Şahin’le sahada bir gün: Tayyip Bey ülkenin Mercedes’iydi, değişim şart

CHP listelerinden milletvekili adayı olan DEVA Partili İdris Şahin’in bir günlük saha çalışmasını takip ettik. Değişimin satın alındığını söyleyen Şahin’e göre seçim ilk turda tamamlanacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye’nin tarihi seçimine sayılı günler kala milletvekili adayları sahada seçmenleri ikna turuna devam ediyor. Kapı kapı dolaşan adaylar kimi zaman destek görüyor kimi zaman da eleştiri alıyor. 14 Mayıs seçiminin öneminin anlatıldığı konuşmalarda bazen siyasi tercihe dair renk vermeme çabası gözlenirken bazen de gür sesle desteklenen isimlere dair övgü cümleleri kayda geçiyor.

Yıllarca AK Parti’de siyaset yaptıktan sonra kimi uygulamalara tepki göstererek DEVA Partisi ile muhalefet saflarına geçen İdris Şahin ile sahanın nabzını tuttuk. İttifak kapsamında Ankara 2’nci bölgede 2’nci sıradan CHP listelerinden milletvekili adayı olan Şahin’e AK Parti’nin güçlü olduğu ilçelerden Çamlıdere ve Kazan’da bir gün eşlik ettik, sahadaki çalışmaları yerinde gözlemledik.

AK PARTİ’NİN GÜÇLÜ OLDUĞU İKİ İLÇE

2018 seçimlerinde yaklaşık 7 bin kişinin oy kullandığı Çamlıdere’de oyların yüzde 86’sını Cumhur İttifakı, yüzde 13,5’ini ise Millet İttifakı kazanmıştı. Yaklaşık 37 bin seçmenin bulunduğu Kazan’da da Çamlıdere’ye benzer bir sonuç çıkmış, Cumhur İttifakı oyların yüzde 74,3’ünü alırken Millet İttifakı yüzde 22,8’de kalmıştı.

DEVA’lı Şahin’in saha çalışmaları son 15 gündür yoğunlaştı. Her gece yapılan programlarla 2’nci bölgedeki tüm ilçelerin ziyaretleri tamamlandı. Bunun yanı sıra Ankara’da diğer seçim bölgelerinde yarışan adaylara da destek olan Şahin’in Çamlıdere programı sabahın erken saatlerinde başladı.

.

‘DEĞİŞİM FİKRİNİ YAVAŞ YAVAŞ AŞILIYORUZ’

DEVA Genel Başkan Yardımcısı Şahin’in saha çalışmasına eşlik eden çalışma arkadaşlarına göre sahanın ilgisi ve itirazı tahminlerinin üzerinde olumlu. Ziyaret ettikleri insanların kulaklarına fısıldayarak itirazlarını dile getirdiklerini, korku olsa da değişime dair bir umudun toplumda oluştuğunu belirten partililerin birçoğu geçmişte de AK Parti teşkilatlarında görev almış isimler. Muhafazakâr mahallelerin dinamiklerini ve söylemlerini iyi bildiklerini belirten Şahin’in ekibi, “AK Parti deneyimlerini sahaya uyguluyoruz. Bire bir temas edip çalmadık kapı bırakmıyoruz” ifadelerini kullanıyor.

AK Partili seçmenlerin yoğun olduğu bölgelerde çalışmaya özen gösterdiklerini, son bir haftada ikna edilmesi gerekenlerin de bu seçmenler olduğunu belirtenler, karşılaştıkları zorlukları, "Bazı seçmenlere AK Parti’yi eleştirmenin günah olmadığını anlatmaya çalışıyoruz. Bunun günah olduğunu söyleyip çalışmamızı engellemeye çalışanlar oluyor. Ama biz de onların dilinden konuşuyoruz. Değişim fikrini yavaş yavaş aşılıyoruz” dedi.

.

HEDEF OSMAN GÖKÇEK’İ MECLİS DIŞI BIRAKMAK

Bir önceki genel seçimlerde CHP Ankara 2’nci bölgeden 2 milletvekili çıkarmıştı. Bu seçimde ise CHP’nin hedefi bu bölgede en az 5 milletvekili çıkarmak. Geçtiğimiz seçimlerde bu bölgeden 6 milletvekili çıkaran AK Parti’nin adayları arasında beşinci sırada eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek yer alıyor. Şahin’le birlikte sahada çalışanlar hedeflerine ulaştıkları takdirde Osman Gökçek’in Meclis’e giremeyeceğini ifade ediyor ve ekliyor, “Hedefimiz Osman Gökçek’i Meclis’e sokmamak. Babasından Ankara çok çekti, oğluna fırsat vermeyeceğiz.”

‘TAM BİR KARNAVAL HAVASI’

Çamlıdere’yi baştan başa kuşatan ve küçük ilçenin tüm önemli işletmelerinin olduğu caddesinde özellikle AK Parti bayraklarının çokluğu dikkat çekiyor. DEVA Partisi Çamlıdere İlçe Başkanlığı’na gelerek programına başlayan Şahin’in ilk cümleleri de bu duruma dair oluyor. “Tam bir karnaval havası, demokrasi buraya gelmiş. Tek AK Parti bayrağı olunca demokrasi oluyor” ifadelerini kullanarak bu durumu eleştiren Şahin’e partilileri de destek veriyor.

