Amedspor Eşbaşkanı Şevin Zorlu: Sporun cinsiyeti yok

Sezona iyi başlayan ve ligde 3. sırada yer alan Amedspor’un Eşbaşkanı Şevin Zorlu'yla kadın ve futbolun yanısıra Amedspor’u konuştuk. Eşi halen cezaevinde bulunan Zorlu'nun topu dışarı atan futbolculara nasıl takıldığına tanıklık ettik. Takımın başarılı futbolcusu Deniz Naki ile de ayaküstü sohbet ettik.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Amedspor Kulübü’nün Eşbaşkanı Şevin Zorlu ile Amedspor’un Talaytepe’deki tesislerinde röportaj yapmaya hazırlanıyoruz. “İsterseniz röportajı içerde yapalım” diyor Zorlu, ama antreman yapan futbolcuları da görmek istediğim için çimlere oturuyoruz.

Futbolcular iki gruba ayrılmış, tek kale çalışıyorlar. Şevin Zorlu ile hocanın taktikleri, futbolcuların bağrışmaları arasında konuşmaya başlıyoruz.

COĞRAFYANIN KADERİ SİYASET

Daha ilk karşılaşmada, “Abdurrahman Zorlu ile bir yakınlığınız var mı” diye soruyorum Amedspor Eşbaşkanı Şevin Zorlu’ya. Bu soruyu sormamın bir nedeni var. Diyarbakır’ın Hani ilçesi Belediye Eşbaşkanı Abdurrahman Zorlu, 6 kişiyle birlikte 8 Eylül’de gözaltına alınmış, 22 gün sonra mahkemeye çıkarılmıştı. Abdurrahman Zorlu, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanarak Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne gönderilmişti. Zorlu’nun tutuklanmasından kısa süre sonra Hani Belediyesi’ne kayyım atanmıştı.

Şevin Zorlu’ya soyadı benzerliğinden dolayı sorduğum sorunun cevabı çok kısa oluyor: “Eşimdir.”

Aslında Şevin Zorlu ile kadın ve futbol ile Amedspor’u konuşmak istiyorum, bu nedenle buluştuk. Ama malum, Diyarbakır’da siyasetin konuşulmadığı anlar çok azdır. Türkiye’nin ve dünyanın siyasi gündemi evlerden kahvelere taşar; özellikle Olağanüstü Hal’in ilanından sonra, işinden ihraç edilenlerden gözaltına alınanlara, belediyelere kayyım atanmasından okulların öğretmensiz kalmasına, Türkiye’nin Rojava siyasetinden darbe girişimine kadar siyasete dair her şey konuşulur Diyarbakır’da.

Biz de futboldan önce Şevin Zorlu ile eşinin tutuklanmasını konuşuyoruz. Abdurrahman Zorlu iki dönemdir Hani’de belediye başkanlığı yapıyor. 8 Eylül’de Diyarbakır’daki evleri polis tarafından basılıyor. Şevin Zorlu “Çocukların yanında aldılar onu. Çocuklar çok etkilendiler bundan” diyor. Biri 14, diğeri 9 yaşında iki kızları var Zorlu ailesinin. Şevin Zorlu, eşinin çocuklarıyla ilişkisinden söz ederken duygulanıyor.

“Çocuklar babalarının bir an önce serbest bırakılmasını bekliyor” diyor Şevin Zorlu. Ama Abdurrahman Zorlu ne zaman hakim karşısına çıkacak, henüz belli değil. Altı aya yakın hapis yatan ve ilk duruşmada serbest bırakılan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek’i örnek göstererek, “Aylar sürebilir mahkemeye çıkması” diyor.

Amedspor maçına giden tribün lideri: Bize gösterildiği gibi değilAmedspor maçına giden tribün lideri: Bize gösterildiği gibi değil

BABADAN KIZINA GEÇEN FUTBOL SEVGİSİ

Çocukluğu Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde geçmiş Nevin Zorlu’nun. Futbol sevgisini de burada ediniyor. Zorlu’nun çocukluk günlerinde babası, Bismil’deki bir futbol kulübünde yöneticilik yapmış. Babasıyla birlikte evdeki televizyonda izledikleri maçları keyifle anlatıyor Zorlu.

