Sedat Peker 24 çeşit suç anlattı

Sedat Peker bugüne kadarki videolarında 24 farklı suç çeşidinden söz etti. Ancak bunlarla ilgili tatmin edici bir soruşturma süreci halen başlamadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Organize suç örgütü liderliğinden hükümlü Sedat Peker bugüne kadar yayınladığı videolarda Anayasa'da suç olarak kabul edilen birçok iddiada bulundu. Ancak tüm itiraflara rağmen bunların hemen hiçbiri için herhangi bir savcılık tarafından etkin bir soruşturma başlatılmadı. Avukat Cihan Aydın, Peker'in bugüne kadar anlattıklarından yola çıkarak ortaya çıkan suçların Türk Ceza Kanunu'ndaki karşılığını tek tek anlattı.

İSMİ GEÇENLERİN İHLAL ETTİĞİ İDDİA EDİLEN SUÇLAR VE KARŞILIĞI

Aydın, Peker'in itiraflarını yayınladığı videoda bahsettiği olayların Türk Ceza Kanunu'ndaki hangi hükümleri ihlal ettiğine dair analizlerini şöyle anlattı:

1 - Kasten İnsan Öldürme-TCK.81

2- Kasten Yaralama-TCK.86

3 - İşkence-TCK.94

4 - Cinsel Saldırı- TCK.102

5 - Tehdit –TCK.106

6 - Şantaj-TCK.107

7 - Kişiler Arasındaki Konuşmaların Dinlenmesi ve Kayda Alınması- TCK.133

8 - Mala Zarar Verme-TCK.151

9 - Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması-TCK.170

10 - Uyuşturucu Ticareti, TCK.188

11 - Suç İşlemek İçin Örgüt Kurmak- TCK.220

12 - İrtikap, Nüfuzu Kötüye Kullanma-TCK.250

13 - Rüşvet-TCK.252

14- Nüfuz Ticareti TCK.255

15 - Görevi Kötüye Kullanma TCK.257

16- Göreve İlişkin Sırrın Açıklanması- TCK.258

17- Kamu Görevlisinin Ticareti- TCK.259

18- İftira- TCK.267

19- Kamu Görevlisinin Suçu Bildirmemesi- TCK.279

20 - Suç Delillerini Yok Etme, Gizleme veya Değiştirme TCK.281

21 - Suçluyu Kayırma- TCK.283

22 - Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs- TCK.288

23 - Silah Sağlama- TCK.315

24 - Silah Kaçakçılığı, İmalatı ve Nakledilmesi- 6136 Saylı Kanun 12. Maddesi

'BU ANLATILANLARIN SORUŞTURULMASI İÇİN TOPLUMSAL TALEP ŞART'

Aydın, bu suçlamalar için şunları söyledi: "Peker'in bahsettiği olaylarda ismi geçenlerin ihlal ettiği suçlar bunlar. Bu iddialar çok ciddi ve araştırılması gerekiyor. Bu olayların bağımsız bir şekilde yargılama konusu yapılması gerekiyor. Nihayetinde bu soruşturmanın sonucunda adı geçenlerin bu suçu işleyip işlemediği ya da başka kişilerin de suça dahil olup olmadığına ilişkin bir resim ortaya çıkacak. Mutlaka cumhuriyet savcılarının herhangi bir baskı hissetmeden, şeffaf bir şekilde soruşturma yürütmeleri gerekiyor ama maalesef mevcut yargı pratiğinde şeffaf bir soruşturma yürütülmesi imkansız gibi görünüyor. Nitekim bir buçuk aydır bu iddialara ilişkin soruşturma başlatılmamış olması söylediğim şeyi teyit ediyor. O zaman bize Meclis yolu görünüyor. TBMM'de bir komisyon kurulmalı. Kurulacak komisyonda da idari yönden soruşturma gerekiyor. Meclis tarafından bu soruşturma konusu, ismi geçenler, iddialar kamuoyuna açıklanmalı ve suçlular hakkında suç duyurusunda bulunması gerekiyor. Burada asıl adres TBMM'dir. Çünkü savcılar harekete geçmiyor."

Aydın son olarak Meclis'teki mevcut iktidar aritmetiğini de göz önünde bulundurmak gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Ne yazık ki bu seçenek de imkan dahilinde görünmüyor. Hak örgütleri, sivil toplum kuruluşları, hukukçular, siyasi partiler bu talebi toplumsal bir talep olarak iktidarın önüne koymalıyız. Bunu yapmak zorundayız. Yargı veya iktidar bunu yerine getirir ya da getirmez... Bizim bunu yapmamız lazım. Herkesin bu konuda elinden geleni yapması lazım. Bu eğer toplumsal bir talep olarak iktidarın önüne konulmazsa bu iddialar da unutulur."

 

Etiketler sedat peker suç