Sayıştay: Kamu kaynakları spor kulüplerine aktarıldı

Sayıştay, Bursa'nın Gemlik, Nilüfer ve Osmangazi ilçe belediyelerinin, spor kulüplerine mevzuata aykırı şekilde mekan tahsisi ve nakdi yardım yaptığını tespit etti.

Nilüfer Belediyesi
Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

BURSA - Sayıştay denetçileri Gemlik, Nilüfer ve Osmangazi belediyelerinde spor kulüplerine mekan tahsisi, nakdi yardım ile belediyelere ait taşınmazların sembolik kiralandığını ortaya çıkardı.

Belediye hesaplarında yapılan incelemeler neticesinde harcamaların mevzuatlara uygun olmadığı beyan edildi.

SPOR KULÜBÜNE 30'DAN FAZLA MEKAN TAHSİSİ VE NAKDİ YARDIM

Denetçiler, Nilüfer Belediyesi'nde yaptıkları incelemede, belediyenin “Ortak Sosyal Hizmet Projesi” kapsamında bütün spor tesislerinin Nilüfer Belediyesi Spor Kulübü Derneği'ne tahsis edilip işletme hakkının verildiğini belirtti. Sayıştay raporuna göre, belediyenin proje kapsamında spor kulübüne 30'un üzerinde tesis tahsis ettiği ve nakdi yardım yaptığı ortaya çıktı.

BELEDİYELERİN BURSASPOR'DAN ALDIĞI LOCALAR MEVZUATA AYKIRI BULUNDU

Bursaspor Spor Kulübü Derneği ile “Nilüfer’de Spor Bursaspor’la El Ele” ortak hizmet projesi kapsamında stadyumda üç yıllık loca kiralama sözleşmesi yapıldığı ve loca dışında belediyenin misafirlerine kullandırılmak üzere 30 adet davetiye alındığı tespit edildi. Bursa Büyükşehir Belediye Stadyumu batı tribününde bulunan 4001 numaralı 33 kişilik locanın koltuk devrine ilişkin imzalanan sözleşmeye göre, belediye tarafından Bursaspor Kulübü’ne 1,3 milyon TL kira ödendi.

Bursaspor Kulübü’ne ofis kiralama adı altında nakdi yardım yapan Osmangazi Belediyesi de Sayıştay denetçilerine takıldı. Osmangazi Belediyesi tarafından kiralanan localara toplamda 2 milyon TL ödeme yapıldı. Denetçiler yapılan işlemlerin kamu giderleriyle bağdaşmadığını rapor ederek, belediye gideri olmadığı kanaatini getirdi.

KAMU KAYNAKLARI SPOR KULÜPLERİNE SEMBOLİK KİRALANDI

Gemlik Belediyesi işlemlerinin rapor edildiği denetim bulgularında, belediye taşınmazlarının spor kulüplerine sembolik olarak kiralandığı tespit edildi. Pazarlık usulü ile yapılan ihalelere özel olarak yalnızca bir kişi davet edildi. Gemlik Belediyesi Gençlik ve Spor Derneği'ne kiraya verilen spor salonu, iki adet büro ve düğün salonunun aylık toplam kirasının 1316 TL olduğu bildirilen raporda; yapılan işlemin belediye mevzuatlarına aykırı olduğu belirtildi. Sayıştay benzer büyüklük ve nitelikte olan başkaca yerlerde kira farkının 138 kata kadar ulaştığını da raporladı.