Çin: Rusya-Ukrayna savaşının taraflarına silah sağlamayacağız

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock ile ortak basın toplantısında konuşan Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang, Rusya-Ukrayna savaşının 'tüm taraflarının tarafsız ve sakin kalması gerektiğini' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Çin'e yaptığı resmi ziyaret kapsamında Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang ile yaklaşık 2 saatlik bir görüşme yaptı. Görüşmede öne çıkan konulardan biri de Rusya-Ukrayna savaşıydı.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Baerbock, 'Rusya'ya silah sevkiyatına izin verilmemesi ve çifte kullanımlı malzemelerin savaşta kullanılmasının önlenmesinin önemli bir konu olduğunu' belirtti. Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang, Çin'in Rusya'ya silah sağlayabileceği iddiaları karşısında, Çin'in savaşın taraflarına silah desteği sağlamadığını ve gelecekte de herhangi bir silah desteği sunmayacağını söyledi.

'TÜM TARAFLAR SAKİN VE TARAFSIZ KALMALI'

The Guardian'ın haberine göre, Çin'in Rusya-Ukrayna savaşına 'barışçıl bir çözüm bulmak için müzakereleri kolaylaştırmak konusunda istekli olduğunu' yineleyen Çin Dışişleri Bakanı, "Tüm tarafların tarafsız ve sakin kalması gerekiyor" ifadesini kullandı. 

"Askeri unsurların iharacatı ile ilgili olarak Çin dikkatli ve sorumlu bir tutum sergiliyor" diyen Çin Gang, "Çin, çatışmanın ilgili taraflarına silah sağlamayacak ve çift kullanımlı malzemelerin ihracatı konusunda Çin yasaları ve yönetmelikleri uyarınca gerekli kontrolleri yapacak" açıklamasında bulundu.

BAERBOCK: ÇİN, PUTİN ÜZERİNDEKİ NÜFUZUNU DAHA ÇOK KULLANMALI

Ortak basın toplantısında konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock da Çin'den Şubat 2022'den bu yana devam eden savaşın sona ermesi için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin üzerindeki nüfuzunu daha fazla kullanmasını talep etti.

Annalena Baerbock, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in mart ayında başkent Moskova'ya yaptığı ziyaret ve Putin ile yaptığı görüşmenin, Rusya üzerinde hiçbir ülkenin Çin kadar etkili olmadığını ortaya koyduğunu söyleyerek, "Çin'in bu nüfuzu nasıl kullanacağına yönelik kararı, Avrupa'nın temel çıkarlarını doğrudan ilgilendiriyor" dedi. (DIŞ HABERLER)