San Fermin'de 34 kişi yaralandı: PETA'dan 'Hayvana şiddete son' çağrısı

İspanya'da bu yıl düzenlenen boğa koşusunda 34 kişi yaralandı. 70 binden fazla kişi PETA'nın imza kampanyasına katılarak, "Bu şiddete artık son verin" çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'da insanların boğalarla sokakta koşturduğu San Fermin'de bu yıl ikisi boğanın boynuz darbesinden diğerleri düşme sonucu olmak üzere 34 kişi yaralandı.

AA'nın aktardığına göre, Pamplona kentindeki festivalin sembolü olan ve 'encierro' olarak adlandırılan, akşam arenada matador karşısına çıkarılacak altı boğanın, altı öküz ile 875 metrelik mesafede insanlarla koşturduğu etkinlik sona erdi. Her sabah saat 08.00'de başlayan ve toplam 8 gün süren encierro sonrasında San Fermin yetkililerince basına verilen bilgide, son 50 yılın en az yaralanmalı boğa koşularından birinin bu yıl yaşandığı belirtildi.

Festivalde bu yıl ikisi boğanın boynuz darbesinden diğerleri düşmeden kaynaklanan 34 kişinin yaralandığı, benzer istatistiklerin son 50 yılda sadece 1984 ve 2018 yıllarında görüldüğü açıklandı. Boğa koşularında 1910'dan bu yana, sonuncusu 2009 yılında olmak üzere, 16 kişi boğadan aldığı boynuz darbelerinden hayatını kaybetmişti.

'DÜNYANIN PEK ÇOK YERİNDE HAKLI OLARAK YASAK'

Hayvan hakları örgütü PETA, boğa koşularıyla ilgili bir imza kampanyası başlatarak, Pamplona Belediyesi'ne çağrıda bulunmuş, boğa koşularının yasaklanmasını ve 'yerine içinde hayvanların olmadığı insancıl bir alternatifin getirilmesini' talep etmişti.

Sky News haber sitesinin aktardığına göre, imzaya açılan ve 70 binden fazla kişinin imzaladığı kampanya metninde, "Pamplona'ya getirilen boğalar, henüz 5 yaşındalarken kendilerini şehrin dar sokaklarında kovalayan korkutucu bir insan kalabalığı ile karşı karşıya kalıyor. Çoğu zaman köşeleri dönerken ayakları kayıp düşüyor, duvarlara çarpıyorlar, bazen kemikleri kırılıyor ya da başka şekillerde yaralanıyorlar" denmişti.

Söz konusu uygulamanın dünyanın pek çok bölgesinde 'haklı olarak yasak olduğunu' hatırlatan PETA, imza metninde, "Biz, bu metinde imzası bulunanlar, bu şiddete son verilmesi ve boğa koşularıyla boğa güreşleri yerine, içinde hayvanların olmadığı insancıl etkinliklerin getirilmesi çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)