Steinmeier ziyaretinin 3’üncü günü: ‘Zor zamanlarda zor görüşmeler’

Steinmeier’in 3 günlük Türkiye ziyaretini takip eden Tagesschau, bugünkü Erdoğan görüşmesinin Almanya Cumhurbaşkanı’nın ‘en zorlu randevusu’ olabileceği yorumunu yaptı.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, iki ülke ilişkilerinin 100’üncü yılı dolayısıyla Türkiye’ye yaptığı 3 günlük resmi ziyaretini bugün başkent Ankara’da tamamlayacak. Steinmeier, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra sivil toplum temsilcileri, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’le de bir araya gelecek. Almanya basını da Steinmeier’in Türkiye ziyaretini yakından takip ediyor.

TAGESSCHAU: EN ZORLU RANDEVU

Almanya kamu yayıncısı ARD’nin Tagesschau haber servisi, Steinmeier’in ziyaretine ilişkin “Zor zamanlarda zor görüşmeler” başlıklı haberinde Almanya Cumhurbaşkanı’nın bugün mevkidaşı Erdoğan ile görüşeceğini ve görüşmede ‘çatışma potansiyelinin’ olduğunu yazdı.

ARD Berlin’den Dietrich Karl Mäurer’in değerlendirmesinde, Steinmeier’in bugün Erdoğan ile olan randevusunun ‘en zorlu’ görüşmesi olacağı öngörüsünde bulunuldu.

Steinmeier’in Erdoğan’la görüşmesinde Rusya-Ukrayna savaşı ile Orta Doğu’daki durumu ele almayı ve bu görüşmelerin ‘kolay olmayacağını’ beklediğini aktaran Tagesschau, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ile Hamas konusunda Ankara ve Berlin’in zıt görüşlere sahip olduğunu hatırlattı. Değerlendirmede, Almanya Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’deki insan hakları ve özgürlüklerin durumuyla ilgili nasıl bir değerlendirme yapacağının da gerginlik ve heyecanla beklendiği belirtildi. Tagesschau, Steinmeier’e Ekonomi Bakanı ve liberal Hür Demokratik Parti (FDP) lideri Christian Linder’in de eşlik ettiğini hatırlattı. 

STERN: CUMHURBAŞKANI, DEPREM BÖLGESİNDE

Almanya’nın Stern dergisi, Steinmeier’in ziyaretinin ikinci gününe ilişkin haberinde, Maraş depremlerine işaret ederek Almanya Cumhurbaşkanı’nın deprem bölgesini ziyaret ettiğine dikkat çekti. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde Türkiye ve Suriye’de 57 bine yakın kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Stern, Steinmeier’in Antep’e geçmeden önce İstanbul’da yaptığı konuşmadan bir bölüme yer verdi. Depremlere verilen yanıtın iki ülke halkı arasındaki özel bağı gösterdiğini ifade eden Steinmeier, “Almanya, insani yardım için en büyük iki taraflı katkı, yardım ve finansmanı sağladı” demişti. 

FOCUS: CUMHURBAŞKANI’NIN ZİYARETİNDEN FAZLASI GEREK

Almanya’da yayın yapan Focus dergisi de Steinmeier’in İstanbul’da düzenlenen etkinlikte yanında getirdiği 60 kilogramlık döneri kesip konuklara servis ettiğini hatırlatarak, başlığında “Steinmeier Türkiye’de: Konu sadece dönerden daha fazlası” yorumuna yer verdi.

Steinmeier’in ziyaretinin 10 yılı aşkın süredir bir Almanya Cumhurbaşkanı’nın ülkeye yaptığı ilk ziyaret olduğuna işaret eden dergi, döner hakkında çokça konuşulsa da ziyaretin Almanya’daki Türkiyeli toplumu için bir öneminin daha olduğunu yazdı. Focus, Deutsche Welle (DW) ile işbirliği içinde aktarıldığını ifade ettiği haberinde, Almanya Federal Meclis Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz’un da ziyaretinde Steinmeier’e eşlik ettiğini kaydetti:

