Şi ve Putin, resmi görüşme için Kremlin Sarayı'nda

Çin Devlet Başkanı Şi ile ikili resmi görüşme öncesi açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı, bir gün önce yaptıkları gayri resmi görüşmede 'uluslararası gündemdeki konuları istişare ettiklerini' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, iki günlük ziyareti kapsamında dün gittiği başkent Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. 

Sputnik'in aktardığına göre, dün yaklaşık 4,5 saatlik gayri resmi bir görüşme gerçekleştiren Şi ve Putin arasındaki resmi görüşme, Kremlin Sarayı'nın Georgiyevskiy Salonu'nda düzenlenen resmi karşılama töreniyle başladı. Salonda her iki ülke heyetlerinden temsilciler hazır bulundu. Şi ve Putin, daha sonra dar kapsamda görüşmeye başladı.

PUTİN: ULUSLARARASI GÜNDEMDEKİ KONULARI İSTİŞARE ETTİK

Çin Devlet Başkanı Şi ile görüşmesinin basına açık kısmında konuşan Putin, dün Şi ile yaptıkları 4,5 saatlik gayri resmi toplantıda 'uluslararası gündemdeki konuları ve ikili ilişkileri istişare etme fırsatı bulduklarını' söyledi.

Karşılama töreninin ardından yapılan dar kapsamlı toplantıda Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile çeşitli devlet kurumlarının yöneticileri yer aldı. Rusya devlet ajansı TASS'ın aktardığına göre, dar kapsamlı toplantının ardından geniş kapsamlı bir toplantı ve imza töreni olacak. Program, Kremlin Sarayı'nda akşam yemeği ile sona erecek. 

Şİ, RUSYA BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞTÜ: 'TARİHSEL MANTIKLA UYUŞUYOR'

Çin Devlet Başkanı Şi, Rusya temasları kapsamında bu sabah Başbakan Mihail Mişustin ile de başkent Moskova'da bir araya geldi. Rusya hükümet binasında Mişustin ile görüşen Şi, 'burada bulunmaktan memnuniyet duyduğunu' belirtti.

AA'nın aktardığına göre, Çin ile Rusya'nın iki 'dost ülke' olduğunu söyleyen Şi, "Devlet Başkanı olarak ilk önce Rusya'ya gelmeyi tercih ettik. Bu tarihsel mantıkla uyuşuyor. Çünkü en büyük iki komşu devletiz ve aynı zamanda stratejik ortaklarız" dedi.

Rusya Başbakanı Mişustin de Şi'yi 3. kez devlet başkanı seçilmesi dolayısıyla tebrik ederek "Tekrar seçildikten sonra ilk yurt dışı ziyaretinizi Rusya'ya yapmanız önemli. Bu, yeni bir döneme giren Rusya-Çin ilişkilerinin özel olduğunu gösteriyor" dedi.

Çin ile ilişkilerin ileride daha da geliştirilmesinden yana olduklarını kaydeden Rusya Başbakanı Mişustin, "Geçen yıl ikili ticaret hacmi, üçte bir oranında artarak 190 milyar dolara yaklaştı. Bu yıl ikili ticaret hacminin sizin ve Putin'in belirlediği hedefe yani 200 milyar dolara ulaşacağından eminim" ifadelerini kullandı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, devlet başkanlığı boyunca daha önce sekiz defa Rusya'yı ziyaret etmişti. Şi ve Putin, daha önce 39 kez görüşmüştü. (DIŞ HABERLER)