Sungurlu Barajı’na karşı köylülerin gözü Danıştay’da

İstanbul'a su temin etmesi için yapılmak istenen Sungurlu Barajı'na verilen ÇED oluru mahkemece iptal edildi. Hukuki süreç devam ediyor. Baraj hayata geçerse, iki bin kişi göç etmek zorunda kalacak.

Akçaova Köyü, baraj nedeniyle etkilenecek köylerden biri.
Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - İstanbul'a içme, kullanma, sanayi suyu ve taşkın önlemek amacıyla Şile ve Kandıra'da yapımı planlanan Sungurlu Barajı'na karşı 67 kişi, 4 Mart 2020’de dava açtı.

İstanbul 12. İdare Mahkemesi, DSİ'nin ÇED raporundaki eksiklikler nedeniyle “ÇED olumlu” kararını, 26 Kasım 2021’de iptal etti. İdare mahkemesi ilk etapta “ÇED olumlu” raporunu hukuka aykırı bulsa da Danıştay yolunu açık bıraktı. 10 Aralık'ta Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Danıştay'a başvurdu. Nihai karar, Danıştay'ın değerlendirmesinden sonra netlik kazanacak.

Davacılardan Ziraat Yüksek Mühendisi Hüseyin Yüce, baraj yapımıyla Kandıra'nın köylerinde yaklaşık 10 bin kişinin etkileneceğini ve yaklaşık 2 bin kişinin taşınmak zorunda kalacağını söyledi.

'İSTANBUL'A SAĞLANACAK FAYDA KANDIRA'DA DAHA BÜYÜK ZARAR OLUŞTURACAK'

Yaklaşık 18 köyden davacı olan 67 kişi, yerel mahkemenin “ÇED olumlu” kararını iptal etmesini sevinçle karşıladı. Davacılardan Ziraat Yüksek Mühendisi Hüseyin Yüce, Danıştay'ın köylüler lehine karar açıklayacağını düşünüyor. Yüce, kimsenin suya karşı olmadığını fakat yapılacak barajın bölgede faydadan çok zarar yaratacağı için itirazlar olduğunu belirtti.

Sungurlu Baraj projesinin ÇED olumlu kararını iptal eden İstanbul 12. İdare Mahkemesi açıkladığı kararı, bilirkişi incelemesine dayandırdı. Kandıra ilçesinin köylerinde yapılan incelemeye göre; sular altında kalacak köylerde yaşayan insanların nereye yerleştirileceğine dair ÇED raporunda detaylı bilgi olmadığı tespit edildi. Çevre mühendisliği açısından yapılan değerlendirmede sular altında kalacak bitki örtüsü, tarım arazileri ile flora ve fauna kaybının oluşacağından söz edildi. Su teminiyle İstanbul'a sağlanacak faydanın, bölgede daha büyük kamu zararı yaratacağı ifade edildi. Bilirkişi raporunda yapılan incelemeler sonucunda da projenin hukuka aykırı olduğu anlatıldı.

'ÇED RAPORU BAŞKA YERDEN KOPYALANDI'

Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde bulunan bir baraja ait ÇED dosyasının Sungurlu Barajı için hazırlanan ÇED raporunda aynen kopyalandığını anlatan davacı Yüce, “Uyarlama yapılmış. Bunu bilirkişiler de tespit etti” dedi.

'10 BİN KİŞİ ETKİLENECEK'

Barajın hayata geçmesiyle birlikte İstanbul'a su temini sağlanması planlanıyordu. Fakat 2003 yılından beri Sungurlu'dan İstanbul'a su verildiğini hatırlatan Yüce, ÇED raporunda çelişkili ifadelerin yer aldığını söyledi: “Raporda yıllık ortalama 85 milyon metreküp alındığı söyleniyor. Oysa İSKİ, 2020 yılında Sungurlu regülatöründen 127 milyon metreküp su aldı. Baraj hayata geçtiği takdirde 115 milyon metreküp su alacaklarmış. Etki alanı içinde iki tane köyün ortadan kalkacağı belirtiliyor ama etki alanı 262 kilometre kare. Hâlbuki beş köy doğrudan etkilenecek. Diğer yerlerde de tarım arazileri ortadan kalkacak. Baraj yapımıyla birlikte Kandıra'nın köylerinde yaklaşık 10 bin kişi ekonomik sorunlar yaşayacak, yaklaşık 2 bin kişi ise taşınmak zorunda kalacak.”