Sinemacılardan ‘Kurak Günler’ çağrısı: Anayasaya aykırı

Çok sayıda sinemacı, Emin Alper’in “Kurak Günler” filmine verilen çekim desteğini ‘faiziyle’ geri isteyen Kültür ve Turizm Bakanlığı’na çağrı yaptı.  Sinemacılar "

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Kültür ve Turizm Bakanlığı, Emin Alper'in "Kurak Günler" filmi için verilen destek fonunu geri istedi.

Emin Alper konuyla ilgili, "'Kurak Günler' sayesinde ilk kez uzun metraj bir film için 'parayı geri isteme' örtük tehdidi hayata geçirildi. Dolaylı bir sansür mekanizması işletilerek paramız geri isteniyor şu an. Bu çok tehlikeli. Bütün yönetmenleri şu an tedirgin eden bir sürece imza atmış oldu maalesef bakanlık" dedi.

Karara tepki gösteren çok sayıda sinemacı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sinema Genel Müdürlüğüne çağrı yaptı.

Alınan kararı ‘Türkiye sinema tarihinde kara bir leke olarak yer edecek bir sansür vakası’ olarak tanımlayan sinemacılar, “Bu kararla birlikte 2004 yılında başlayan sistematik sinema destekleri ve oluşturulan destekleme sistemi büyük bir yara almış, sinema fonunun meşruiyeti zedelenmiştir” ifadelerini kullandı.

Sinema destek fonları, satılan sinema biletlerinden elde edilen gelirlerle oluşturuluyor. Açıklamada, fon bürokratlarının ve memurlarının uluslararası teamüllere aykırı olan kararı alma yetkisinin olamayacağı vurgulanıyor.

‘ANAYASAYA AYKIRI’

Açıklamaya göre, son Destekleme Kurulu toplantısında “Kurak Günler” ile ilgili böyle bir kararın alınmayacağı anlaşıldı, bunun üzerine Sinema Genel Müdürlüğü konuyu gündemden çıkararak Denetleme Kurulu’nu devre dışı bıraktı. Açıklamada alınan bu kararın, anayasanın  ifade ve düşünce özgürlüğünü güvence altına alan 26. maddesine ve sanat eserleri ile sanatçıların devlet tarafından desteklenmesine dair 64. maddesine aykırı olduğu hatırlatıldı.

'ÖZERK BİR 'ULUSAL SİNEMA MERKEZİ' KURULMALI'

Aralarında yönetmen, yapımcı, oyuncu ve senaristlerin bulunduğu 400’e yakın sinemacının imza attığı açıklamada, son olarak şunlar söylendi:

“Bakanlığın, tamamlanmış ve başarılı olmuş bir filmden desteğini geri isteme kararı, siyasal baskılardan tümüyle bağımsız özerk bir “Ulusal Sinema Merkezi”nin kurulması ve sinema sektörü bileşenleri tarafından yönetilen bir destekleme fonunun oluşturulması konusundaki aciliyeti bir kez daha gündeme getirmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün mevcut yönetimini sinema tarihimize vahim bir sansür vakasıyla geçmelerine neden olacak bu hatadan dönmeye ve verilen kararı iptal etmeye çağırıyoruz. Ayrıca tüm sektör bileşenlerini siyasetten uzak özerk bir destekleme sisteminin kurulması için göreve çağırıyoruz.” (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)