Reuters: Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Putin ile bir araya gelecek

Reuters haber ajansı, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da görüşeceğini bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile görüşmek üzere önümüzdeki hafta Rusya’nın başkenti Moskova’ya gideceği belirtildi. Reuters’ın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Kremlin ve Çin Dışişleri Bakanlığı yorum talebine yanıt vermedi. Söz konusu iddia, Pekin yönetiminin Rusya-Ukrayna hattında bir 'barış planı' önerisi sunmasının ardından geldi. 

'ÇOK TARAFLILIĞI SAVUNACAĞIZ'

Öte yandan, Çin'de üçüncü kez devlet başkanlığına seçilen Şi Cinping, iktidardaki üçüncü dönemini başlatan Çin Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK) Genel Kurulu'nun kapanış oturumunda konuştu. Çin'in gelecek dönemde çok taraflılığı savunacağını, küresel güvenlik girişimlerini destekleyeceğini ve küresel yönetim sisteminin reformuna ve inşasına aktif şekilde katılacağını belirten Şi, "Bu, dünya barışına ve kalkınmasına pozitif enerji vererek Çin'in kalkınmasına elverişli uluslararası ortamı sağlayacaktır" dedi.

Çin'in ulusal güvenlik sistemini ve ulusal güvenliğini koruma kapasitesini geliştirmesi gerektiği dile getiren Şi, "Kamu güvenliğini ve sosyal yönetim sistemini güçlendirmeli, yeni kalkınma modelini yeni bir güvenlik mimarisiyle güvenceye almalıyız" diye konuştu. Şi, ulusal savunmanın ve "her cephede" geliştirilmesinin önemini vurgulayarak, "Çin silahlı kuvvetlerini ülkenin egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını etkin şekilde korumaya muktedir bir 'Demir Çin Seddi' haline getirmeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

PEKİN'İN 'TUTUM BELGESİ'

Çin Dışişleri Bakanlığı, Rusya-Ukrayna savaşının yıldönümünde ‘Ukrayna krizinin siyasi çözümü’ için önerilerini içeren 'tutum belgesi'ni yayımlayarak ateşkesin sağlanması ve sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesi için çağrıda bulunmuştu. Pekin'in çözüme dair izlenmesini önerdiği genel ilke ve esaslara yer verilen belgede 12 madde yer almıştı. ‘Diyaloğun ve müzakerelerin Ukrayna krizinden çıkışın tek geçerli yolu olduğuna’ dikkat çekilen belgede, ‘krizin barışçıl çözümüne yönelik tüm çabaların teşvik edilmesi ve desteklenmesi gerektiğinin’ altı çizilerek ‘barış görüşmelerinin başlatılması çağrısı yapılmış ve ‘Çin'in bu konuda yapıcı rol oynamaya hazır olduğu’ kaydedilmişti.

‘Bir ülkenin güvenliğinin diğerlerinin güvenliği pahasına sağlanamayacağı, bölgesel güvenliğin askeri blokları genişleterek garantiye alınamayacağının’ kaydedildiği belgede, "Avrupa'da ve Asya'da barışı ve istikrarı sağlayabilmek için, ulusal güvenliği diğer ülkelerin güvensizliği üzerine kurma girişimlerine karşı çıkmalı, bloklar arası cepheleşmeyi önlemeli, dengeli, etkili ve sürdürülebilir Avrupa güvenlik mimarisinin inşa edilmesini teşvik etmeliyiz" ifadelerine yer verilmişti. (DIŞ HABERLER)