Şair Mehmet Turan Yarar vefat etti

Şair Mehmet Turan Yarar tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Yarar, 94 yaşındaydı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hastanede tedavi gören 94 yaşındaki şair Mehmet Turan Yarar vefat etti. Halk şiirlerinde Hataylı Âşık Mehmet mahlasını kullanan Yarar'ın ölüm haberini müzisyen Onur Akay verdi.

Akay, "Şair ve güfte yazarı şairi Mehmet Turan Yarar’ı, 14 Nisan 2021 Çarşamba günü sabahı, dört gündür tedavi gördüğü hastanede maalesef kaybettik. Şiirleri Erol Sayan’dan Çinuçen Tanrıkorur’a, Metin Everes’ten Erdinç Çelikkol’a kadar, çok sayıda unutulmayan şarkılara imza atmış bestekârlar tarafından bestelenmiş ve “Aşkın beni yıllarca helâk etti efendim” isimli güftesi ise çok sayıda sanatçının okuduğu eserler arasında gazel olarak da yorumlanmıştır" ifadelerini kullandı.

MEHMET TURAN YARAR KİMDİR?

Şair ve güfte yazarı şairi olarak tanınan Mehmet Turan Yarar, 8 Eylül 1927 yılında Hatay’da dünyaya geldi. Halk şiirlerinde Hataylı Âşık Mehmet mahlasını kullandı. Yarar'ın şiirleri Türk sanat müziğinin önemli bestekârları tarafından bestelendi. Aynı zamanda veteriner hekim olan Mehmet Turan Yarar’ın ilk eseri Atayolu gazetesinde (1940), diğerleri Petek, Varlık, Çağrı, Yedigün, Hisar, Türk Düşüncesi, Türk Dili Dergisi, Güneyde Kültür adlı dergiler ile Simav Anadolu gazetesinde yayımlandı. Şairin bestelenmiş yaklaşık beş yüz şiirinden üç yüzü TRT repertuarına alındı ve çeşitli beste yarışmalarında ödüller kazandı.