Seçim kanunu 14 maddeye düştü, muhtar maddesi geri çekildi

AK Parti ve MHP, seçim kanunu teklifindeki, “Muhtar adaylarının seçimin ardından 10 gün içinde seçilme yeterliliğini kanıtlaması ve böylece mazbatasının verilmesi” maddesini geri çekti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA-AK Parti ve MHP’nin, seçim kanununa ilişkin değişiklikler öngören kanun teklifinin Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesine devam edildi. Cumhur İttifakı, muhalefetin tepki gösterdiği muhtarlara ilişkin maddeyi önerge vererek geri çekti.

Teklifin geri çekilen 13’üncü maddesine göre, seçimlerin ardından ilk sırada yer alan muhtar adayının seçilme yeterliliğine sahip olduğunu en geç 10 gün içinde belgelendirmesi ve bu sağlanırsa mazbata verilmesi öngörülüyordu. İlk sırada seçimi bitiren muhtar adayı yeterliliği belgelendiremezse ikinci sırada bitiren adaya mazbata verilmesi, o da belgelendiremezse üçüncü muhtar adayına mazbatanın verilmesi, o aday da belgeleyemezse nihayet seçilme ehliyetine sahip aday bulunana kadar bu işlemin yapılması hedefleniyordu.

KANUN TEKLİFİ 15 MADDEDEN 14’E DÜŞTÜ

Cumhur İttifakı milletvekilleri, muhtarlarla ilgili maddenin daha kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla teklifi geri çektiklerini önergelerinde ifade etti.

AK Parti ve MHP tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan ve Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen 15 maddelik yasa teklifi bu adımla birlikte 14 maddeye düşmüş oldu.