Sarıçiçek Yaylası’nda yapılan sondaja suç duyurusu

Fimar Mermer Madencilik, Sarıçiçek Yaylası’nda yeniden sondaj yapmaya başladı. Köylüler, sondaj faaliyetinin hukuksuz olduğunu savunarak Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR – Fimar Mermer Madencilik, Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Ağıl Köyü’nde sondaj çalışmalarına yeniden başladı. Köylüler, şirketin ÇED raporu olmadan çalışma yaptığını belirterek Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

KÖYLÜLER SONDAJ İŞLEMİNE TEPKİLİ

Köylüler, maden firmalarının ruhsat devriyle yeniden yaylada sondaj yapmasına tepkili. Arapgir, Arguvan, Divriği ve Kemaliye ilçeleriyle çevrelenen Sarıçiçek Yaylası, Malatya, Erzincan ve Sivas illerinin de sınırını belirliyor. Yayla ayrıca yaz aylarında çevre il ve ilçelerden binlerce koyuna ev sahipliği yapıyor. Peynir ve bal üretimiyle öne çıkan yaylanın doğal kaynakları, madencilik faaliyetleri ile bozulma tehlikesi ile karşı karşıya. Demir Madeni Karotlu Sondaj araması için Erzincan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden "ÇED gerekli değildir" kararı alan Fimar Mermer Madencilik, sondaj çalışmalarına devam ediyor. Şirketin sondaj yaptığı bölgede, daha önce başka bir firma sondaj işlemi yapmış, köylülerin Erzincan İdare Mahkemesi’ne açtığı davada yerel mahkeme, "sondaj faaliyetinden bahisle işlemin durdurulması" kararını vermişti. Ancak Danıştay 6. Dairesi, hukuka uygunsuzluk tespit edilmediği kanaatini getirmişti. Köylüler, yapılan işlemin sondaj olup olmadığının incelenmesini ve Danıştay kararının gözden geçirilmesini talep ediyor. 

'MADEN SONDAJINA KARŞI SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK'

"Erzincan İdare Mahkemesi sondaj faaliyetlerinde, ÇED gerekli olduğundan, muafiyet kararının iptaline karar vermiştir diyen" Ağıl Köyü’nden Cemal Gedikoğlu, Erzincan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün verdiği ÇED muafiyeti kararıyla sondaj yapılamayacağını savunuyor. Gedikoğlu, ÇED raporunun gerekli olduğuna dikkat çekerek sondaj faaliyeti hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını söylüyor. Firmanın çalışma yaptığı alana gitmek isteyen yöre sakinlerinin jandarma tarafından engellendiğini de anlatan Gedikoğlu, gerekçe olarak salgın ve sokağa çıkma yasaklarının gösterildiğini belirtiyor. Savcılığa yapılan şikayete istinaden, jandarmaya talimat verildiğini belirten Gedikoğlu, "Jandarma bölgenin krokisini çıkarıp buna göre de işlem yapılacakmış" diyor.