Çin Devlet Başkanı Rusya'ya gidiyor: 'Stratejik işbirliği derinleştirilecek'

Kremlin, Çin Devlet Başkanı Şi'nin 20-22 Mart'ta Rusya'ya yapacağı ziyarette Devlet Başkanı Putin ile 'kapsamlı bir ortaklığı ve stratejik işbirliğini derinleştirecek adımları' görüşeceğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin Dışişleri Bakanlığı ve Kremlin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daveti üzerine 20-22 Mart tarihlerinde Rusya'nın başkenti Moskova'yı ziyaret edeceğini açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Venbin, iki liderin görüşmesinin amacının 'ülkeler arasındaki karşılıklı güveni derinleştirmek olduğunu' kaydetti.

Görüşmeye ilişkin Kremlin'den yapılan açıklamaya göre ise iki lider 'kapsamlı bir ortaklığı ve stratejik işbirliğini derinleştirecek adımları' görüşecek. Bu kapsamda, Rusya ve Çin arasında 'önemli ikili anlaşmaların' da imzalanması bekleniyor.

ÇİN, SAVAŞIN YILDÖNÜMÜNDE 12 MADDELİK BİR PLAN HAZIRLAMIŞTI

Çin, 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşının yıldönümünde savaşı bitirmeye yönelik 12 maddelik bir plan hazırlamıştı. Söz konusu plan, Batı'nın Rusya'ya karşı yaptırımlarına son verilmesini, Rusya ve Ukrayna arasında insani yardım koridoru oluşturularak sivillerin geçişinin sağlanmasını ve tüm ülkelerin 'egemenliğinin, bağımsızlığının ve sınır bütünlüğünün' korunması çağrısı yapılmasını öngörüyordu. Çin aynı zamanda 'Soğuk Savaş zihniyeti' adını verdiği tutumun son bulması gerektiğini de savundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise Pekin'in önerisini görüşmek üzere Şi Cinping ile bir araya gelmek istediğini açıklamıştı. Zelenskiy, "Çin'in Rusya'ya silah tedarik etmeyeceğine gerçekten inanmak istiyorum" demişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken daha önce Çin'in Rusya'ya silah ve mühimmat tedarik etmeyi düşündüğünü söylemişti. Pekin yönetimi bu iddiayı yalanlamıştı. ABD medyası Cuma günü Şi Cinping'in Rusya ziyareti sonrası Zelenskiy ile video konferans sistemi üzerinden görüşme yapacağını bildirdi ancak bu haber henüz taraflarca doğrulanmadı. (BBC Türkçe)