O fotoğrafın hikayesi...

Bugün sabah saatlerinde hayatını kaybeden Tarık Akan aktivist kimliğiyle de öne çıkan bir sinemacıydı. Akan, 1977 yılında sansüre karşı düzenlenen yürüyüşü organize eden isimler arasındaydı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye sinemasının efsane oyuncusu Tarık Akan, Altyazı dergisinin Nisan 2005 tarihli sayısında 1977 yılında sinemacıların sansüre karşı büyük yürüyüşünü şöyle anlattı:

"O yürüyüşü tezgâhlayanların başındaydım. Yavuz Özkan ile beraber tezgâhı kurduk. 'Bütün Yeşilçam'ı Ankara'ya nasıl yürütürüz?' sorusu atıldı ortaya. Yavuz'la ikimiz Vedat Türkali'ye gittik ve onun evinde örgütlenmeye başladık. Bu yaptığımız hem yasaktı, hem de duyulduğu takdirde hapse girebilirdik. Bir dönem sonra aramıza Fatma Girik'i de aldık. Ondan sonra ben İstanbul'dan Ankara'ya kadar DİSK'e bağlı olan bütün sendikalarla görüşmeye gittim ve bütün planlamaları yapıp döndüm. [...] Neticede herkes bir yere toplandı ve Taksim'den otobüslerle hareket edildi. Ankara'da yürüyüş yaptık ve dağıldık. Sonra sorgulamalar başladı. Kimin tezgâhladığını bulmaya çalıştılar ama hiçbir sonuca ve ipucuna ulaşamadılar."

(Zümrüt Burul ve Aytaç Köktürk, Altyazı, Nisan 2005, sayı 39)

Tarık Akan: 45 yıllık bir Türkiye özetiTarık Akan: 45 yıllık bir Türkiye özeti

Etiketler sinema tarık akan