Şi ve Zelenskiy telefonda görüştü: Çin, Ukrayna'ya özel temsilci gönderecek

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Çin Devlet Başkanı Şi ile 'uzun ve anlamlı' bir telefon görüşmesi yaptıklarını söyledi. Şi, 'krizin çözümü için Ukrayna'ya özel temsilciler göndereceğini' açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi yaptı. Şi, Rusya-Ukrayna savaşının beraberinde getirdiği krizin çözümü için tüm taraflar ile görüşmeler gerçekleştireceklerini duyurdu.

Reuters'ın Çin devlet kanalı CCTV'den aktardığına göre, Şi, Çin'in Ukrayna'ya özel temsilciler göndereceğini açıkladı. Buna göre, Çin, krizin çözümü için 'barış görüşmelerini teşvik etmeye odaklanacak ve en kısa süre içinde ateşkes için çaba gösterecek."

ZELENSKİY: İLİŞKİLERİN İVME KAZANMASINI UMUYORUM

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de telefon görüşmesi ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Çin Devlet Başkanı Şi ile 'uzun ve anlamlı' bir telefon görüşmesi yaptıklarını aktaran Zelenskiy, bunun 'Pekin ile ilişkilere ivme kazandırmasını umduğunu' söyledi. Zelenskiy, "Devlet Başkanı Şi Cinping ile uzun ve anlamlı bir telefon görüşmesi yaptık. Bu görüşmenin ve Ukrayna'nın Çin'e büyükelçi atamasının ikili ilişkilerimizin gelişmesine güçlü bir ivme kazandıracağına inanıyorum" diye yazdı. 

PRİGOJİN: UKRAYNA'NIN KARŞI SALDIRISI KAÇINILMAZ

Rus paralı asker şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin de Ukrayna'nın Rusya'ya karşı ilkbahar aylarında gerçekleştirmeye hazırlandığı askeri harekat hakkında açıklama yaptı. Çatışmaların son aylarda şiddetlendiği Bahmut'a 'iyi hazırlıklı birimler' gönderdiklerini aktaran Yevgeni Prigojin, Ukrayna'nın 'kaçınılmaz' bir karşı saldırıya hazırlandığını söyledi.

Telegram kanalından sesli bir mesaj yayınlayan Prigojin, Rusya'nın güvenlik kurumuna yönelik eleştirilerini de yineleyerek, Rusya'nın içinde devam eden bir 'ihanet' olduğunu ileri sürdü. Rusya Savunma Bakanlığı'nın Wagner'e yeterince mühimmat göndermemekle suçlayan Prigojin, "Bugün, iyi eğitimli düşman birimleri halihazırda Bahmut'a gönderiliyor... Ukraynalıların karşı saldırısı kaçınılmaz" ifadelerini kullandı. 

Ukrayna'nın 2 Mayıs'tan sonra karşı saldırıya geçmesini beklediğini kaydeden Prigojin, hava iyileştiğinde ve zemin sertleştiğinde söz konusu saldırını başlayacağını söyledi. (DIŞ HABERLER)