Mesut Özil'e vergi suçlaması

Alman milli takımının oyuncularından Özil, 2 milyon euroluk vergi usülsüzlüğü yapmakla itham edildi. İddia, Der Spiegel'de yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alman dergisi Der Spiegel, futbolcu Mesut Özil'in Real Madrid'de oynadığı dönemde vergi usulsüzlüğü yaptığını öne sürdü. İddia şöyle:

Alman milli takımı oyuncularından Mesut Özil, 2010-13 arasında Real Madrid'de oynadığı dönemdeki geliri nedeniyle İspanyol maliyesinin dikkatini çekti. Zira Real Madrid'in, Özil’in danışmanlarından Reza Fazeli’ye 2011 ve 2012'de 1,2 milyon euro, diğer danışmanı Erkan Söğüt'e de Özil'in Arsenal’e transferinin ardından milyonlarca euro ücret ödediği tespit edildi. Ancak İspanyol vergi dairesine göre, bu danışmanlık ücretlerini kulübün değil, Özil’in kendisinin ödemesi gerekiyordu. İspanyol vergi dairesi bu ödemeleri, Özil'in vergilendirilmesi gereken bir kazancı olarak değerlendirdi ve 2 milyon euro vergi ödemesi talep edildi. Gecikme cezası olarak da 789 bin 963 euro istendi. Özil bu vergiyi mart ayında gecikme faiziyle birlikte ödedi.

Der Spiegel'in futbola ilişkin belgeleri yayınlayan Futbol Leaks adlı platformun sunduğu yaklaşık 19 milyon belgeye dayanan dosya haberinde, Real Madrid'de oynayan Portekizli futbolcu Cristiano Ronaldo'nun da iki yıl öncesine kadar reklam gelirlerini Karayipler'deki bir naylon şirkete aktardığı ve Portekiz'de neredeyse hiç vergi ödemediği öne sürüldü. Haberde, Ronaldo'nun vergi imtiyazlarının sona erdiği 2014'den önce reklam haklarını 2020 yılına İngiliz Virgin Adalarındaki naylon bir firmaya sattığı belirtildi. Bu satıştan kazandığı yaklaşık 75 milyon euronun ise Ronaldo'nun bir İsviçre bankasındaki hesabına aktarıldığı ve 2014 yılında vergilendirildiği belirtildi. Ancak Ronaldo'nun, bu bilgileri inceleyen gazeteci ağı Avrupa Araştırmacı Gazeteciler Birliği'nin (EIC) konuya ilişkin sorularını yanıtlamadığı kaydedildi. Ronaldo'nun avukatları ise müvekkilleri hakkında vergi soruşturması bulunmadığını dile getirdi. (Deutsche Welle Türkçe)