başına gelecek olan yeni yerel yönetimler, son afetlerin yaralarını sarmak için çaba sarf edecek.

İKİNCİ TUR GÜNDEMDE

Yunanistan'da yerel seçimlerin ilk turu bu pazar gerçekleştirilecek. İkinci turun gerekli olduğu yerlerde, 15 Ekim'de yeniden sandık başına gidilmesi planlanıyor. On milyona yakın seçmen, 13 bölge ve 332 belediyeden oluşan ülkenin yerel yönetimlerine temsilcilerini belirleyecek.

Yerel yönetimler için beş yıllık görev süresi, 2014-2019 yılları arasında olduğu gibi yeniden kararlaştırıldı. Dolayısıyla, yeni belediye başkanları ve bölge belediye başkanları, 1 Ocak 2024 tarihinde göreve başlayacak ve görev süreleri 31 Aralık 2028 tarihinde sona erecek. Bu yıl ilk kez belediye ve bölgesel seçimlerde, tıpkı mayıs ve haziran aylarında yapılan son ulusal seçimlerde partilerin yaptığı gibi, adaylıklar "online adaylık portalı" üzerinden elektronik olarak kayda geçirildi.

Yunanistan'da yerel seçimlere, partilerin veya sivil toplum kuruluşlarının, örgütlerin ve vatandaşların desteklediği ya da bağımsız yerel yönetim oluşumları katılıyor. Partiler doğrudan seçimlerde yer almıyor.

ATİNA'DA 7 ADAYLI YARIŞ

Atina Belediyesi'nde bu yıl belediye başkanlığı için 7 kombinasyon ve aday yarışıyor. Muhafazakar hükümetin desteklediği, Başbakan Kiriakos Miçotakis'in yeğeni ve mevcut Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis bu seçimlerde de "Atina Yükseklere" oluşumu ile aday.

Muhalefetin büyük partileri ise Haris Doukas ile Kostas Zachariadis'in adaylıklarını destekliyor. Zachariadis, SYRZIA'nın önde gelen isimlerinden. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise Atina'daki seçim yarışına, Nikos Sofianos'un liderliğindeki "Atina Halk Birliği" listesi ile katılıyor. Bu oluşumların dışında ise üç farklı listede pazar günkü seçimlerde boy gösteriyor.

CEZAEVİNDEKİ AŞIRI SAĞCI ADAY

Suç örgütü olarak ilan edilen ve lider kadrosu ağır hapis cezalarına çarptırılan Altın Şafak'ın iki numaralı ismi İlias Kasidiaris bu seçimlerde Atina Belediye Başkanlığı için adaylığını açıkladı. Kasidiaris, seçimlere cezaevinden liderlik ettiği "Özgür Atinalılar" partisi ile katılıyor.

Kasidiaris'in cezaevinden seçim kampanyası yürütüyor olması komşu ülkede tartışmaları beraberinde getirdi. Atina'daki yerel yetkililer, Kasidiaris'e seçim propagandası şansı tanımadı. Oluşumun, Atina'nın merkezinde stant açma talebine onay çıkmadı.

 SELANİK'TE 8 ADAY

Yunanistan'ın ikinci büyük kenti Selanik'te mevcut belediye başkanı Konstantinos Zervas'ın yanı sıra, 8 Ekim Pazar günü yapılacak olan belediye seçimlerinde sekiz aday daha vatandaşların oylarına talip olacak.

Seçimlere ramak kala yapılan araştırmalar ve yorumlar, yerel seçimlerden muhafazakar iktidarın desteklediği adayların favori olarak görüldüğüne işaret ediyor. Mayıs ve haziran aylarındaki seçim süreçlerinden zaferle çıkan Yeni Demokrasi'nin destek sunduğu adayların ülkenin birçok noktasında yeni başarılar elde etmesi güçlü bir olasılık olarak öne çıkıyor.