“(Özoğuz’un) anne-babası Türkiyeli. Onun için bu ‘Cumhurbaşkanı'nın yaptığı anlamlı bir ziyaret’. ‘Geçmişe ve bugüne de bakıp Almanya ve Türkiye arasındaki sorunların aynı olup olmadığını anlamak istiyoruz’ diyen Özoğuz, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Bence hayır. İleriye doğru pek çok adım attık; ben bu adımların olumlu bir geleceği beraberinde getireceğini düşünüyorum.’ Ancak Özoğuz da gerçekçi. İlişkilerin dostlar arasında bir ilişki olması için Cumhurbaşkanı’nın ziyaretinden fazlasına ihtiyaç var.”

TAGESSPIEGEL: TÜM SİYASİ FARKLARA RAĞMEN…

Almanya'nın Tagesspiegel gazetesi de Steinmeier’in ziyaretinin ikinci gününe ilişkin haberinde, Almanya Cumhurbaşkanı’nın deprem bölgesinde olduğuna dikkat çekti. Antep'te bir okulu ve konteyner kenti ziyaret eden Steinmeier’in deprem bölgesine yaptığı bu ziyaretle bir dayanışma mesajı verdiğini aktaran gazete, şu değerlendirmeyi paylaştı: “Steinmeier, Türkiye ziyaretinin ana temasının altını çizmek üzere afet bölgesine geldi: Tüm siyasi farklara rağmen iki ülke arasındaki derin bağ.”

DER SPIEGEL: YARALI ASLANIN SARAYINDA

Gazeteci Can Dündar da Almanya’nın haftalık siyasi dergisi Der Spiegel için Cumhurbaşkanı Steinmeier’in Türkiye ziyaretini konu alan bir makale yazdı. “Yaralı aslanın sarayında” başlığını taşıyan makalede, “Cumhurbaşkanı’nın Türkiye ziyaretindeki randevu takvimi şunu gösteriyor: Erdoğan’ın gittikçe daha fazla güç kaybettiği Berlin’de anlaşılıyor. Muhalefet ise aksine güçleniyor” değerlendirmesinde yer verildi.

Ziyaretin yerel seçimlerin ardından Berlin’in Ankara’ya bakışının değiştiği yönünde net bir işaret olduğu yorumunu yapan Dündar, başkent Berlin’de cumhurbaşkanları düzeyinde gerçekleşen son iki görüşmenin zorlu geçtiğini belirtti. Steinmeier’in şimdi ise seçimlerde demokrasi talebini dile getiren ‘yeni Türkiye’yi’ ziyaret ettiği görüşünü paylaşan Dündar, Almanya Cumhurbaşkanı’nın Erdoğan’ın yanı sıra muhalefet partisi temsilcileri ve Orhan Pamuk’la da görüştüğünü hatırlatarak şöyle yazdı:

“Bunlar, Merkel döneminde olan Erdoğan'ı Türkiye'deki tek muhatap olarak görme politikasının yerini artık daha dengeli bir duruşa bıraktığının işaretleri. Sosyal Demokratların seçim zaferi, Berlin'i politikalarını değiştirmeye yöneltti. Anlaşılan Berlin'dekiler de Türkiye'de saray dışında güç odaklarının oluştuğunu, sivil toplumun büyük direniş gösterdiğini, Erdoğan'ın giderek güç kaybettiğini ama muhalefetin güçlendiğini fark etmiş.”

‘SON DÖNEMDEKİ EN UMUT VERİCİ YANITLARDAN BİRİ’

Dündar, yazısına şu sözlerle son verdi: “Şimdi öfkeli olan Erdoğan, rejimin dizginlerini daha da çok mu eline alacak yoksa seçim yenilgisi ve ekonomik kriz karşısında yeni bir yöne mi gidecek? Her iki durumda da Türkiye'de otokrasinin sandıkta reddedilmesi, küresel popülizm rüzgarlarının tetiklediği karamsar ruh haline (Polonya'dan sonra) son dönemde verilen en umut verici yanıt. Avrupa dayanışması ise demokrasi mücadelesini güçlendirecek.”

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)