Çamlıdere’deki AK Parti’nin gücünü bilerek saha çalışmasına başladığını belirten Şahin, “Dün Yenimahalle’deydik. Değişime adapte olmuşlar. Çamlıdere’de yüzde 10’luk değişimi sezersek ülke genelinde iş bitmiştir” diyerek esnaf ziyaretlerini başlatıyor.

Çamlıdere’deki esnaf ziyaretleri sırasında Şahin ilk olarak kendini, “Ben DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısıyım. İttifak kapsamında bu bölgede CHP’den ikinci sırada adayım” ifadeleriyle tanıtıyor. Ali Babacan’dan, Kemal Kılıçdaroğlu’ndan, Mansur Yavaş’tan selam getirdiğini belirten Şahin ilk esnafa şu cümlelerle sesleniyor:

“Evdekilere selam söyle. ‘İdris ağabey CHP’nin listesinden adaymış nasip olursa kendisiyle birlikte herkesi parlamentoya taşıyacakmış’ de. Çamlıdere de uyansın de evdekilere. Çamlıdere uyanırsa bütün Türkiye uyanır.”

.
‘İLK TURDA BİTİRİYORUZ’

Şahin’in programına 2005 ile 2010 yılları arasında Çamlıdere’de kaymakamlık yapan, KHK’yle görevinden uzaklaştırılan ve partiye katılan Hüseyin Parlak da eşlik etti. Çamlıderelilerin “efsane kaymakam” diye seslendiği Parlak’ın, “Ben ne isem İdris ağabey de odur. Desteğinizi bekliyoruz” cümlelerinin ardından Şahin’e yönelik bakışlar değişti, “O zaman başka, destek oluruz elbet” cümleleri işitildi.

DEVA’lı Şahin esnaf ziyaretleri sırasında Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na desteği, “Kemal Bey’i ilk turda seçtiriyoruz, sonra önümüze bakıyoruz. İlk turda bitireceğiz” ifadeleriyle istedi. Bir tekel bayi sahibinin “Fiyatlar her ay mı değişir? Zam gelmeyen hiçbir şey kalmadı” sözlerine Şahin, “O zaman ilk turda bitiriyoruz” yanıtını verdi.

AK Parti seçmeni olduğunu belirtenlerin de ilgiyle karşıladığı Çamlıdere’de yüzlerce kişiyle tokalaşan Şahin’in yalnızca bir kişi selamını kabul etmedi. Orman çalışanı olduğunu belirten kişi “sıkıntı olur” diyerek Şahin’in selamını almadı. İşlerinin iyi olduğunu söyleyenlerin birçoğu, “Bizim gönül verdiğimiz bir yer var ama sizlerin de başımızın üzerinde yeri var” ifadeleriyle temennilerini aktarırken eskiden AK Parti’yi desteklediğini ifade eden bir kişi, “İnşallah size bu sefer yardımcı olacağız” dedi. Çok sayıda olumlu ifadenin ardından Şahin her defasında ittifakı hatırlattı ve ekledi, “Altı oka basınca bize geliyor.”

Şahin’in destek istediği bir kadın esnaf ise siyasetçilere dönük sitemlerini aktardı, “Size bir şey soracağım. Koltuğa oturduktan sonra kapınızı çalsak kapınızı açar mısınız?” diye sordu. “Denemesi bedava” yanıtı veren Şahin’e esnaf kadın “Hadi bir deneme yapacağım” karşılığını verdi.

.
‘TAYYİP BEY BU ÜLKENİN MERCEDES’İYDİ’

Esnaf ziyaretleri sırasında girdiği marketten çikolata, ayran, gözleme ikram edilen Şahin’e eleştirilerini de aktaranlar oldu.

Bir esnaf Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik tepkisini Şahin’e aktardı. “Demirtaş’ın Kavala’nın çıkmasını istiyoruz’ diyor. Bunları dememesi lazım. Bunları diyenin yanında sizin de olmamanız lazım” ifadelerine karşılık Şahin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçmişte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dair olumlu sözlerini hatırlattı. Şahin eleştirilere karşılık sözlerini şöyle sürdürdü:

“Uluslararası sözleşmeler iç hukukun önündedir. AİHM kararlarına uymamaktan ödediğimiz tazminatın haddi hesabı yok. Ben çıktığım hiçbir programda Tayyip Bey’in şahsına bir şey söylemiyorum ama Tayyip Bey bu ülkenin Mercedes’iydi. 10 yıldan sonra ufak tefek arızalar Mercedes’te de çıkıyor, 20 yılı sen düşün. 14 Mayıs’tan sonra kaybettik diye üzülmeyin, biz sizin yanınızdayız, her halükârda sizin vekilinizim.”

