Finans şirketleri hakkında haber yapan gazetecilere ceza maddesi tekliften çıkarıldı

Finans şirketleri hakkında haber yapan gazetecilere yönelik “üç yıllık hapis cezası” öngören düzenleme torba kanun teklifinden çıkarıldı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti’nin Meclis’e getirdiği torba kanun teklifinin görüşmelerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda devam edildi. Kamuoyunda tepkiyle karşılanan, finansman şirketleri, finansal kiralama ve faktoring şirketleri hakkında haber yapan gazetecilere, "itibarı zedelediği" gerekçesiyle üç yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören düzenleme, torba kanun teklifinden çıkarıldı.

AK Parti tarafından önergeyle çıkarılan düzenlemeye dair konuşan AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, maddenin tekrar değerlendirilmek üzere geri çekildiğini söyledi.

Torba yasanın 34’üncü maddesinde yer alan düzenleme 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’na tabi şirketler hakkında “itibarını kırabilecek” veya “şöhretine” ya da “servetine zarar verebilecek” haber yayınlanması, isimleri belirtilmese dahi şirketlerin güvenilirliği konusunda kamuoyunda tereddüde yol açacak veya şirketlere duyulan güveni sarsacak veya şirketlerin mali bünyelerinin olumsuz etkilenmesine neden olabilecek nitelikte asılsız haberler yapılmasını yasaklıyordu. Bir şirketin itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek asılsız haber yayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve bin günden 2 bin güne kadar adli para cezası verilmesi öngörülüyordu. (DUVAR)