Sudan ordusu ve paramiliter kuvvetler arasında çatışma: Türkiye Büyükelçiliği'nden uyarı

Sudan'da ordu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri arasında çatışmalar çıktı. Türkiye Büyükelçiliği, vatandaşlara 'Evde kalın' uyarısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sudan'da başta başkent Hartum olmak üzere çeşitli kentlerde sabah saatlerinden bu yanan yoğun silah seslerinin yükselmesinin ardından Sudan ordusu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) konuya ilişkin açıklama yaptı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Sudan ordusu HDK'nin farklı noktalardaki güçlerine saldırmaya çalıştığını açıklarken HDK, ordu birliklerinin başkent Hartum'daki karargahlarına kapsamlı saldırı düzenlediğini duyurdu. HDK, Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Genelkurmay Başkanı Abdel Fattah al-Burhan'ın konutu ve Hartum Uluslararası Havalimanı'nın kontrolünü ele geçirdiklerini de iddia etti.

Doktorlar Sendikası'ndan yapılan açıklamada, Hartum'da en az üç sivilin ordu ve HDK arasında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybettiği açıklandı.

HAVA KUVVETLERİ: MİLİSLERE KARŞI OPERASYON BAŞLATTIK

Çatışmalara ilişkin açıklama yapan Sudan Hava Kuvvetleri, HDK güçlerine karşı 'operasyon' yürüttüklerini açıkladı. AA'nın aktardığına göre, sabah başlayan çatışmaların ardından orduya ait savaş jetleri, başkent Hartum'daki bazı noktaları bombaladı. Ordudan yapılan açıklamada, "Hava Kuvvetlerimiz, isyancı Hızlı Destek milislerinin sorumsuz eylemlerini sona erdirmek için niteliksel operasyonlar yürütüyor" denildi. Bu sırada Hartum'un çeşitli noktalarında konuşlu HDK güçleri, uçaksavarlarla jetlere karşılık verdi.

Sudan ordusu da HDK'nin ele geçirdiğini açıkladığı noktalara ilişkin açıklamasında, 'tüm üsler ve havalimanları halen kendi kontrollerinde olduğunu' belirtti.

'SALDIRININ ŞAŞKINLIĞI İÇİNDEYİZ'

Hartum sokaklarında zırhlı araçlar görüldüğü, ordu ve HDK karargahları yakınlarında silah sesleri geldiği ifade edilirken, HDK, çatışmalara ilişkin açıklamasında, "HDK, 15 Nisan Cumartesi sabahı, orduya bağlı büyük bir silahlı kuvvetin Hartum'daki Soba kamp alanımızdaki kuvvetlerimizin karargahına girerek orada bulunan kuvvetleri kuşatması ve ardından tüm gücüyle onlara kapsamlı bir saldırı düzenlemesinin şaşkınlığı içerisinde" dedi.

Hızlı Destek Kuvvetleri, konuya ilişkin açıklamasında, "ABD, İngiltere, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan dörtlü mekanizma ile arabuluculuk faaliyetlerini sürdüren Sudan Kurtuluş Ordusu Hareketi lideri Mini Arko Minawi, Adalet ve Eşitlik Hareketi lideri Cibril İbrahim ve Kuzey Halk Hareketi lideri Malik Agar'ı konuyla ilgili bilgilendirdiklerini de kaydetti.

TÜRKİYE BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN 'EVDE KALIN' ÇAĞRISI

Duruma ilişkin açıklama yapan Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği, durum sakinleşene kadar vatandaşlardan evlerinde kalmalarını ve gerekmedikçe seyahat etmemelerini istedi

Büyükelçiliği açıklamasında, "Başkent Hartum’un çeşitli bölgelerinde ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasında çatışmalar çıktığı anlaşılmaktadır. Durum normale dönünceye kadar vatandaşlarımızın sokağa çıkmayıp evlerinde kalmaları ve zorunluluk haricinde ülke içinde seyahatten kaçınmaları tavsiye olunur' uyarısı yapıldı.

DÜNYADAN 'ÇATIŞMALARI DURDURUN' ÇAĞRISI

Sudan'daki çatışmalara ilişkin Avrupa Birliği (AB), ABD, Rusya ve Türkiye'den itidal çağrıları geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell 'şiddet olaylarının bir an önce sona ermesini' talep ederken, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken çatışmalardan derin endişe duyduğunu kaydetti. Rusya'nın Sudan'daki büyükelçiliği 'şiddetin tırmanmasından' endişe duyduğunu söyleyerek 'ateşkes ve müzakere' çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı da konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Sudan'da bugün yaşanan silahlı çatışmalardan endişe duyuyoruz." ifadeleri kullanıldı. Sudan'daki tüm kesimlerin, geçiş sürecinin kazanımlarına bağlı kalmaya, sükunet ve diyaloga davet edilen açıklamada, Sudan’ın sorunlarına ancak ulusal uzlaşı yoluyla kalıcı çözüm bulunabileceği ifade edildi. Açıklamada, "Türkiye, bugüne kadar olduğu üzere, bundan sonra da dost ve kardeş Sudan devleti ile halkının yanında yer almaya devam edecektir" denildi.

Ne olmuştu?

Sudan'da tansiyonun yükselmesi, ordu ile HDK arasında 'askeri güvenlik reformu' konusunda yaşanan bir dizi anlaşmazlığın ardından geldi.

HDK’nin tamamen orduya entegrasyonuyla tek ve milli bir ordu kurulması ve ordunun da ticari ve siyasi faaliyetleri bırakıp kışlaya çekilmesi gibi maddeleri kapsayan güvenlik reformu, 2021’den bu yana süren yönetim krizi ve asker-sivil anlaşmazlığını çözmek için 5 Aralık 2022’de imzalanan çerçeve anlaşmanın en önemli maddeleri arasında yer alıyor.

Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, HDK'nin mevcut yapısının değiştirilerek orduya katılması konusunda açıklamalar yaparken HDK Komutanı Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu da entegrasyona karşı çıkmadıklarını ancak bunun tamamen sivil bir yönetimin çatısı altında gerçekleşmesini istediklerini ifade ediyor.

HDK, eski rejim döneminde Darfur'da isyancılara karşı savaşmak, sınırları korumak ve asayişi sağlamak amacıyla milis yapılanma şeklinde oluşturuldu. 2013'te Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı'na bağlanan HDK'nin on binlerce mensubu bulunuyor. Sudan ordusu, 'paralel ordu' gibi hareket eden HDK mensuplarının başkent ve bazı şehirlerdeki hareketliliğinin ve bazı mevkilerde konuşlanmasının güvenlik riski ve tehdidini artırdığını, bunun ordunun izni dışında yapılan kanunsuz bir eylem olduğunu açıklamıştı. HDK ise ordunun parçası olarak yasa gereği rutin görevlerini yerine getirdiklerini, orduyla tam bir koordinasyon ve uyum içinde çalıştıklarını ileri sürerek iddiaları reddetmişti. (DIŞ HABERLER)

Etiketler sudan çatışma