Soma'nın 4. yılında 'Üçyüzbir' belgeseli

Soma madeninde yaşanan ve 301 madencinin ölümüyle meydana gelen 'kazayı' ve bu olayın arka planını anlatan 'Üçyüzbir' belgeseli Youtube üzerinden izlenebilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma maden faciasında 301 maden işçisi hayatını kaybetmişti. Üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen olayın sorumluları hakkında tatmin edici bir yaptırım uygulanmadı. Madende yakınlarını kaybedenler ise bu acıyla hayata devam etmek zorunda kaldı.

Alican Mansuroğlu, ilk orta metraj belgeseli ‘Üçyüzbir’ ile Soma katliamından hemen sonra bölgeye giderek gerçekleştirdiği çekimler ve zamanında olay hakkında yapılan açıklamalar üzerinden dönemi anlatıyor.

3. Marmaris Kısa Film Festivali Belgesel Dalı'nda birincilik ödülünün sahibi olan film, facianın 4. yıl dönümünde Youtube üzerinden izlenebilecek.

Belgeselin katıldığı diğer festivaller ve aldığı ödüller şöyle:

- 28. Ankara Uluslararası Film Festivali, Ulusal Belgesel Yarışması, Jüri Özel Ödülü. 2017

- 6. Atıf Yılmaz Kısa Film Festivali, Belgesel Dalı, Jüri Özel Ödülü. 2017

- 5. Antakya Uluslararası Film Festivali Belgesel Dalı, En İyi Film Ödülü. 2017

- 1.Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali, Uluslararası Kurmaca ve Belgesel Kategorisi, Finalist, 2018

- 12. İşçi Filmleri Festivali, Gösterim Seçkisi. 2017

- 8. TİHV İnsan Hakları Belgesel Film Günleri, Gösterim Seçkisi. 2017

- 3. Kısa Film Kolektifi Kısa Film Festivali, 12. İşçi Filmleri Festivali Filmleri, Gösterim Seçkisi. 2018

"Özellikle 1980’li yıllar ve sonrasına damga vuran özelleştirmeler, geçtiğimiz 13 yılda doruk noktasına ulaştı. Bu özelleştirme politikasından nasibini alan madenler, AKP İktidarı ve kar ortağı patronların çılgınca üretime odaklandığı koşullarda, toplu işçi mezarlarına dönüşmeye başladı. Kapitalizmin ilk döneminin koşullarında işçileri çalışmaya mahkum eden bu anlayış, 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen Soma Maden Patlamasında, 301 maden işçisinin katledilmesine sebep oldu. Bu film, 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen Soma Maden katliamı ve onun arka planı anlatıyor."