Samandağ esnafından tepki: Elektrik faturası kiramızdan yüksek

Hatay’ın Samandağ ilçesinde Samandağ Esnaf Dayanışma Platformu, bugün yaptığı eylemde elektrik faturalarını yakarak zamları protesto etti.

Samandağ Esnaf Dayanışma Platformu, eylemin sonunda fatura yaktı.
Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Samandağ Esnaf Dayanışma Platformu adına açıklama yapan Ali Nehir, aldığı kararları tartıştırmayan AK Parti-MHP iktidarının krizin yükünü zamlarla halkın üzerine yıktığını söyledi. Açıklamada "Faturalar hem cep hem can yakıyor” denildi.

Halkın tasarruf için lambalarını yakmamaya, ısınmak için battaniye, yorgana sarılmak zorunda kaldığını, asgari ücretle çalışanların daha maaşlarını almadan maaşlarının yarısından fazlasını elektrik faturalarına ödediğini belirten Nehir, “Elektrikte kademeli faturalı sistemi ile yüzde yüzün üzerinde zamlarla, bize gelen faturalarla adeta şoke olduk. Esnaflarımız ödedikleri kiradan daha yüksek elektrik faturası ile karşı karşıya kaldı. Eskiden faturalar milletin cebini yakardı şimdi canını da yakıyor” diye konuştu.

‘ZAMLAR, İFLASLAR ÜLKE GERÇEĞİ OLDU’

Dört kişilik aile için yoksulluk sınırının 13 bin TL civarına çıktığını, çalışabilir nüfusun yüzde 14`ünün işsiz olduğunu, memur ve emekliye yapılan zamların ise enflasyon karşısında eridiğinin altını çizen Nehir, şunları söyledi: “Yapılan araştırmaya göre halkın 24 milyonu açlık, 50 milyonu yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Yani nüfusun 74 milyonu, 90’ı aç. Alın terimizi ancak faturaları ödemek için döküyoruz. Zamlar, iflaslar, intiharlar bu ülkenin gerçekleri haline geldi.”

Elektrik, doğalgaz, telefon, internet faturalarına yapılan zamların geri alınmasını isteyen, yoksulluk sınırı altında geliri olan ya da hiç geliri olmayanlara doğal gaz, su, elektriğin ücretsiz olması gerektiğini kaydeden Nehir, “Samandağ esnafı olarak Elektrik şirketlerinin acilen kamulaştırılmasını, elektrik, akaryakıt ve gıdaya yapılan zamların geri alınması, faturadan KDV’nin kalkmasını istiyoruz” diye konuştu. Eylem, faturaların yakılmasıyla son buldu.