Aylar sonra ilk temas

Kadınlar futbolunda, TFF ile kulüpler arasında ilk toplantı gerçekleşti. Buna göre, 1. ve 2. Lig'e terfilerde ortalama puan esas alındı. Ayrıca, liglerde küme düşme uygulanmayacak. Halihazırda Kadın Milli Takımı teknik direktörü olan Necla Güngör Kırağası, kadın futbolunun başına gelecek.

Google Haberlere Abone ol

Erdem Göktürk

Covid-19 nedeni ile duran ligde, aylar sonra TFF ile kulüpler arasında ilk temas gerçekleşti. Riva'da gerçekleşen toplantıda kulüpleri, işbirliğini önceliklendireceğini açıklayan Birlik yeni başkanı Yaşar Kalender ve yönetimi temsil etti. TFF yönetiminden de isimlerin katıldığı toplantı hakkında resmi bir açıklama yapılmadı, TFF sitesinde yer verilmedi. Toplantıda ne konuşulduğuna dair bilgiler Birlik yeni genel sekreteri Suat Özcan tarafından gönderilen telefon mesajları ile yayıldı. Önümüzdeki günlerde resmi bir açıklama ile konulara netlik kazandırılması bekleniyor.

ORTALAMA PUAN ESAS ALINDI

Bir noktada, beyaz sezonun dahi ciddi olarak tartışıldığı pandemi sürecinde, kulüpler altmış dört imzalı bir dilekçe vererek terfi edecek kulüp sayısının artırılması ve adalet gözetilmesini talep etmişlerdi.

Toplantıdan yansıyan bilgilere göre 1. ve 2. Lig'e terfilerde ortalama puan esas alındı. 1. Lig'e terfi edecek takım sayısı ikiden dörde, 2. Lig'e terfi edecek takım sayısı ise üçten yirmi dörde çıkarıldı. Çok guruplu ve karmaşık 3. Lig yapısında, gurup ve fikstürden bağımsız bir ana sıralama fikrinin yaratıcı olduğunun altının çizilmesi gerekiyor.

Ortalama puan yöntemi uygulandığında, ikinci ligde maç eksiği ile altıncı sırada bulunan Kayseri ekibinin dördüncülüğe tırmanarak terfi hakkı kazanması söz konusu. Üçüncü ligde ise, play-off sayısı olan yirmi dörtün gözetildiği anlaşılıyor. Ana sıralamadan gidildiğinde, Türkiye 3. Ligi'ni zirvede tamamlayan ekibin bir Şırnak ekibi olması da kayda değer. Sıralamada play-off potasında olup da ana sıralamada 24'ün dışına düşen ise Ağrı ve Kayseri’den iki ekip var.

Liglerde küme düşme uygulanmayacak. Yeni sezonda 2. ve 3.Lig'de grup yapılarını, liglerin devamında takım sayılarının nasıl olacağını ve ileriye dönük planlamayı, Kulüpler Birliği'nin yayınladığı bilgileri teyit edecek resmi açıklama sonrasında görebileceğiz.

AVRUPA'YA ALG GİDİYOR

Birlik mesajlarında, lig'de birinci durumda olan ALG'nin Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde Türkiye'yi temsil edeceği belirtildi. ALG zaten Avrupa için ön şart olan UEFA lisansını alan tek kadın futbol kulübüydü. Bu başarıyı bir kadın teknik sorumlu ile almaları çok önemli. Aslı Canan Sabırlı ve ekibi ile futbolcuları kutluyorum. ALG'nin şampiyon ilan edilip edilmeyeceği konusunda paylaşılan bir bilgi yok. Ancak bilgilendirmeyi yapanın da ALG mensubu olması, şampiyonluk verilmediğini düşündürüyor.

NECLA KIRAĞASI KADIN FUTBOLUNUN BAŞINA GEÇİYOR

Yine aktarılan bilgilere göre, halihazırda Kadın Milli Takımı teknik direktörü olan Necla Güngör Kırağası, kadın futbolunun başına gelecek. Yeni yapının detayları, organizasyon şeması içindeki yeri, futbol gelişim direktörlüğünden ayrılıp ayrılmayacağı, ayrı bir bütçenin mali tablolarda gözükmesi konuları kulüplerin üzerinde durduğu ve şu anda netlik olmayan noktalar. Gerçek bir departmanın oluşabilmesi için Birlik'in bu konuları takibi ve ısrarı büyük önem taşıyor.

Kırağası, geçtiğimiz yıl içinde, Talat Tuncel'in ardından kadın milli takımlarının sorumluluğunu üstlenmişti. Kadın futbolunu iyi tanıyan Kırağası, doğru bir yapı oluşturulabildiği takdirde, bir şans olabilir.

GENÇLER ŞAMPİYONASI GERİ GELİYOR

Bir başka nokta ise geçtiğimiz sezon yürürlükten kaldırılan Türkiye Gençler Şampiyonası'nın Gençler Ligi olarak dönmeye hazırlanması. Yaş aralığının düzeltilerek U17'ye çekilmesi ile oyuncu gelişiminde faydalı olabilecek bu girişimin, kulüplere nasıl bir ek yük getirebileceğini detaylar açıklanınca göreceğiz. Yine de olumlu bir gelişme olarak değerlendirmek mümkün.

Birlik yönetiminin, gençler ligi ve dört bölgeli 2.Lig'in kurulma hamlelerinin 3.Lig'in tasfiyesine gidecek bir yolun ilk adımları olmaması konusunda uyanık olması gerekiyor. Hiç kimse isminin kadınlar ve kız çocuklarının futbola erişim hakkının ellerinden alınması ile anılmasını istemez doğal olarak. Kapatma değil yönetme iradesi gerekiyor.

ARTIK HER ŞEY ÇÖZÜM ODAKLI

Kulüpler Birliği'nin ilettiği notta, Birlik yönetimi ve TFF'nin pozitif bir yaklaşım ile, istişare ve fikir alışverişi yöntemi izleyeceği, birlikte hareket etme kararı aldığının altı çizildi. Birlik açıklamasında "artık her şey kulüplerimiz için daha kaliteli ve çözüm odaklı olacaktır" denildi. Statü hakkında görüşmelerin sürdürüleceği belirtilirken, "fikir birliği ile tüm isteklerimiz gerçekleştirilecektir" ifadesi kullanıldı. Kulüpler Birliği'nin statü hakkında 24 maddelik bir talep listesi TFF'ye daha önce iletilmiş, yeni yönetim de kulüplere mesajlarında bu maddelerin gerçekleştirilmesini takip edeceğini bildirmişti.

TEBRİKLER

Bu pandemi sürecini gergin geçiren, sonunda terfi alan tüm kulüplerimize tebrikler. Karardan olumsuz etkilenen kulüplerin, önümüzdeki sezonlarda bunu telafi etme şansı bulmaları en büyük dileğimiz. Şimdi sıra, iletilen bilgileri resmi açıklamada duymakta. TFF sitesinde kadın futboluna dair en son açıklama 17 Şubat tarihli. Altı ay ve bütün bir pandemi sürecinin ardından TFF sitesinde “kadın futbolu” denilse, bu pozitif ortamda ne kadar güzel olur.