Şırnak milletvekillerinden 'mayınlı ölümler araştırılsın' talebi

HDP milletvekilleri Nuran İmir, Hüseyin Kaçmaz ve Hasan Özgüneş, mayın patlaması sonucu artan ölümlerin ardından önerge verdi. Milletvekilleri, Mayın İmha Eylem Planı'nın hazırlanmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak'ın Uludere ilçesinde 21 Mart'ta mayın patlaması sonucu vefat eden 14 yaşındaki Yusuf Ata ve 16 yaşındaki Caner Sak'ın ardından HDP Şırnak milletvekilleri Nuran İmir, Hüseyin Kaçmaz ve Hasan Özgüneş, Meclis'te Araştırma Önergesi verdi. Milletvekilleri, ülkemizdeki tüm mayınlı arazilerin temizlenmesi için 2014’e kadar taahhüt verilmesine rağmen bunun gerçekleşmediğini söyledi. Milletvekilleri yaptıkları açıklamada, "Bugüne kadar binlerce insanın, toprağın altında gömülü bulunan mayınların patlaması sonucu yaşamlarını yitirmelerinin nedeni de Kürt sorununun çözümü noktasında diyalog yerine şiddet ve buna bağlı olarak güvenlikçi politikaların tercih edilmesidir" dedi.

1 AYDA 3 ÖLÜM...

Uludere'de 21 Mart'ta 14 yaşındaki Yusuf Ata ve 16 yaşındaki Caner Sak adlı iki çocuğun topraktaki patlayıcının patlaması sonucu vefat etti, dün de Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde hayvanlarını otlatan Cemil Kaçar da mayına basması sonucu vefat etti. HDP Şırnak Milletvekilleri yaşanan bu ölümlere tepki gösterirken bu ölümler için, "Bir kez daha Türkiye'nin "mayın” gerçeğini gözler önüne sermiştir" ifadelerini kullandı.

'MAYIN İMHA EYLEM PLANI HAZIRLANMALI'

Mayın sonucu ölümlerle ilgili Meclis Araştırması'nı talep eden milletvekilleri şunları söyledi: "Bir milyondan fazla mayının ve sayısı bilinmeyen el bombası, havan topu gibi patlayıcıların toprak altında bulunduğu Türkiye’de yetkililerin vakit kaybetmeden ‘Mayın İmha Eylem Planı’ hazırlaması ve bu doğrultuda mayınlı arazilerin temizlenmesi yurttaşların can ve mal güvenliği açısından son derece önemlidir. Bu hususta vakit kaybedilmeden ‘’Mayın İmha Eylem Planı’nın hazırlanarak Türkiye’de bulunan mayınlı arazilerin tespit edilmesi, bu arazilerin mayınlardan arındırılması ve yurttaşların can güvenliklerinin korunması amacıyla Anayasa’nın 98’inci, TBMM İçtüzüğü `nün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz."

Milletvekilleri açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı kentlerde mayın ve patlayıcılar nedeniyle gerçekleşen ölümlerin devam ettiğini gösterdiği gibi  Türkiye’nin mayınlı araziler  gerçeğini de bir kez  daha gözler önüne sermiştir. Türkiye’de Cumhuriyet tarihi boyunca Kürt sorununun çözümü noktasında diyalog yerine ısrar edilen çatışma ve gerilim hali güvenlikçi politikaların öne çıkmasına sebep olmuş, bu güvenlikçi politikalar binlerce yurttaşın yaşamını yitirmesine neden olmuştur. Bugüne kadar binlerce insanın, toprağın altında gömülü bulunan mayınların patlaması sonucu yaşamlarını yitirmelerinin nedeni de Kürt sorununun çözümü noktasında diyalog yerine şiddet ve buna bağlı olarak güvenlikçi politikaların tercih edilmesidir." (HABER MERKEZİ)