Süleymaniye Valisi'nden Türkiye'ye: Hava sahasını açın

Türkiye'nin Süleymaniye uçuşları için hava sahasını kapatmasının ardından Süleymaniye Valisi, hava sahasının Süleymaniye Havalimanı’nı kullanan uçaklara açılması talebini Türkiye’ye iletti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın 5 Nisan'da duyurduğu 'hava sahasını Süleymaniye uçuşlarına kapatma' kararı sonrası, hava sahasının Süleymaniye Havalimanı’nı kullanan uçaklara açılması talebini Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Mevlüt Yakut'a iletti.

Konuya ilişkin Rûdaw'a açıklamalarda bulunan Heval Ebubekir, “Uçuşlarımızın yeniden başlamasını talep ettik” dedi. Türkiye hava sahasının Süleymaniye Havalimanı’nı kullanan uçaklara kapatılması konusundaki endişelerini Yakut'a ilettiklerini aktaran Vali, “Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu’na Süleymaniye bölgesi ve Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nın istikrarı ve güvenliği konusunda güvence verdik” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Süleymaniye’ye günlük 2 uçuşu olan Türk Hava Yolları (THY), 3 Nisan’da, Süleymaniye Havalimanı’na olan tüm uçuşlarını askıya aldıklarını duyurmuştu. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye hava sahasının 3 Temmuz'a kadar Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’ndan yapılan uçuşlara kapatıldığını açıkladı. 

Bakanlık açıklamasında şöyle denildi: "Süleymaniye’de PKK terör örgütünün faaliyetlerinin yoğunlaşması, terör örgütünün havalimanına nüfuz etmesi ve böylece uçuş güvenliğinin tehdit edilmesi çerçevesinde Türk hava sahası, Irak Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nı iniş/kalkış için kullanacak hava araçlarının kullanımına 3 Nisan itibarıyla kapatılmıştır."

Bu açıklamadan bir gün önce konuşan Süleymaniye Uluslararası Havalimanı Genel Müdürü Hendırin Hiwa Mufti, Türk Hava Yolları'nın (THY) Süleymaniye seferlerini 11 Nisan’a kadar askıya aldığını açıklamıştı. Rûdaw’a konuşan Mufti, THY’nin seferlerin neden askıya alındığı hakkında kendilerine bir açıklama yapmadıklarını, durumu Irak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne de bildirdiklerini söylemişti. (HABER MERKEZİ)