Sadece evde izlememişler maçları, babası stada da götürmüş, sahadaki mücadeleye, heyecana çocukluğunda tanıklık etmiş. “Sporla ilgili bir şey yapmak isteği çocukluğumda başladı” diyor Şevin Zorlu, “Lise yıllarında karar verdim beden eğitimi öğretmeni olmaya ve oldum.”

BİR GÜN BİR TEKLİF GELİR

Beden eğitimi öğretmenliği yaparken,Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden teklif gelir bir gün ve yeşil sahalara kadın elinin değmesi süreci böyle başlar. 'Büyükşehir Belediyespor Kulübü’nde çalışır mısın?' diye sorarlar. Bu teklif boşa yapılmamıştır elbette. Çalıştırdığı okul takımlarının başarısı ve futbola ilgisi biliniyor Zorlu’nun. Başarılı olacağına inanılıyor. Teklif, bu nedenle geliyor ona.

Biraz düşünmüş, zaman ayırabilir miyim, diye. Sonra kabul etmiş. Önce salon sporları ile ilgilenmiş ve Amedspor Eşbaşkanlığı’na kadar gelmiş bu süreç.

Eşi, çocukları ne demiş bu görevi üstlenmesine? Bu soruya verdiği cevapla Zorlu ailesinin koyu Galatasaray taraftarı olduğunu öğreniyorum. “Evde formalarımızı giyip öyle izlerdik maçları. Oturduğumuz yerden fırlardık gol olduğu zaman.” Şevin Zorlu Amedspor Eşbaşkanı olunca, bütün aile Amedsporlu olmuş tabii, gönüllerinin bir yerinde Galatasaray sevgisini taşıyarak.

Futbol tutkunu olan eşi de desteklemiş Amedspor Eşbaşkanlık görevini üstlenmesini.

‘KADINLAR SPORUN HER DALINDA OLMALI’

Futbolun erkek sporu olduğunu kabul etmiyor Şevin Zorlu ve “Kadın mutlaka sporun her alanında olmalı” diye ekliyor. “Sporun ne milliyeti ne de cinsiyeti vardır. Toplumsal yargılar cinsiyetçilik yapıyor. Kadınlar futbolda da olmalı elbette. Sahalardaki erkek egemen kültürün, şiddet ve küfrün önüne bu şekilde geçilebilir, toplumsal önyargıların önü bu şekilde alınabilir. Amedspor’un Mor tribünü de bu nedenle var zaten.”

Eşbaşkanlığı ise şöyle tarif ediyor: “Erkek egemen zihniyete karşı eş temsiliyetten söz etmek lazım bu konuda. Eşitlikçi, özgürlükçü bir yaklaşımın, kadın özgürlüğünün önemsendiği anlamına geliyor eşbaşkanlık.”

Şevin Zorlu eşbaşkanlık görevi süresince ne teknik heyetten, ne futbolculardan ne de yönetici arkadaşlarından olumsuz bir davranış görmemiş bugüne kadar. Bunu sevinerek ve gurur duyarak vurguluyor.

FUTBOLCULARIN ÖNYARGILARINI KIRMAK

Arada tel örgüleri aşıp bize doğru geliyor toplar. Şevin Zorlu, “Bilerek atıyorsunuz, değil mi” diye takılıyor futbolculara.

Takıma şehir dışından gelip emek veren futbolcuları da soruyorum Zorlu’ya. Muhtemel önyargılarla Amedspor’a gelen futbolcuların Diyarbakır’da yaşamaktan, Amedspor’da top koşturmaktan yana şikayetleri var mıdır acaba? Zorlu, “Futbolcularla diyalogu bir hiyerarşi üzerine kurmuyoruz, sahiden bir aile gibi çalışıyoruz. Onların bütün sorunlarıyla yakından ilgileniyor, gidermeye çalışıyoruz. Amedspor’a gelirken tereddütleri olan varsa bile, ortamı görünce düşüncelerini değiştiriyor.”

