Steinmeier Türkiye ziyaretini değerlendirdi: 'Farklı bakış açılarımız var'

Diplomatik ilişkilerin 100'üncü yılı dolayısıyla Türkiye'ye gelen Almanya Cumhurbaşkanı, ülkesiyle Türkiye'nin Orta Doğu'daki çatışmalar konusunda farklı bakış açılarının bulunduğuna işaret etti.

Steinmeier, 24 Nisan'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ikili ve heyetler arası görüşme yaptı. (Fotoğraf: Murat Cetinmuhurdar)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 100'üncü yılı dolayısıyla İstanbul, Antep ve Ankara'ya yaptığı ziyaretin ardından, Türkiye'de 22-24 Nisan'daki temaslarını, ziyareti takip eden Türkiyeli gazetecilere değerlendirdi. Steinmeier, ülkesiyle Türkiye'nin Orta Doğu'daki çatışmalar konusunda farklı bakış açılarının bulunduğuna işaret ederek, "Ancak Türkiye ile Orta Doğu'daki kalıcı barışın iki devletli çözümle mümkün olacağı konusunda hemfikiriz" dedi.

'BİRBİRİMİZE İHTİYACIMIZ VAR'

AA'nın aktardığına göre, Türkiye'deki temaslarını yapıcı olarak niteleyen Steinmeier, "Türkiye ziyaretimin her dakikası kıymetliydi" dedi. Steinmeier, Türkiye ziyaretinin iki ülke ilişkileri açısından önemine değinerek, "Benim için diplomatik ilişkilerimizin başlamasının 100'üncü yıl dönümünde Türkiye'ye gelmek çok önemliydi" değerlendirmesinde bulundu.

İki ülkenin NATO'da müttefik G20 üyeleri olduklarına dikkati çeken Steinmeier, "Türkiye-Almanya olarak birbirimiz için vazgeçilmeziz, birbirimize ihtiyacımız var" diye konuştu.

'DEPREMZEDELERİ UNUTMAYACAĞIZ'

Antep'te 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamasına katıldığını ve ardından Nurdağı ilçesinde depremzedeler için kurulan konteyner kenti ziyaret ettiğini anlatan Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, buradaki temaslarının kendisini etkilediğini belirtti.

6 Şubat 2023'teki depremin Türkiye ve Suriye'de birçok can kaybına yol açtığını anımsatan Steinmeier, "Depremden bir yıl sonra bölgeyi ziyaret etmek, benim için de anlamlıydı. Hayatta kalan insanlar için çok hızlı bir şekilde barınma yerleri hazırlanmasını ve çocukların okullara gidebilmesinin sağlanmasını görmek sevindirici" ifadelerini kullandı. Bölgedeki yeniden inşa çalışmalarının 'takdire şayan' olduğunu ifade eden Steinmeier, "Almanya olarak depremzedeleri unutmayacağız ve desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Antep'e geçmeden önce Almanya merkezli lojistik şirketi DHL'nin İstanbul Havalimanı'ndaki merkezine gerçekleştirdiği ziyarete değinen Frank-Walter Steinmeier, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde bu ziyareti de ele aldıklarını söyledi. Hızlı hava kargo taşımacılığı sektöründe bu merkezin model özelliği taşıdığını anlatan Steinmeier, Avrupa ülkeleri arasında AR-GE Merkezi kapsamında kurulan ilk Dijital Dönüşüm Ofisi'nin İstanbul'da bulunmasının da sevindirici olduğunu dile getirdi.

STEINMEIER'DEN 'VİZE' SORUSUNA YANIT

Steinmeier, Türkiye vatandaşları için vize kolaylığı ya da genel olarak vize işlemlerinde ne zaman ilerleme kaydedileceği yönündeki soru üzerine Türkiye'deki başkonsolosluk personelinin sayısının artırıldığı ve işlem süresinin kısaltılması ve daha hızlı randevu alınabilmesi için çalışmaların yürütüldüğü yanıtını verdi. Steinmeier, Erdoğan'ı Almanya'da düzenlenecek, Türk Milli Takımı'nın da mücadele edeceği EURO 2024'e beklediğini söyledi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)