Eskişehir Sinema Günleri başlıyor

Eskişehir'de sinema rüzgarı esecek. Etkinlik 29 Kasım-2 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Katadrom Kültür Sanat ve Sosyal Politikalar Derneği'nin, Tepebaşı Belediyesi işbirliğiyle, sinema başta olmak üzere, sanatın çeşitli dallarında üretim yapmak isteyen sanatçılara imkan sağlamak amacıyla Tepebaşı Belediyesi Yaşam Köyü'nde, kurduğu Katadrom Art Colony, Sinema Günleri'yle sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Etkinlik, 29 Kasım-2 Aralık 2019 tarihlerinde gerçekleşecek.

YAVUZ ÖZKAN ANILACAK 

Eskişehir Sinema Günleri'nin odağında 22 Mayıs'ta hayatını kaybeden Yavuz Özkan yer alıyor. Maden, Yengeç Sepeti, Bir Erkeğin Anatomisi ve Hayal Kurma Oyunları'ndan oluşan dört filmlik seçki ve Z1 Film Atölyesi işbirliğiyle, Yavuz Özkan Arşivi'nden derlenen, Yavuz Özkan: Hayal, Tutku ve Mücadele" sergisi. 30 Kasım'da, Art Colony'de açılacak ve yönetmenin pek çok farklı yönünü gözler önüne sereceksergi Ocak 2020 sonuna kadar Tepebaşı Belediyesi Yaşam Köyündeki Art Colony'de ziyaret edilebilecek. 30 Kasım 2019'da Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde yapılacak anma törenine Yavuz Özkan'ın ailesi, dostları, yönetmenle birlikte çalışmış ya da Z1 Film Atölyesinde eğitim görmüş sinemacılar ve aralarında, Mehmet Aslantuğ, Pelin Batu, Selçuk Yöntem, Kerem Alışık, Uğur Polat, Burak Göral'ın da bulunduğu isimler gecede hazır bulunacak.

EMEK ÖDÜLÜ MUZAFFER HİÇDURMAZ'A 

60 yılı aşkın süredir sinema sektöründe çalışan, Muzaffer Hiçdurmaz, Emek Ödülünü doğum yeri olan Eskişehir'de alıyor. Türkiye'nin en üretken sinemacılarından biri olan ve Ömer Lütfü Akad, Yılmaz Güney, Ertem Eğilmez, Türker İnanoğlu gibi yönetmenlerle çalışan Hiçdurmaz, Yol, Üç Tekerlekli Bisiklet, Tatlı Dillim, Tarkan serisi gibi 500'e yakın filmde yönetmen yardımcılığı yaptı ve bu alanda bir rekoru da elinde tutuyor. Muzaffer Hiçdurmaz, dünya sinema tarihinin önemli yönetmenleri Elia Kazan'ın "Amerika, Amerika", Jules Dasin'in Ölümsüz Kadın ve Paolo Pasolini'nin Medea adlı filmlerinde de görüntü yönetmeni olarak çalıştı bir kısmında da rol aldı. Pasolini'nin Medea filminde kendisine verdiği cellat rolünü 'yumuşak yüzünü' bahane ederek reddetmeye çalışmışsa da ünlü yönetmenin ısrarıyla cellat rolünü canlandırdı.

Yönetmenliğini yaptığı tek film olan ve 80 darbesi sonrası, Türkiye'de ilk işçi hareketinin önünü açan "Çark" Muzaffer Hiçdurmaz'ın da katılımıyla Eskişehir'de gösterilecek. Hiçdurmaz, 1 Aralık günü yönetmen Çiğdem Vitirnel'in moderatörlüğünde, altmış yıllık meslek hayatından anılarını izleyiciyle paylaşacak.

YENİ BAĞIMSIZ SİNEMA 

Bu seçkide, Atalay Taşdiken'in Mommo: Kız Kardeşim, Çiğdem Vitrinel'in Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku, Burçak Üzen'in Beginner, Sefa Öztürk'ün Güven filmlerinin yanı sıra, küçük izleyicileri hedefleyen Burhan Gün imzalı Renkli Balık Yeni Dünyalar Kaşifi adlı animasyon yer alıyor. Program filmlerinin yönetmenleri ve oyuncularının da katılımıyla gerçekleştirilecek söyleşilerde izleyicinin merak ettiği konulara yanıt verilecek. Bu seçki kapsamında aralarında Atalay Taşdiken, Burhan Gün, Burçak Üzen, Güven Kıraç, Sefa Öztürk'ün de bulunduğu sinemacılar, Eskişehir'de olacak.

FARKLI PERSPEKTİFLER SEÇKİSİ

Bu yıl 7. kez düzenlenen ve 2020 mart ayı başında sekizincisi düzenlenecek ve take away festival özelliğiyle diğer festivallerden ayrılan Changing Perspectives Film Festivali'nin Potluck Yarışmasında yarışan filmlerinden bir seçki de Eskişehir izleyicisiyle buluşacak. Bu yıl Eskişehir'i ilk defa ziyaret edecek festival programı yıl boyunca İstanbul, Berlin, Yogyakarta'nın yanı sıra çeşitli ülke ve şehirlerde yer alıyor.

ETKİNLİK MEKANLARI 

Etkinlik programındaki sergiler, filmler, film gösterimleri sonrası söyleşiler ve tüm diğer etkinlikler Tepebaşı Belediyesi'ne ait, Zübeyde Hanım Kültür Merkezi, Özdilek Sanat Merkezi ve Tepebaşı Belediyesi Yaşam Köyü ve Katadrom Art Colony'de gerçekleşecek

ESKİŞEHİR SİNEMA GÜNLERİ FİLM PROGRAMI 

Yavuz Özkan Anısına

Maden 1974

Yengeç Sepeti 1994

Bir Erkeğin Anatomisi 1997

Hayal Kurma Oyunları 2004

Onuruna: Muzaffer Hiçdurmaz

Çark, 1987

Yeni Bağımsız Sinema

Atalay Taşdiken

Mommo: Kız Kardeşim, 2009

Çiğdem Vitrinel

Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku, 2014,

Burçak Üzen

Beginner , 2017

Sefa Öztürk

Güven, 2018

Burhan Gün

Renkli Balık: Yeni Dünyalar Kaşifi

FARKLI PERSPEKTİFLER FİLM FESTİVALİ SEÇKİSİ

Bir Amerikan Ailesi Kieu-Anh Truong, ABD 2018, 19’

Çit, Lendita Zeqiraj, Kosova 2018,15’

Hissiz, David Hay, Australia/ Avustralya, 2017, 11’

İyi Çocuk, Arian Vazirdaftari, Iran/ İran, 2018, 20’

O, More Raça, Kosovo/ Kosova, 2018, 12’

Oturaklar, Orkhan Aghazadeh,İngiltere, Azerbaycan

Skogafoss, Niels Bourgonje, Hollanda, 2018 10’

Detaylı Bilgi için:

www.essinema.com

www.katadromartcolony.com

https://www.facebook.com/essinema

https://www.facebook.com/KatadromArt

https://www.instagram.com/essinemaf

https://www.instagram.com/katadromart

https://www.instagram.com/katadromartcolony

(HABER MERKEZİ)