St. Petersburg saldırısının şüphelisine 'terör' suçlaması

Rusya'nın St. Petersburg kentinde Putin yanlısı blog yazarı Tatarski'nin ölümüne sebep olan bombalı saldırının şüphelisi Trepova, hakim karşısına çıktı. Trepova, 2 Haziran'a kadar tutuklu kalacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın St. Petersburg kentinde bir kafede Vladlen Tatarski takma adıyla bilinen Putin yanlısı blog yazarı Maksim Fomin'in hayatını kaybettiği bombalı saldırının şüphelisi olarak gözaltına alınan Darya Trepova hakim karşısına çıktı.

Önemli suçları araştıran Rusya Soruşturma Komitesi, Tatarski’nin öldürülmesiyle ilgili bir zanlıya 'terörizm'le ilgili suçlar yöneltildiğini açıkladı. Saldırının gerçekleştirildiği St. Petersburg'da gözaltına alındıktan sonra başkent Moskova'da mahkemeye çıkarılan Trepova hakkında 2 Haziran'a kadar tutuklama kararı verildi. 

SORUŞTURMA KOMİTESİ'NDEN 'NAVALNİ' İDDİASI

Komite, Trepova’nın ceza kanunu uyarınca 'organize bir grup tarafından gerçekleştirilen ve kasten ölüme neden olan terör eylemi' ve 'organize bir grup tarafından yasadışı olarak patlayıcı bulundurmakla' suçlandığını söyledi. Komite, saldırının hapisteki Rus muhalefet lideri Aleksey Navalni’nin Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın yardımıyla Ukrayna güvenlik servisleri tarafından organize edildiğine dair kanıtları olduğunu da öne sürdü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çevresini içeren bir dizi yolsuzluk ifşası yayınlayan vakıftan yapılan açıklamada Kremlin’in muhalifleri suçlamasının 'kolaycılık' olduğu ve patlama ile Navalni arasında bir ilişki olmadığı kaydedildi.

SALDIRIYI 'ULUSAL CUMHURİYET ORDUSU' ÜSTLENDİ

Öte yandan, bombalı saldırının şüphelisinin hakim karşısına çıkarılması, Putin yönetimiyle savaşma sözü veren, az bilinen Ulusal Cumhuriyet Ordusu’nun saldırıyı üstlenmesinin ardından geldi. Ulusal Cumhuriyet Ordusu, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, bombalı saldırıyı güvenlik güçleri ya da yabancı oluşumlardan 'herhangi bir yardım almadan' düzenlediğini açıkladı. Açıklamada, saldırının barışçıl vatandaşları hedef almadığı kaydedildi, Darya Trepova için 'masum' ve 'sistemin rehinesi' denildi. Ulusal Cumhuriyet Ordusu iddiasını destekleyecek hiçbir kanıt sunmadı.

Grup, geçen Ağustos ayında Ukrayna'da Moskova hükümetine karşı savaşma sözü veren bir bildirge imzalayan üç Rus örgütünden biriydi. Grubun açıklaması hakkında tweet atan sürgündeki eski Rus milletvekili Ilya Ponomarev, daha önce TV yorumcusu Darya Dugina'nın öldürülmesinin arkasında bu grubun olduğunu iddia etmişti. Önde gelen aşırı milliyetçi Alexander Dugin'in kızı geçen yıl bomba yüklü bir aracın patlamasıyla öldü. O zamana kadar Ulusal Cumhuriyet Ordusu'ndan daha önce hiç kamuoyunda bahsedilmemişti.

Ne olmuştu?

Rusya'nın St. Petersburg kentinde 2 Nisan akşamı yaşanan ve en az 30 kişinin yaralanmasına neden olan patlamanın ardından yürütülen soruşturma kapsamında Darya Trepova isimli bir kadın olayın şüphelisi olarak gözaltına alınmıştı. Ardından kadının, baskı altında çekildiği izlenimi veren bir itiraf videosu yayımlandı. Videoda Darya Trepova, daha sonra patlayan bir heykelciği Tatarski’ye verdiğini kabul etti. Trepova, aynı videoda, heykelciğin patlayıcılığını bildiğini söylemedi ve başka bir sorumluluk da almaktan kaçındı. Trepova’nın sorgusundan alınan ve dağıtılan kısa videoda, sıkça içini çektiği de görüldü.

Vladlen Tatarski, Rusya-Ukrayna savaşının destekçisiydi ve patlamanın meydana geldiği mekanda, savaş yanlısı bir toplantıya konuşmacı olarak katılıyordu. Sosyal medyada dolaşan bir videoda, kahverengi mont giyen genç bir kadının elinde bir kutu ile kafeye girdiği görülüyordu. Paylaşılan videoda sorgu görevlisinin, neden gözaltına alındığını bilip bilmediğine ilişkin sorusuna, Trepova, “Tatarski’nin öldürüdüğü mekanda bulunduğum için olmalı. Patlayan heykelciği oraya ben getirdim” cevabını verdi. Heykelciği kimden aldığı sorusuna ise, “Bunu sonra söyleyebilir miyim lütfen?” yanıtı verdi.

Rusya’nın terörle mücadele polisi, saldırının arkasında Ukrayna özel kuvvetlerinin olduğunu iddia etti. Rus muhalif lider Alexey Navalni’nin de “bu kişilerle işbirliği yaptığı” öne sürüldü. Navalni’nin kurduğu vakıftan yapılan açıklamada ise, Kremlin’in muhalifleri suçlamasının “kolaycılık” olduğu savunuldu. Açıklamada, patlama ile Navalni arasında bir ilişki olmadığı da kaydedildi. Navalni 2021’de Almanya’da Rusya’ya dönüşü sonrası tutuklanmıştı. (BBC Türkçe)