Sudan'daki çatışmalarda 270 kişi öldü: Taraflardan 24 saatlik ateşkes kararı

Çatışmaların dördüncü gününde Sudan ordusu, uluslararası tarafların önerdiği 24 saatlik ateşkes çağrısına bugün 18.00'den itibaren uyacaklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Afrika ülkesi Sudan'da ordu ve paramiliter Hızlı Destek Güçleri (HDG) arasındaki çatışmaların dördüncü gününde taraflar 24 saatlik ateşkes konusunda anlaşmaya vardı.

Reuters'ın haberine göre, HDG lideri General Mohamed Hamdan Dagalo'nun 'sivillerin güvenli geçişi ve yaralıların tahliyesini sağlamak için 24 saatlik ateşkesi' onayladığını açıklamasının ardından Sudan ordusu da uluslararası tarafların önerdiği 24 saatlik ateşkes çağrısına bugün yerel saatle 18.00'den itibaren uyacaklarını açıkladı.

 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un açıklamasına göre, çatışmalarda 270 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 600'den fazla sivil ve asker yaralandı.

AB: BÜYÜKELÇİMİZ KONUTUNDA SALDIRIYA UĞRADI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya hesabından çatışmalara ilişkin açıklama yaparak Sudan'daki AB Büyükelçisi'nin konutunda saldırıya uğradığını duyurdu. 

AA'nın aktardığına göre, "Birkaç saat önce Sudan'daki AB Büyükelçisi kendi konutunda saldırıya uğradı" diyen Borrell, bunun Viyana Sözleşmesi'nin ağır bir ihlali olduğunu belirtti. Borrell, "Diplomatik tesislerin ve personelin güvenliği, Sudan makamlarının birincil sorumluluğu ve uluslararası hukuk uyarınca bir yükümlülüktür" dedi.

AB yetkilileri, Hartum'daki AB diplomatik misyonunun güvenlik durumunun değerlendirildiğini, şu aşamada tahliye kararı olmadığını, büyükelçinin görevinin başında olduğunu bildirdi.

ABD: DİPLOMATİK KONVOYUMUZA ATEŞ AÇILDI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasındaki çatışmaların devam ettiği Sudan'da dün ABD diplomatik konvoyuna ateş açıldığını açıkladı. Blinken, başkent Hartum'daki olayda ölen ya da yaralanan olmadığını ancak saldırının kabul edilemeyeceğini taraflara ilettiğini söyledi.

2 YAŞINDAKİ ELİN ÇATIŞMALARDA HAYATINI KAYBETTİ

Sudan’da ordu ile HDG mensupları arasında süren çatışmalarda Türiyek vatandaşı Kubilay Dadük’ün 2 yaşındaki kızı Elin de hayatını kaybetti. AA'nın haberine göre, çatışmalarda başkent Hartum’un Riyad ve Burri semtlerinde bulunan bazı binalar da isabet alırken, Burri semtinde Dadük’ün evi de yaşanan çatışmalarda zarar gördü.

Dadük’ün evine isabet eden roketler nedeniyle 2 yaşındaki kızı Elin hayatını kaybetti. Dadük ve eşinin yoğun bakımdaki tedavisi sürüyor.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI TARAFLARLA GÖRÜŞTÜ

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken, Sudan Silahlı Kuvvetleri Komutanı General Abdel Fattah el-Burhan ve Hızlı Destek Güçleri Komutanı General Muhammed Hamdan Dagalo ile ayrı ayrı görüştü.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, “(Bakan Blinken) savaş nedeniyle etkilenenler için insani yardımın ulaştırılmasına, Sudanlı ailelerin yeniden bir araya getirilmesine ve uluslararası toplumun Hartum'daki varlığının güvence altına alınmasına izin vermek için ateşkesin sağlanmasının aciliyetini vurguladı” denildi.

SİSİ: SUDAN'DA YAŞANANLAR İÇ MESELE, MÜDAHALE EDİLMEMELİ

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ise Sudan'daki gelişmeler hakkında açıklama yaparak, "Sudan'daki Mısır kuvvetlerinin hedefi yalnızca eğitim vermektir, taraflardan birinin lehine diğerinin aleyhine destek vermek değildir. Sudan'daki olaylar bir iç meseledir müdahale edilmemelidir" ifadelerin, kullandı.

Sudan'da yaşananların ülkenin bir iç meselesi olduğunu söyleyen Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, krizin sonlandırılması için müzakereler yapılmasının zorunlu olduğunu kaydetti.

'ORDU KOMUTANI BURHAN HDG'Yİ FESHETME KARARI ALDI'

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDG'nin feshedilmesi ve 'devlete karşı isyancı güç' ilan edilmesi kararı aldığını ve buna göre davranılacağını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "15 Nisan 2023 Cumartesi günü başlayan talihsiz olayların, HDG'nin Sudan Silahlı Güçleri'ne karşı başkentin bazı noktalarında ve farklı kentlerde isyan etmesinden kaynaklandığını kamuoyuna ve uluslararası topluma açıklamak istiyoruz" ifadesi kullanıldı. (DIŞ HABERLER)