Erdoğan, Steinmeier'le görüştü: 'İsrail'le yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz'

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Almanya ile ikili ilişkilerimizin en müstesna ortak noktası, güçlü beşeri bağlarımızdır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 100'üncü yılı dolayısıyla Türkiye'ye 3 günlük resmi bir ziyaret yapan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile ziyaretinin son gününde Cumhurbaşkanlığı'nda ikili ve heyetler arası görüşme yaptı. Görüşmelerin ardından iki cumhurbaşkanı, düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

ERDOĞAN: SAVUNMA ALANINDA ENGELLERİ DEĞİL PROJELERİ KONUŞALIM

Basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayi alanındaki engellerin kalkmasının gerektiğine işaret etti. "Savunma sanayinde karşılaştığımız kısıtlamaları artık gündemimizden tamamen çıkartalım istiyoruz" diyen Erdoğan, "Türkiye ve Almanya'nın bilhassa savunma alanında engelleri değil, bundan sonra ortak üretim projelerini konuşacağını ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Almanya ile ikili ilişkilerimizin en müstesna ortak noktası, güçlü beşeri bağlarımızdır" dedi.

Konuşmasında İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarına da değinen Erdoğan, İsrail Başbakanı'na işaretle, "(Benjamin) Netanyahu, sırf siyasi ömrünü uzatmak adına kendi vatandaşları dahil tüm bölgemizin güvenliğini tehlikeye atıyor" dedi.

STEINMEIER: HİÇBİR ÜLKEYLE BU KADAR YOĞUN, DOSTANE İLİŞKİLER YOK

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier de yaptığı açıklamada, İstanbul, Antep ve Ankara’ya olan davet için teşekkür etti. Steinmeier, Türkiye ile olan ilişkilere işaret ederek, "Dünyada hiçbir ülke ile Almanya'nın bu kadar yoğun, dostane ve ailevi ilişkileri yoktur" ifadelerini kullandı. Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerin tarihini de hatırlatan Steinmeier, Nazi döneminde Türkiye'ye gelen Yahudi vatandaşlara dikkat çekti. 

Dün deprem bölgesini ziyaret ettiğini anlatan Almanya Cumhurbaşkanı, Antep'e yaptığı ziyarette, buradaki yeniden inşa çalışmalarının takdire şayan olduğunu söylediğini belirtti. 

'GAZZE'DEKİ İNSANİ DURUMU DÜZELTMELİYİZ'

Türkiye'nin gayretli bir sivil toplumu olduğunu belirten Steinmeier, Türkiye'ye Avrupa'ya yönelen demokratik bir gelişme dilediğini söyledi. Steinmeier, "Bunu arzu ediyorum çünkü dünyada yaşanan gelişmeler bizi son derece endişelendiriyor" diye konuştu.

Türkiye ve Almanya'nın birbiri için vazgeçilmez olduğunu, birbirine ihtiyaç duyduğunu belirten Almanya Cumhurbaşkanı, "Ortak çıkarlarımızı öne çıkarmalıyız" dedi. 2022'den bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Steinmeier, "Türkiye'nin de Ukrayna'yı desteklediğini biliyoruz. Biz de bu yardımı vermek istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Orta Doğu'daki çatışma konusu hakkında da konuşan Steinmeier, "Belki bazı konularda hemfikir değiliz" diyerek, Hamas'ın İsrail'e yönelik 7 Ekim 2023'te düzenlediği 'Aksa Tufanı' saldırısına atıfla, "Bize göre, 7 Ekim saldırısı olmasaydı Orta Doğu'daki savaş olmazdı" dedi. 

"Gazze'deki insani durumu düzeltmeliyiz, düzeltmek durumundayız" ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Steinmeier, savaşın bölgeye yayılmasının engellenmesi gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Filistinliler için siyasi bir perspektif olmadan orta veya uzun vadede İsrail için de güvenlik sağlanamaz. Sonucunda bu siyasi perspektif sadece iki devletli bir çözüm olabilir, bu yönde yine adım atmalıyız."

'İLİŞKİLER DEĞİL TARTIŞMALAR YÜZEYSEL'

Açıklamaların ardından iki ülke tarafından ikişer gazeteciye soru hakkı verileceği ifade edildi. 'Şu anda her iki ülkede de bir döner tartışması olduğuna' atıfla sorulan soruya yanıt veren Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, "Aslında yüzeysel olduğunu düşünmüyorum ilişkilerin. Aslında bu ziyaretle ilgili tartışmaların yüzeysel olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. Erdoğan ise "Herhalde döner İstanbul'da bitirildi" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN'DAN 'İSRAİL'LE TİCARİ İLİŞKİ' SORUSUNA YANIT: O İŞ BİTTİ

Erdoğan da Gazze'ye yönelik saldırıları dolayısıyla İsrail ve Başbakan Benjamin Netanyahu'yu eleştirmesi ile İsrail'le olan yoğun ticari ilişkileri nasıl birlikte yürüttüklerine ilişkin soruya verdiği yanıtta, "Yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz. O iş bitti. Bunu da kısa zaman önce Dışişleri Bakanım (Hakan Fidan) açıkladı" dedi.

"Tüm Batı kimin yanında yer alıyor? İsrail'in yanında alıyor" diyen Erdoğan, Gazze için durumun bu olmadığına dikkat çekti. Erdoğan, Türkiye'nin de rehine takası anlaşmasına varılabilmesi için çalışma yürüttüğünü belirtti. "Ateşkesin sağlanması, kesintisiz ve yeterli insani yardımın Filistin halkına ulaştırılmasına yönelik çabalarımızı artırarak sürdüreceğiz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda rehinelerin takası noktasında bir gayretin içerisindeyiz, temenni ederiz ki bu takasta başarılı oluruz" diye konuştu.

Ortak basın toplantısının ardından, iki lider fotoğraf çekimi için bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın Steinmeier'in ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamaya göre, ortak basın toplantısının ardından Erdoğan, Alman mevkidaşı onuruna akşam yemeği verecek. Steinmeier'in bugün ayrıca CHP lideri Özgür Özel'le de görüşmesi bekleniyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)