Almanya'da olası doğal gaz kıtlığına karşı odun satışları patladı

Almanya'da doğal gaz kıtlığına karşı tedbir alan halk, odun ve elektrikli ısıtıcı satın alıyor, piyasada odun kıtlığı başladı. Enerji kıtlığında konut, okul ve hastane önceliği tartışmaya açıldı.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Enerji krizinin gittikçe tırmandığı Almanya'da, şimdi de olası enerji kıtlığında kimlerin öncelikli olacağı tartışması başladı. Avrupa Birliği (AB) Acil Durum Yönetmeliğine göre konut, okul ve hastane önceliği olmasına karşın Yeşiller Partisi'nden Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck bunu tartışmaya açtı.

Enerji işbirliği için bulunduğu Viyana'da konuşan Habeck, acil durum planının kısa süreli enerji kıtlığına göre hazırlandığını, uzun süreli kıtlıkta sanayiyi de göz önünde bulundurmak gerektiğini söyledi. Bakan, “Uzun süre sanayi üretiminin durması, ekonomi ve insanlar için çok ağır sonuçlara yol açar. Bu durum herkesin zararına olur” görüşünü ifade etti. 

Korona virüsü bulaştığı için şu anda evinden çalışan Habeck, halktan üzerine düşeni yapmasını, dolayısıyla enerji tasarrufu etmesini istedi. AB içinde de olası enerji kıtlığında dayanışma isteyen bakan, bu krizin iklim koruma ve yenilenir enerji kaynaklarını geliştirmek için büyük bir fırsat olduğunu vurguladı. Almanya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği Başkanı Peter Adrian da halktan ekonomi için dayanışma isteyerek, enerji tasarrufu etmesini istedi. Rheinische Post gazetesine konuşan Adrian, olası enerji kıtlığının sanayiyi çok ağır bir krize sokacağını söyledi

SPD VE TÜKETİCİLERİ KORUMA DERNEKLERİNDEN HABECK'E TEPKİ 

Federal Hükümetin büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Eşbaşkanı Saskia Esken, Habeck'in enerji önceliğini tartışmaya açmasına karşı çıktı. Rheinische Post gazetesine konuşan Esken, acil durum planında önceliklerin belli olduğunu hatırlatarak, bunun değiştirilemeyeceğini söyledi. Esken, konutlar ile hastane gibi toplum yaşamı için önemli kuruluşların öncelikli olduğunu belirterek, bunlar arasında elbette okulların da bulunduğunu vurguladı. Esken, şu anda bir enerji kıtlığı olmadığını, ancak tüm olasılıkları göz önünde bulundurmak gerektiğini söyledi.

Tüketicileri Koruma Dernekleri Birliği de Habeck'e karşı çıkarak, enerjide önceliğin konut, hastane ve okul olduğunu vurguladı. Handelsblatt gazetesine konuşan Birlik Başkanı Ramona Pop, bakanın acil durum planını sorgulayıp insanları tedirgin ettiğini söyledi.

HALK ODUN VE ELEKTRİKLİ ISITICIYA AKIN EDİYOR

Korona salgını ile Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının başlarında tuvalet kağıdı stoklayan Almanlar, şimdi de olası doğal gaz kıtlığına karşı odun ve elektrikli ısıtıcı satın almaya başladı. Federal Odun Satıcıları Birliği'nden Gerd Müller, aşırı talep sebebiyle piyasada odun kalmadığını bildirdi. Focus dergisine konuşan Müller, “Pazar boşaltıldı” dedi. Öte yandan doğal gaz fiyatlarında artış ve aşırı talep sebebiyle odunun fiyatı da bir yıl içinde yaklaşık ikiye katlandı. Geçen yıl odunun tonu 238 euro iken şu anda 431 euroya kadar yükselmiş bulunuyor.

SOBA VE ŞÖMİNE İÇİN AYLARCA BEKLEMEK GEREKİYOR

Oduna talebe artışa bağlı olarak evlerine soba almak ya da şömine yaptırmak isteyenlerin sayısı da epeyce arttı. Federal Isıtıcı, Klima Satıcıları Birliği Başkanı Frank Ebisch, soba ya da şömine için öngörüşmeye en erken üç ay sonra gün verebildiklerini, yapımının ise bu yıl içinde mümkün olmadığını bildirdi. Focus dergisine konuşan Ebisch, sektörde eleman eksikliği olduğunu, ayrıca çoğu parçanın Çin'den geldiğini, sobalar için de elektronik parça gerektiğini söyledi.