Uluslararası Zeugma Film Festivali başlıyor

Uluslararası Zeugma Film Festivali bu yıl 'hemşerilik, komşuluk ve birlikte yaşam' temasıyla düzenleniyor. Festival, 22-26 Kasım tarihleri arasında yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Kırkayak Kültür’ün bu yıl 6’cısını organize ettiği Uluslarası Zeugma Film Festivali 22-26 Kasım tarihleri arasında yapılacak. Uluslararası Zeugma Film Festivali, bu yıl da Ortadoğu’dan Avrupa’ya dünya sinemasının ve Türkiye sinemasının nitelikli ve bol ödüllü filmlerini Gaziantep’te sinemaseverlerle buluşturacak.

Gaziantep’te kültür-sanat ve göç çalışmaları alanında çalışmalar yürüten Kırkayak Kültür Festival ekibi, festivalle ilgili şu bilgileri verdi:

“Yaşadığımız kentlere, göçle yeni gelenlerle, toplumsal uyum ve birlikte yaşam pratiklerinin, kültür ve sanatın evrensel gücüyle desteklenmesi gerektiğini, kültür ve sanatın, toplumların bir arada yaşamasını ve toplumsal uyumu kolaylaştıran, toplumun farklı kesimlerinin birbirlerine temas ettiği ortak alanlar olduğunu, bu temas noktalarını genişleten alanlarda çalışmalar yapmanın öneminin bilinciyle kurumsal çalışmalar yapıyoruz. Bu nedenle bu yıl festival “hemşerilik, komşuluk ve birlikte yaşam” temasıyla düzenleniyor.

Kırkayak Kültür, yeni hemşerilerini ve onların kültürel birikimlerini bir zenginlik olarak düşünmekte ve kentin kültür ve sanat hayatına yeni bir katkı olarak ele almaktadır. İki toplumun bir arada yaşamayı öğrenme sürecinde kültür ve sanat faaliyetlerinin önemine vurgu yapmaktadır. Bu yıl film festivaline Gaziantep’in yeni hemşerileri, Suriye’den gelen komşularımızı da katmayı hedefleyen bir çalışma yürütüldü̈. Bu festival Suriyeli sanatçılar ve kültür sanat alanında çalışan STK’lar, göç/mülteci alanında çalışan STK’lar ve kamu kurumlarıyla ortak düzenlendi. Festival kapsamında, Gaziantep’te Ortadoğu sinemasından Arapça filmler Türkçe altyazı ile yine Türkiye ve Avrupa sinemasından filmler de Arapça altyazıyla izleyiciyle buluşturulacaktır.”

ÖDÜLLÜ FİLMLER SEYİRCİYLE BULUŞACAK

Festival kapsamında gösterilecek filmler içerisinde, dünyada göç deneyimini konu alan filmlerin yanı sıra, farklı konulardan 26 uzun metrajlı film gösterilecek. Usta yönetmen Aki Kaurismaki’nin son filmi “Umudun Öteki Yüzü” Zeugma Film Festivali’nde gösterilecek filmler arasında yer alıyor. Suriye savaşı ve bunun sonuçlarına parmak basan filmde; ülkesindeki savaştan kaçan Suriyeli Khaled (Sherwan Haji), Halep’te neredeyse bütün ailesini yitirmiş ve kız kardeşiyle yollara düşmüş bir göçmendir. Romanya sınırında kız kardeşi Meryem ile ayrı düşmüşler ve birbirlerini kaybetmişlerdir. Zorlu bir yolculuğun sonunda Finlandiya’ya ulaşmayı başaran Khaled hem sığınma başvurusundaki zorlukları aşmaya hem de kız kardeşinden haber almaya çalışır. Bu arada yolu yeni bir restoran açmış soğuk ve sert Finlandiyalı Wickstörm (Sakarin Kuosmanen) ile kesişir.

“Latcho Drom” (1993) ve “Gadjo Dilo” (1997) gibi filmleriyle bilinen efsane yönetmen Tony Gatlif’in son filmi “Djam”de festivalde gösterilecek. Yunanistanlı genç bir kadın olan Djam (Daphne Patakia), Rebetiko aşığı amcası denizci Kakourgos (Simon Abkarian) tarafından zor bulunan bir tekne motoru parçasını bulması için İstanbul’a yollanır. İstanbul’a gelen Djam bu şehire Fransa’dan gelmiş 18 yaşındaki genç bir kadın olan Avril’le (Maryne Cayon) tanışır. İstanbul’a mültecilere yardım etmek için gönüllü olarak gelen ve bu kocaman şehirde hiç kimseyi tanımayan Avril, üstüne bir de beş parasız kalmıştır. Genç Avril’i kanatları altına alan Djam, Avril’le beraber Midilli Adası’na doğru müzik, rastlantılar, paylaşım ve umut dolu bir yolculuğa çıkar.

“Benim Varoş Hikayem”, Ceyhan-Adana’nın arka sokakları ile ilgili bir film. Yönetmen Yunus Ozan Korkut, büyüdüğü mahallelerin “normal vatandaşlar”a yasak olan sokaklarını samimi bir üslupla kaydediyor ve komşuları, arkadaşları ve akrabalarından oluşan zengin bir karakter paletini seyirci ile buluşturuyor.

2017 Berlin Film Festivali’nin en çok konuşulan yarışma filmlerinden, usta yönetmen Sally Potter’ın imzasını taşıyan “The Party” filmi, Altın Ayı Ödülü’nü aldı. Yıldızlarla dolu kadrosu ve kendine has tarzıyla hem güldürüyor hem de şaşırtıyor.

Cannes ana yarışma jürisinin başındaki Pedro Almodovar’ın en çok etkilendiği ve hatta basın toplantısı sırasında gözyaşlarını tutamadığı “Kalp Atışı Dakikada 120”, duygusal yoğunluğu oldukça yüksek, yaralayıcı ve zihinlere kazanan sinemasal anlar yaratıyor. “Kalp Atışı Dakikada 120”, Fransa’nın Oscar adayı olarak seçildi.

Festivalde, Yeşim Ustaoğlu’nun son filmi “Tereddüt”, Pelin Esmer’in “İşe Yarar Bir Şey”, Reha Erdem’in “Koca Dünya” filmleri Arapça altyazılı olarak gösterilecek. Kazım Öz’ün “Zer”, Semih Kaplanoğlu’nun “Buğday”, Fikret Reyhan’ın “Sarı Sıcak” filmleri gösterilecek yerli filmler arasında yer alıyor.

Ayrıca KINO 2017 Alman Filmleri seçkisi kapsamında, 6 filmden oluşan bir seçki festivalde gösterilecek. (DUVAR)