Samsun'da hastaneler tamamen doldu

Korona virüsü risk haritasında beş haftadır ilk sırada yer alan Samsun'da, son bir haftada 9 binin üzerinde vaka tespit edildi. SES, kentte iki haftalık kapanma çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Samsun Şube Başkanı Aysel Ocak, kentte vaka sayılarının her geçen gün daha da arttığını belirterek, hastanelerde doluluk oranının yüzde 100'e ulaştığını söyledi. Yoğun bakım ünitelerinde dahi yer bulunamaz hale gelindiğini vurgulayan Ocak "İlimizde bir hastanede normal serviste yatan hastalarda birden fazla Covid-19 vakası tespit edilmesi sonucu sağlık çalışanları da enfekte olmuş, bu durum sonucunda servis, poliklinik ve girişimsel işlemler yapılan birim kapatılmıştır" dedi.

TEDBİRLER YETERSİZ

Samsun'da son bir haftada 9 bin 204 yeni vaka daha olduğunu ifade eden Ocak, salgına karşı alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu anlatarak, acilen şu önlemlerin alınması çağrısı yaptı:

Pandeminin hızını kesmek için bilimsel olarak kanıtlanmış kurallar bir an önce hayata geçirilmeli,

Ortak akıl ile hareket edilmeli, 14 günlük kesintisiz kapanma kararı alınmalı, iller arası seyahat kısıtlaması uygulanmalı,

Toplumun riskli grupları dahil aşılanma en kısa zamanda tamamlanmalıdır,

Hastanelerde normal poliklinik hizmetleri ve acil vakalar dışında ameliyatlar ertelenmeli, hastanelerdeki kalabalık ve bulaş riski azaltılmalıdır,

Kamu kurumlarında esnek çalışmaya geçilmeli, okullarda vaka sayılarının pik yapması nedeni ile yüz yüze eğitime ara verilmelidir.

1 YILDA 200 BİN SAĞLIK EMEKÇİSİ HASTALIĞA YAKALANDI

Sağlık emekçilerinin 24 saat görev başında olduğunu kaydeden Aysel Ocak, yurttaşların maske, mesafe ve hijyen kuralları ile karantinaya uymalarını istedi. Covid-19'un meslek hastalığı sayılması gerektiğini vurgulayan Ocak "11 Mart 2020 tarihinden bugüne kadar 200 bin sağlık emekçisi pozitif olmuş ve 400 sağlık emekçisi arkadaşımız hayatını kaybetmiştir. Sağlık Meslek ve emek örgütleri olarak her platformda, Covid-19’un meslek hastalığı olarak tanımlanması gerektiğini gerekçeleri ile açıklamaya çalıştık. Dünyada bir çok ülkede Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmiştir. Bizim ülkemizde ise illiyet bağı sorulmuş ve bir trajediye imza atılmıştır. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’un, 'evde hastalananlar var, nasıl meslek hastalığı kabul edelim' şeklindeki beyanı son derece talihsiz bir açıklama olarak tarihe geçmiştir" ifadelerini kullandı. (DUVAR)

Etiketler samsun korona hastane