St. Petersburg'daki bombalı saldırıya ilişkin görüntüler yayınlandı

Rusya'nın St. Petersburg kentinde Putin yanlısı blog yazarı Vladlen Tatarski'nin ölümüne sebep olan bombalı saldırı anının öncesini gösterdiği iddia edilen görüntüler yayınlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın St. Petersburg kentinde bir kafede Vladlen Tatarski takma adıyla bilinen Putin yanlısı blog yazarı Maksim Fomin'in hayatını kaybettiği bombalı saldırının öncesini gösterdiği öne sürülen yeni görüntüler ortaya çıktı. 

'Street Food Bar No 1’ isimli kafede yaşanan patlamaya ilişkin paylaşılan görüntülerde, olayın şüphelisi olarak gözaltına alınan Darya Trepova olduğu belirtilen bir kadının heykelcik getirdiği, Tatarski'nin yanındaki sunucunun da heykeliği incelediği görülüyor. Rusya basınına konuşan görgü tanıklarının ifadelerine göre, sunucu heykelciği kutudan çıkarıp gösterdi, Tatarski de bir süre heykelciği eline alıp yerine bıraktı. Ardından ise patlama oldu. 

'PATLAYAN HEYKELCİĞİ ORAYA BEN GETİRDİM'

Rusya'nın St. Petersburg kentinde 2 Nisan akşamı yaşanan ve en az 30 kişinin yaralanmasına neden olan patlamanın ardından yürütülen soruşturma kapsamında Darya Trepova isimli bir kadın olayın şüphelisi olarak gözaltına alınmıştı. Ardından kadının, baskı altında çekildiği izlenimi veren bir itiraf videosu yayımlandı.

BBC'nin haberine göre, videoda Darya  Trepova, daha sonra patlayan bir heykelciği Tatarski’ye verdiğini kabul etti. Trepova, aynı videoda, heykelciğin patlayıcılığını bildiğini söylemedi ve başka bir sorumluluk da almaktan kaçındı. Trepova’nın sorgusundan alınan ve dağıtılan kısa videoda, sıkça içini çektiği de görüldü.

Vladlen Tatarski, Rusya-Ukrayna savaşının destekçisiydi ve patlamanın meydana geldiği mekanda, savaş yanlısı bir toplantıya konuşmacı olarak katılıyordu. Sosyal medyada dolaşan bir videoda, kahverengi mont giyen genç bir kadının elinde bir kutu ile kafeye girdiği görülüyordu. Paylaşılan videoda sorgu görevlisinin, neden gözaltına alındığını bilip bilmediğine ilişkin sorusuna, Trepova, “Tatarski’nin öldürüdüğü mekanda bulunduğum için olmalı. Patlayan heykelciği oraya ben getirdim” cevabını verdi. Heykelciği kimden aldığı sorusuna ise, “Bunu sonra söyleyebilir miyim lütfen?” yanıtı verdi.

RUSYA'DAN 'UKRAYNA ÖZEL KUVVETLERİ' İDDİASI

Rusya’nın terörle mücadele polisi, saldırının arkasında Ukrayna özel kuvvetlerinin olduğunu iddia etti. Rus muhalif lider Alexey Navalni’nin de “bu kişilerle işbirliği yaptığı” öne sürüldü. Navalni’nin kurduğu vakıftan yapılan açıklamada ise, Kremlin’in muhalifleri suçlamasının “kolaycılık” olduğu savunuldu. Açıklamada, patlama ile Navalni arasında bir ilişki olmadığı da kaydedildi. Navalni 2021’de Almanya’da Rusya’ya dönüşü sonrası tutuklanmıştı. (DIŞ HABERLER)