Özellikle geçen sezon deplasmanda çok zorlanmıştı Amedspor. Stadtaki olumsuz tezahüratlardan taraftarlarının saldırıya uğramasına, hatta Bursaspor maçında Amedspor yöneticilerinin darp edilmesine kadar birçok olay yaşamıştı takım. Zorlu, benzer olayların olmaması için ellerinden geleni yaptıklarını ifade ederek, rakip takım yöneticilerinin de bu konuda duyarlılık göstermesini istiyor.

“Teknik heyetle birlikte futbolcularımızdan sahaya çıkıp en iyi şekilde futbol oynamalarını istiyoruz. 'Stattaki tezahüratlara aldırmayın, oyununuzu oynayın' diyoruz. Futbolcularla saha dışında siyaset konuşmuyoruz. Takıma yeni bir futbolcu alırken de etnik kimliğine, siyasi görüşüne bakmıyoruz. Amedspor’u iyi bir yere taşımak istiyoruz, bunun için mücadele ediyoruz. Hem lig sıralamasında hem de fair playde hakkımızla bir yere gelmek istiyoruz. Geçen yıl uğradığımız saldırılar da aldığımız cezalar da haksızdı. Eğer bu haksız cezalar olmasaydı, Amedspor daha iyi bir yerde olabilirdi bugün.”

Neşeli bir ortamda geçen Amedspor antremanının sonunda Deniz Naki kaleye geçiyor. Neşeli bir ortamda geçen Amedspor antrenmanının sonunda Deniz Naki kaleye geçiyor.

DENİZ NAKİ’NİN BAŞINA GELENLER

Takımın iyi futbolcularından Deniz Naki’nin geçen yıl aldığı maç cezalarının da haksız olduğunu söylüyor Şevin Zorlu. “Futbolcularımızın yaşanan olaylardan etkilenmemesi mümkün değil. Olaylar, ölümler yanıbaşlarında oluyor. Duyarlılık gösterip sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulunmuştu Deniz Naki. Bu duyarlılığı nedeniyle başına gelmeyen kalmadı. Maç cezası aldı, sosyal medyada saldırdılar, hakkında dava açıldı. Oysa bize göre bunların hiçbirini hak etmemişti.”

Deniz Naki önümüzdeki ay sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle mahkemeye çıkacak. Amedspor yönetimi, bu konu hakkında basınla konuşmasını istemiyor. “Deniz ne konuşsa olay oluyor” diyor Zorlu, “Bu nedenle konuşmasını istemiyoruz. Söyledikleri çarpıtılarak yer alıyor medyada ya da herkes kendine göre yorumluyor. Deniz de takım da zor durumda kalıyor.”

St. Pauli'de herkes Deniz NakiSt. Pauli'de herkes Deniz Naki

RÖPORTAJ BİTİNCE...

Biz sohbet ederken futbolcuların antrenmanı bitmişti. Bazı futbolcular yanımızdan geçerken hal hatır soruyorlar Zorlu’ya. Eşini de soruyorlar elbette, üzüntülerini dile getirerek. Röportaj bitince sahaya gidiyoruz Zorlu ile birlikte.

Deniz Naki ile birkaç futbolcu sahanın içinde eğlenerek çalışmaya devam ediyorlar. Naki kaleci eldivenlerini giyip kaleye geçmiş, arkadaşları şut çekiyor. Asist yapmasına, gol atmasına alıştığımız Naki, klasik deyimle, kalede panter gibi, harika kurtarışlar yaparak topun filelerle buluşmasına izin vermiyor.

Sonunda arkadaşları pes edip şut çekmekten vazgeçince, Deniz Naki ile ayak üstü sohbet etme olanağı bulabiliyoruz. Mahkemeyle ilgili konuşmasına izin yok, bunu bildiğim için konuyla ilgili soru sormuyorum. Ancak eski takımı FC St. Pauli’nin, destek amacıyla 'Naki' yazılı formalarla maça çıkması hakkında ne düşündüğünü sorabiliyorum. Naki, “Çok gururluyum, çok mutluyum” dedi.

Amed'e gittiği için tepki gören Zonguldaklı taraftar: Evet biz vatan hainiyizAmed'e gittiği için tepki gören Zonguldaklı taraftar: Evet biz vatan hainiyiz