SPD Kurultayı'nda Başbakan Scholz'a eleştiri: 'Dışarıda yangın var'

Berlin'deki SPD kurultayında Başbakan Scholz, bütçe krizine rağmen çok iyimser konuştu, 600 delegeden tam destek gördü. Tek eleştiri, SPD'nin gençlik örgütü Genç Sosyalistler'in başkanından geldi.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

ALMANYA – Almanya'da yapılan kamuoyu yoklamalarında oyu 14'e kadar düşmüş görünen koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD), bu hafta sonu başkent Berlin'de düzenlenen olağan kurultayında biraz 'moral' buldu. Halk arasında memnuniyet oranı yüzde 20'de görünen SPD'li Başbakan Olaf Scholz da 50 dakikalık konuşması sonunda 600 delege tarafından 5 dakika ayakta alkışlanarak biraz 'teselli' bulmuş oldu.

Scholz'a tek eleştiri, partinin gençlik örgütü Genç Sosyalistler'in (Jusos) Başkanı Philip Türmer'den geldi. Kurultay'da şimdiki eş başkanlar Lars Klingbeil ile Saskia Esken yeniden seçildi.

'SOSYAL HARCAMALAR, İKLİM VE UKRAYNA'DA KISITLAMA YOK'

Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile koalisyon hükümeti yürüten Scholz, hükümette derin krize yol açan bütçe krizine karşın sosyal harcamalar, iklim koruma harcamaları ve Ukrayna'ya yardımda kesinlikle kısıtlama olmayacağını söyledi.

Anayasadaki borçlanma sınırı sebebiyle Anayasa Mahkemesi, bütçeden 60 milyar euro'yu iptal etmiş, böylece ağır bir bütçe krizi ortaya çıkmıştı. Konuşmasında borçlanma sınırı kelimesini hiç ağzına almayan Scholz, hükümette bütçe krizi sebebiyle uyuşmazlık olduğunu, ancak bunun 'çözülebilir' olduğunu söyledi. FDP, sosyal harcamalar ve iklim korumada tasarruf istiyor, SPD ve Yeşiller ise buna karşı çıkıyor.

Konuşmasında ülkeye göç konusuna da değinen Scholz, Almanya'nın göçe açık bir ülke olarak kalacağını söyledi. Göçmenlerin daha çabuk ve kolay Almanya vatandaşı olmasından yana olduğunu belirten Scholz, anayasada yer alan bireysel sığınma hakkının kaldırılmasına da karşı olduğunu ifade etti.

'DIŞARIDA YANGIN VAR, BURADA HER ŞEY GÜLLÜK GÜLİSTANLIK'

Scholz'un oldukça iyimser konuşmasına tek eleştiri, partinin gençlik örgütü Genç Sosyalistler'in Başkanı Philip Türmer'den geldi.

“Dışarıda yangın var, siz burada güllük gülistanlık bir dünyadan söz ediyorsunuz” diyen Türmer, Scholz'dan sosyal adaleti sağlayacak bir politika yürütmesini istedi. Türmer, ülkede yoksulluğun arttığını, insanların gıda yardımı veren Tafel'lardan geçindiğini söyledi.

EŞ BAŞKANLAR FRİEDRİCH MERZ'E YÜKLENDİ

Eş Başkanlar Lars Klingbeil ve Saskia Esken

Kurultayda yapılan seçimde, SPD'nin eş başkanları Lars Klingbeil ile Saskia Esken, yeniden seçildi. Klingbeil yüzde 85,6, Esken ise yüzde 82,6 oy aldı.

Her iki eş başkan da borçlanma sınırının reforme edilmesini, yatırımların artırılmasını ve ana muhalefet Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile Almanya için Alternatif (AfD) partilerine karşı daha sert tavır alınmasını istedi.

İki eş başkan, CDU lideri Friedrich Merz'e de sert eleştiriler yöneltti. Esken, Merz'in ülkeyi böldüğünü, AfD'yi hükümete karşı kışkırttığını ve Almanya'nın imajına zarar verdiğini söyledi, bunun 'siyasi vandallık' olduğu görüşünü ifade etti. Klingbeil ise Merz'in 90'lı yılların ekonomi politikalarının hayalini kurduğunu, dünyanın değiştiğini anlamadığını ileri sürdü. Klingbeil, “Dünün Friedrich'i bizim geleceğimiz olamaz” dedi.

'RUSYA POLİTİKASI HATALIYDI'

SPD'nin kurultayında, partinin Rusya politikasının hata olduğunu içeren bir önerge de kabul edildi. “Dönüşen dünyada sosyal demokrat yanıtlar” başlıklı önergede, enerjide Rusya'ya bağımlı olmanın ve Rusya'ya karşı mesafeli kalmamanın hata olduğu ifade edildi. Rusya'nın dış politikasında köklü bir değişim olmadığı sürece, ilişkilerin normalleşmesinin mümkün olmadığı belirtildi. Partinin 2021 tarihli programında, “Avrupa'da barış Rusya'ya karşı değil, Rusya ile birlikte mümkün” deniyordu.