'Beli silahlı' başkan: İvan Savvidis kimdir?

Yunanistan'da bütün futbol maçlarının iptal edilmesine neden olan PAOK'un sahibi ve başkanı İvan Savvidis'in oldukça dikkat çekici bir hayat hikayesi ve bağlantıları var...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'da hafta sonu oynanan PAOK-AEK maçının 89. dakikasında sahaya belinde tabancası ile giren PAOK Başkanı Pontus kökenli işadamı İvan Savvidis gündemin ilk sırasına oturdu. Bütün futbol maçlarının iptal edilmesine neden olan olayın kahramanı Savvidis’in neden olduğu olaylar bu yıl Yunanistan Süper Ligi’ndeki şampiyonu belirleyecek mahiyette. Çünkü Olympiakos’un uzun yıllardan sonra ilk defa zirve yarışından kopmasından sonra, resmi isimlerinde 'Konstantinoupolis' yani İstanbul ibaresini taşıyan AEK ve PAOK kıyasıya bir şampiyonluk mücadelesi içerisine girmişti. Derbi maçının sonucu şampiyonluk mücadelesi açısından belirleyici rol oynuyordu.

ADI SYRIZA VE RUSYA İLE ANILIYOR

Savvidis olayının bir de siyasi boyutu var. Yunan medyasında yer alan yorumlarda Savvidis'in, 'Rus istihbaratı ve iktidardaki Syriza arasındaki derin bağlantılar'la ilgili olduğu iddia ediliyor.

Yıldızı Syriza’nın iktidara geldiği dönemde parlayan Savvidis, daha önce orta ölçekte işler yapan Rusya Federasyonu vatandaşı bir iş adamı olarak biliniyordu. Savvidis, son üç yıl boyunca ekonomi hayatında başrole yükseldi. PAOK'un yönetimine gelen Savvidis, geçtiğimiz aylarda tüm Yunanistan’da ve Kıbrıs’ta yayın yapan Epsilon TV’yi satın alarak medya dünyasında da isminden söz ettirmeye başladı. Atletizm Bakan Yardımcısı Yorgos Vasiliadis ile ilişkilerinin iyi olduğu belirtilen İvan Savvidis, Sovyetler Birliği vatandaşı olarak dünyaya geldi. Soğuk Savaş yıllarında Kızıl Ordu’da askerliğini yaptıktan sonra Rostov Üniversitesi’nde Ekonomi Bölümü’nde okudu. 90’lı yıllarda Rusya’da özelleştirme dalgasının başlamasından sonra ülkenin büyük tütün fabrikalarında yönetici olarak önemli roller üstlendi ve zamanla ülkenin en büyük tütün yetiştiricisi olan Donskoy Tabak’ı kontrolü altına aldı.

Başkan silahla sahaya girdi, PAOK-AEK maçı ertelendiBaşkan silahla sahaya girdi, PAOK-AEK maçı ertelendi

İLK ÖNCE ROSTOV'A BAŞKAN OLDU

2000’li yıllarda Savvidis ayrıca Rostov Futbol Kulübü’nün de başkanlığına soyundu. Savvidis Yunanistan’da ekonomik krizin gündeme gelmesi ve özelleştirme furyası ile beraber büyük sermaye sahipleri için yeni fırsatların ortaya çıkması ile beraber buraya odaklandı. 2012 yılında PAOK'u satın aldı. Aynı süreçte Yunanistan’ın taşınmaz mal piyasasına yatırımlarda bulundu ve SEKAP Tütün Fabrikası'nı aldı. Bu fabrikadan doğan borçlar ve vergi yükümlülükleri Syriza-Bağımsız Helenler Koalisyon Hükümeti’nin Savvidis’e tanıdığı ayrıcalıklar sayesinde karşılandı. Birkaç kez Çipras tarafından Başbakanlık konutunda ağırlandı. 2017 itibariyle, gene Syriza’nın desteği sayesinde medya dünyasına adım attı. İlkin Mega Channel’ın hisselerine ortak oldu, sonrasındaysa Pegasus Yayıncılığı kontrolü altına aldı. Bu şekilde ekonomi ağırlıklı İmerisia ile ülkenin önde gelen gazetelerinden olan Ethnos’un sahibi oldu.

KIBRIS'LA DA İLGİLİ

Eldeki son bilgi ve veriler Savvidis’in Yunanistan hükümetinin yanı sıra Kıbrıs Rum tarafı ile de “özel” ilişkiler içerisinde olduğunu gösteriyor. Savvidis Yunanistan gibi son dönemde Kıbrıs’ın güneyinde de çeşitli yatırımlara yönelmiş durumda. Bu yatırımların künyesi ve ölçeği ise gizli tutuluyor. Savvidis birkaç gün önce özel davetiye ile Nikos Anastasiadis’in Cumhurbaşkanlığı yemin törenine katıldı ve bu törende Kıbrıs Cumhuriyeti Başsavcısı ile beraber görüntülendi. Bu gelişme Kıbrıs’ta gözlerin yargı dünyası ile Rusya arasındaki “derin ilişkilere” odaklandığı bir sürece denk geldi. Geçtiğimiz dönemde Kıbrıs’ta bazı yargı mensuplarının bazı kritik öneme sahip dosya ve bilgileri Rusya’ya yönlendirdiği bilgisi medyaya yansımıştı.

Yunanistan'da futbol maçları askıya alındıYunanistan'da futbol maçları askıya alındı