Scholz: Ne kadar çok enerji tasarrufu yaparsak o kadar iyi

Almanya Başbakanı Scholz, enerji kriziyle ilgili "Önümüzdeki aylarda hepimiz, sanayi, haneler, kasabalar ve topluluklar ne kadar çok enerji tasarrufu yaparsak o kadar iyi" çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Frankfurter Allgemeine gazetesi için kaleme aldığı makalede, Almanya halkına enerji tasarrufu yapma çağrısında bulundu. Scholz, "Önümüzdeki aylarda hepimiz, sanayi, haneler, kasabalar ve topluluklar ne kadar çok enerji tasarrufu yaparsak o kadar iyi" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı'nın (AA) Frankfurter Allgemeine gazetesinden aktardığına göre, Almanya Başbakanı enerji tasarrufu çağrısına yer verdiği yazısında, yaşanan krizden Rusya'yı sorumlu tuttu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gaz sevkiyatını durdurarak enerjiyi bir silah olarak kullandığını savunan Scholz, Almanya'nın halihazırda Rusya enerjisine olan aşırı bağımlılığına dikkat çekti.

KRİZE KARŞI İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Yazısında, Rusya'nın "imparatorluk hayalleri" kurduğunu savunan Scholz, "2008'de Gürcistan'ın işgali, ardından 2014'te Kırım'ın ilhakı, Doğu Ukrayna'ya yapılan saldırı ve nihayet bu yılın şubat ayında tüm ülkeye yapılan saldırıda bunu gördük. Putin'in bundan kurtulmasına izin vermek, şiddetin yasaları neredeyse hiçbir sonuç olmadan çiğneyebileceği anlamına gelir. O zaman nihayetinde kendi özgürlüğümüz ve güvenliğimiz de tehlikede olacaktır" dedi. 

Almanya Başbakanı, "Kırık tedarik zincirleri, kıt ham maddeler, savaşın neden olduğu enerji piyasalarındaki belirsizlik, tüm bunlar dünya çapında fiyatları artırıyor. Dünyada hiçbir ülke böyle bir gelişmenin karşısında tek başına duramaz. İşverenler, sendikalar, bilim ve siyasi karar alıcılar arasındaki uyumlu eylemin bir parçası olarak bu ülkede kararlaştırdığımız gibi, birbirimize bağlı kalmalı ve el ele vermeliyiz. O zaman krizden girdiğimizden daha güçlü ve bağımsız çıkacağımıza inanıyorum. Hedefimiz bu" ifadelerini kullandı. 

OLASI ENERJİ KITLIĞI TARTIŞILIYOR

Enerji krizinin gittikçe tırmandığı Almanya'da olası enerji kıtlığında öncelik verilecek kurumlarla ilgili tartışma başlatılmıştı. Yeşiller Partisi'nden Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Avrupa Birliği (AB) Acil Durum Yönetmeliği'ne göre olası enerji kıtlığında okul ve hastanelere öncelik verilmesi gerektiğini belirtmişti. Almanya'da olası doğal gaz kıtlığına karşı odun ve elektrikli ısıtıcı satışlarında artış olduğu kaydedilmişti. (DIŞ HABERLER)