Sudan'da çatışmalar üçüncü gününde: En az 97 kişi öldü

Sudan'da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri arasındaki çatışmalarda en az 97 kişinin hayatını kaybettiği, 942 kişinin yaralandığı duyuruldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sudan'da ordu ve paramiliter Hızlı Destek Güçleri (HDG) arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalar 3'üncü gününde devam ediyor. Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, yaşanan çatışmalarda en az 97 kişinin hayatını kaybettiğini, 942 kişinin yaralandığını duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de, çatışmalar nedeniyle hastalar ve sağlık çalışanlarının hastanelere erişiminde sıkıntı ve bazı ilaçlar ve tıbbi malzemelerde ciddi yetersizlik yaşandığını belirtti. DSÖ, tarafları sağlık hizmetlerinin yerine getirilmesinde tarafsızlığa saygı göstermeye ve çatışmalarda yaralananların sağlık tesislerine sınırsız erişimini garanti etmeye çağırdı.

ABD: YAŞANANLAR KARŞISINDA DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ

Reuters'ın haberine göre, Japonya'daki G7 Dışişleri Bakanları toplantısının marjında basına konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da 'müttefiklerin Sudan'daki çatışmalar karşısında derin endişe içinde olduklarını' söyledi. 

Çatışmalar ile ilgili olarak 'Arap dünyası, Afrika ve uluslararası kuruluşlar ile yakın görüşmeler içinde olduklarını' aktaran Antony Blinken, "Sudan'da devam eden çatışma ve şiddet karşısında derin endişe içindeyiz Bu durum, sivillere, Sudan ulusuna ve muhtemelen bölgeye tehdit oluşturuyor" ifadelerini kullandı. 

BAKANIN EVİNE ROKET İSABET ETTİ: 2 ÖLÜ

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, başkent Hartum'un Bahri bölgesindeki evine roket isabet eden Sudan Maden Bakanı Muhammed Beşir'in ailesinden iki kişi hayatını kaybetti. Eve roket isabet etmesi sonucu ikisi koruma üç kişi yaralandı. Bakan Muhammed Beşir, olaydan yara almadan kurtuldu.

ORDU VE HDG, GÜVENLİ KORİDOR AÇMAYI KABUL ETTİ

Ordu ve HDG, Birleşmiş Milletler'in (BM) insani durumlar için güvenli koridor açma önerisini dün kabul etti. Ordudan yapılan açıklamada, sivillerin geçmesi için Sudan saatiyle 16.00 itibarıyla 3 saat sürecek 'güvenli yollar' açılacağı belirtildi. Açıklamada, "Bu, isyancı milis HDG'nin herhangi bir ihlali durumunda yanıt verme haklarını ortadan kaldırmıyor" denildi.

HDG ise BM'nin isteği üzerine, siviller için güvenli yollar açılacağını ve 4 saatlik süre verileceğini duyurdu. HDG, 'saldırılara karşılık verme hakkına sahip olduğunu' kaydetti.

SUUDİ ARABİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI TARAFLARLA GÖRÜŞTÜ

Öte yandan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve HDG Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu ile dün (16 Nisan) Sudan'da yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Bin Ferhan, Burhan ve Dagalu ile ayrı ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmelerde Bin Ferhan, Sudanlı tarafları sükuneti korumaya, ulusal menfaati öncelemeye ve her türlü şiddet eylemine son vermeye çağırdı. Bin Ferhan ayrıca, çerçeve anlaşmasına geri dönülmesi ve Sudan'da güvenlik ve istikrarın sağlanmasının önemine işaret etti.

Ne olmuştu?

Sudan'ın başkenti Hartum'da ve çeşitli şehirlerde, 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter HDG arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDG arasında 'HDG'nin tamamen orduya katılmasını' öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü. (DIŞ HABERLER)