AK Partili belediyeye ait 37 araç kayıp

Sayıştay’ın belediyelere ilişkin 2020 denetim raporlarına göre, AK Partili Bala Belediyesi’ne ait 37 araç bulunamadı. Bala Belediyesi’nde personele ‘avans’ adı altında borç verildiği de tespit edildi.

Google Haberlere Abone ol

Serkan Alan- Ogün Akkaya

ANKARA - TBMM adına kamu kurumlarını denetleyen Sayıştay, belediyelerin 2020 yılı denetim raporlarını yayınladı.

Sayıştay’ın denetimleri sırasında Ankara'nın Bala Belediyesi adına kayıtlı 37 araç, mevcut araçlar içerisinde yapılan tüm incelemelere rağmen bulunamadı.

AK Partili Bala Belediyesi’nin araç parkında yapılan incelemede kayıtlarda yer alan 37 adet taşıtın olmadığını, araçların hurdalıklarda da yer almadığını belirten Sayıştay raporunda, “Söz konusu taşıtların akıbeti hakkında gerekli çalışmaların yapılması ve edinilecek sonuçlar çerçevesinde gerekli hukuki işlemlerin ivedilikle gerçekleştirilmesi gerekmektedir” tespitine yer verildi.

PERSONELE ‘AVANS’ ADI ALTINDA BORÇ PARA VERİLMİŞ

Bala Belediyesi’nin kurum mali tablolarını internet sitesinde yayınlamadığını da tespit eden Sayıştay, belediyenin mal, hizmet ve yapım işlerine ilişkin ödemeleri bankaya gönderme emri düzenlemeden doğrudan ya da belediye çalışanlarının şahsi hesabına para aktarmak suretiyle yapıldığını da tespit etti.

Sayıştay’ın Bala Belediyesi’ne ilişkin tespitlerinden bir diğeri ise, personele avans adı altında borç para verilmesi oldu.

Belediyenin ön ödeme usul ve esaslarına aykırı şekilde yetkili olmayan kişilere ‘avans’ adı altında borç verdiğini tespit eden kurum, borç verilen paraların herhangi bir harcama belgesi ibraz edilmeden iade edildiğini saptadı.

FALİYETTE OLMAYAN MÜDÜRLÜĞE ATAMA

Sayıştay’ın belediyelere ilişkin hazırladığı raporlarda MHP’li Etimesgut Belediyesi’ne ilişkin de tespitler yer aldı.

Sayıştay, Etimesgut Belediyesi’nde herhangi bir faaliyeti bulunmayan Strateji Geliştirme Müdürlüğü kadrosunun oluşturulduğunu ve buraya atama yapıldığını tespit etti.

Hiçbir faaliyeti, organizasyonu, personeli, bütçesi ve mevzuatı olmayan birim müdürlüğünün ihdas edilemeyeceğini belirten Sayıştay’ın raporunda, “Faaliyeti olmayan müdürlük kadrosunun ihdas edilmemesi ve bu kadro unvanlarının kullanılmaması gerekir. Adı geçen müdürlük kadrosunun boşalması halinde bu kadronun iptal edileceği ifade edilmiştir. Bu husus sonraki denetimlerde izlenecektir” denildi.

ETİMESGUT BELEDİYESİ PROFESYONEL KULÜBE MEVZUATA AYKIRI MALZEME ALDI

Sayıştay’ın Etimesgut Belediyesi’ne ilişkin incelemelerinde, belediyenin profesyonel spor kulübü için hizmet ve malzeme alımı yaptığı da saptandı.

Spor kulübünün adına yer verilmeyen raporda kulübün Türkiye Spor Toto 2’nci Ligde mücadele eden profesyonel kulübü olduğu aktarıldı ve “Yapılan incelemede Belediye tarafından profesyonel spor kulübüne mevzuata aykırı olarak hizmet ve malzeme alımı yapıldığı görülmüştür” denildi.

MAMAK BELEDİYESİ, ATIK GELİRLERİNİ BİR FİRMAYA BIRAKMIŞ

Sayıştay, AK Partili Mamak Belediyesi’ne yönelik incelemelerinde, ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması ve değerlendirilmesine ilişkin imtiyaz hakkının ihale yapılmadan ve herhangi bir bedel alınmadan bir firmaya verildiğini tespit etti.

