Sayıştay: Osmangazi Belediyesi reklam için 6 milyon TL harcadı

Sayıştay denetçileri Osmangazi Belediyesi'nin, 2020 yılında bütçesinden 6 milyon lira reklam harcaması gerçekleştirdiğini raporladı. Belediye ise harcamanın reklam değil tanıtım olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

BURSA - Sayıştay'ın 2020 Belediye Denetim Raporu yayınlandı. Bursa'nın AK Partili Osmangazi ve Yıldırım Belediyelerinin 2020 faaliyetlerinde, usulsüzlük ve kamu zararı tespit etti.

Denetim raporunda Yıldırım Belediyesi'nin taşınmazları sembolik olarak kiraya verdiği saptanırken,

Osmangazi Belediyesi'nin kendi reklamları için TV ve gazetelere milyonlarca lira ödediği ortaya çıktı.

BÜTÇEDEN BELEDİYE BAŞKANININ ŞAHSİ REKLAMLARI DA YAPILDI

Osmangazi Belediyesi hesap ve işlemlerinin Sayıştay tarafından yapılan incelemesinde, belediyenin rutin faaliyet ile hizmetlerinin gazetelerde, televizyonlarda ve web ortamında yaygın olarak haber-reklam yaptırdığı anlaşıldı.

Bazı haber ve reklamların belediye başkanının şahsi reklamı mahiyetinde olduğunu saptayan Sayıştay denetçileri, belediyenin görev, yetki ve sorumlulukları kapsamında olmayan TV programları ve video yayınları hazırlattığına dikkat çekti.

Sürekli olarak yapılan reklamlara ilişkin 400'ün üzerinde ödeme emri belgesi bulunuyor. Bu kapsamda yapılan harcama tutarı ise 6 milyon TL’nin üzerinde.

Denetçiler, bu kapsamda yapılan harcamaların belediyenin yetki ve sorumlulukları kapsamına girmediğini belirtti. Belediye tarafından yapılan açıklamada ise söz konusu harcamanın reklam değil tanıtım olduğu ifade edildi.

BELEDİYE TAŞINMAZLARI SEMBOLİK OLARAK KİRALANDI

Sayıştay denetçilerinin inceleyip hazırladığı Yıldırım Belediyesi raporuna göre de ilçede bulunan kimi spor tesisi, çay bahçesi, lokanta gibi işletmeler sembolik olarak kiraya verildi.

Tahmini kira bedeli araştırmasında tek fiyat alındığı belirtilen raporda; Bursa'nın turizm yönüyle bilinen Değirmenlikızık Mahallesi'nde bir çay bahçesinin yalnızca 465 TL'ye kiralandığı, Arabayatağı Halı Saha Spor Tesisleri'nin de 120 TL'ye kiralandığı ortaya çıktı.

2010 yılında bir spor kulübü derneğiyle 656 metrekare kafeterya, oda ve çok amaçlı salon için 3 yıllık sözleşme imzalandığı hatırlatılan raporda, tesisin 2019 aylık kirasının 453 TL olduğu saptandı.

İHALELERE BİR KİŞİ DAVET EDİLDİ

Öte yandan, önceki dönemde Yıldırım Belediyesi mülkiyetinde bulunan Piremir Mahallesi Çay Bahçesi, Kaplıkaya Halı Saha Spor Tesisleri, Mimarsinan Mahallesi Halı Saha Spor Tesisleri ve Yunus Emre Mahallesi kafeterya ve lokanta rapora göre, Belediye Jimnastik Spor Kulübüne sembolik bedellerle kiralanmış.

Sembolik kiralamalara ilişkin Sayıştay denetçileri, taşınmazların üçüncü kişilere kiraya verilmesini kamu zararı olarak değerlendirdi.

Ayrıca tespit sonucuna göre pazarlık usulüyle yapılan ihalelere dikkat çekilen raporda, “Söz konusu yerlerle ilgili spor kulübünün alt kiracılarla yaptığı sözleşmeler feshedilerek, yeniden ihale yapılmıştır. Pazarlık usulüyle yapılan bu ihalelere spor kulübünün sözleşme imzaladığı alt kiracılar tek başına davet edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Belediye Sayıştay denetçilerine verdiği cevapta, spor tesislerinin kira sözleşmelerini feshederek, tekrardan piyasa rayiç kira bedelleri üzerinde ihaleye çıkarıldığını belirtti, fakat belge sunmadı.