Mamak Belediyesi’nin 29 Mayıs 2017 ile 20 Ocak 2020 tarihleri arasında bir sözleşme ile ihalesiz olarak ambalaj atıklarının toplanması ve işlenmesi işini bir firmaya verdiğini, bu sözleşme süresinin 4 Ocak 2021’e kadar uzatıldığını tespit eden Sayıştay raporunda, şu ifadeler yer aldı:

“Sözleşme ile ayırma işlemi sonucunda satılan atıkların geliri ilgili firmaya bırakılmış ve bu işten belediye herhangi bir gelir elde etmemiştir. Ambalaj atıklarının toplanması ve değerlendirilmesi işi gelir getirici bir faaliyet olduğundan, bu konudaki imtiyaz hakkı devrinin, 2886 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde ihale yoluyla yapılması ve karşılığında da gelir elde edilerek bu kaynaktan mahrum kalınmaması gerektiği değerlendirilmektedir.”

ANKARA’NIN 6 İLÇE BELEDİYESİ ÇALIŞANLARIN YILLIK İZİNLERİNİ KULLANDIRMADI

Sayıştay, aralarında Çubuk, Sincan, Pursaklar, Yenimahalle, Elmadağ ve Gölbaşı belediyelerinin yer aldığı Ankara’daki 6 ilçe belediyesinin çalışanlarına yıllık izin kullandırmadığını saptadı.

Sayıştay, yıllık izinlerin vazgeçilemez bir hak olduğunu ifade ederek, “Anayasal bir hak olan ve kullandırılması yasal bir zorunluluk olan ücretli izin haklarının, emeklilik sırasında bütçeye ilave mali külfete sebebiyet verilmemesi ve idari para cezaları gibi yasal müeyyidelerle karşılaşılmamasını da teminen düzenli olarak kullandırılması gerekmektedir” dedi.

SAYIŞTAY BELEDİYE ENCÜMENİ’NİN AYNI DURUMLAR İÇİN FARKLI KARARLAR ALDIĞINI TESPİT ETTİ

Sayıştay, CHP'li Çankaya Belediyesi’ne ilişkin yaptığı incelemelerde, belediye encümeninin aynı durumlar için farklı kararlar aldığını tespit etti. Bazı encümen kararlarında kanunlarda öngörülen cezalar verilirken, aynı hukuksal durumda olan kişilerin farklı işlemlere tabi tutulduğunun görüldüğünü belirten Sayıştay raporunda şu ifadelere yer verdi:

“Örneğin, bir encümen kararında ruhsat dışı faaliyet gösteren iş yeri ile ilgili sadece faaliyetten men kararı verilmişken; aynı konudaki başka bir encümen kararında faaliyetten men kararının yanında idari para cezası da verilmiştir. Yine başka bir örnekte, mesul müdür belgesinin bulunmaması şeklinde yapılan tespitlere istinaden Encümenin farklı kararlar aldığı; bir işletmeye ilişkin kararda idari para cezası öngörülürken, başka bir işletmeye ilişkin kararda işyerinin faaliyetten men’ine karar verildiği görülmüştür. Böyle bir uygulamanın Anayasa’ya ve kanunlara aykırı olduğu açıktır.”

SAYIŞTAY’TAN İHALELERDE REKABETÇİ ORTAM TESPİTİ

Sayıştay, CHP'li Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) taşınmaz kiralamalarına ilişkin hesap ve kayıtların incelenmesi sonucunda belediye şirketi üzerinde kalan taşınmaz kiralamalarına ilişkin bazı ihalelerde rekabet ortamının oluşturulmadığı, şartnamelere yazılan bazı hükümlerle ihalelerin rekabetten uzak hale getirildiği, neredeyse tüm ihalelere tek teklif sahibi olan belediye şirketinin girerek ihaleleri kazandığını tespit etti.

“Belediye Şirketinin ihalelere girerek, zahiren rekabetçi fakat gerçekte kısıtlanmış bir ihale ortamında rahatlıkla ihaleleri kazandığı tespit edilmiştir” görüşüne yer veren Sayıştay, ABB’nin ihalelerin şartnamelerine kısıtlayıcı ifadeler koyarak, rekabet ortamını kaldırdığını ve böylece bütün ihaleleri belediye şirketinin kazandığını saptadı.