.
ADAYLAR DİNLENİYOR

Esnaf ziyaretlerinin ardından ilçede kurulan pazarı da ziyaret eden Şahin’in dinlenme adresi Millet İttifakı üyesi İYİ Parti’nin ilçe seçim koordinasyon merkezi oldu. İYİ Parti’nin Ankara 2’nci bölge 4’üncü sıra adayı Fatma Özkan’la sohbet eden Şahin, “İlk turda biteceğine eminim ama tedbiri elden bırakmıyoruz” dedi. Kılıçdaroğlu’na yönelik desteğin her geçen gün arttığına dair konuşmalar yapılırken bir kişinin, “Birleşmeniz iyi oldu. Birleşe birleşe kazanırsınız umarım” sözleri dikkat çekti.

.
‘TÜRBEDE SİZE DUA ETTİM’

Ankara 2’nci bölgede adayı olmayan Saadet Partili ve Gelecek Partili isimlerin de destek olduğu ziyaretlerde Şahin’in bir diğer adresi Şeyh Ali Semerkandi Türbesi oldu. Bu ziyaret sırasında bir kadın Şahin’e destek olacaklarını belirterek, “Türbede size dua ettim. Şimdiye kadar yeter sus sus. Oğlum Diyarbakır’da uzman çavuş ama artık yeter” ifadelerini kullandı.

‘KEDİ GİRMEMESİ İÇİN TRAFOLARIN KAPISI KAPATILACAK’

DEVA’lı Şahin’in Çamlıdere’nin ardından Kazan’daki ilk adresi enerji alanında uluslararası faaliyetler yürüten bir fabrika oldu. Burada işçilerle bir araya gelen ve destek talep eden Şahin, fabrikanın yönetim kurulu başkanıyla da bir görüşme gerçekleştirdi. Enerji alanındaki politikaları Millet İttifakı olarak artarak uygulayacaklarını ifade eden Şahin, partisinin bu alanda en çalışkan partilerden olduğunu söyledi. Fabrika sahiplerinin sorun ve taleplerinin dile getirildiği ziyarette özellikle Kazan’da gerekli yatırımların yapılmadığı, yeterli desteği alınmadığı dile getirildi.

.

Fabrika içerisinde çalışmalara dair Şahin’in bilgi aldığı sırada bir işçi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı işaret ederek, “’Bu gitse ne olacak’ diyorlar. Abi gitsin ne olursa olsun. Giden gider, insan mı yok?” ifadelerini kullandı.

Fabrikadaki ziyaret sırasında çalışanların da partililerin de yüzünü güldüren “trafo” esprisi oldu. Trafo üretimi yapılan fabrikada, 2014 yerel seçimlerinde Ankara’da trafolara giren kedi hatırlatılarak, “Kedi girmemesi için trafoların kapısı bu kez kapatılacak” denildi. Bu sözler üzerine Şahin seçim güvenliği için tüm adımları attıklarını söyledi.

.
‘ENERJİNİN TEK SEBEBİ YAŞADIKLARIMIZ’

DEVA’lı Şahin’in Kazan’da ziyaret ettiği bir diğer fabrika demir kalıp üretimi yapan bir işletme oldu. Yaklaşık bin kişinin çalıştığı fabrikanın sahibi yaşadıkları sorunları anlattı. “Biz buralara sığmıyoruz. Alan gösterilmiyor. Burası perişan. 25 yıldır asfalt döktüremedik şuraya” diyen işletmeciye yanıt olarak Şahin, “Kazan almış başını gitmiş ama devlet gerisinde kalmış. Biz göreve gelince tüm sorunlarınıza el atacağız” dedi.

Kahve fabrikasını da ziyaret eden Şahin’e yoğun program hatırlatılarak, “Bu yoğun tabloda motivasyonu nasıl sağlıyorsunuz?” sorusu yöneltildi. Şahin bu soruya, “Enerjinin tek sebebi yaşadıklarımız. Ülkenin düştüğü durumu görüp de başka yerde motive aramanın anlamı yok” ifadeleriyle yanıt verdi.

.

Yaklaşık 12 saat süren bir günlük programın sonunda Şahin’in adresi Ankaralılar Derneği oldu. Ankara’ya dair sorun ve çözüm önerilerini anlatan Şahin’e CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı da eşlik etti.

‘VATANDAŞ İKTİDARDAN BIKKINLIĞINI İFADE EDİYOR’

DEVA Partisi olarak seçime kadar bütün ilçeleri ziyaret edeceklerini belirten Şahin bir günlük programın ardından günün değerlendirmesini Gazete Duvar’a yaptı. Sıkmadık el bırakmadıklarını ve herkese temas etmeye çalıştıklarını belirten Şahin, “Gittiğimiz hiçbir ilçede kişi olarak da parti olarak da olumsuzlukla karşılaşmıyoruz. Gördüğümüz ilgi değişim iradesinin satın alındığını gösteriyor. Vatandaş artık mevcut iktidardan bıkkınlığını ifade ediyor. Bu bölgeler AK Parti’nin güçlü olduğu yerler olsa da çok ciddi bir memnuniyetsizlik ve değişime yönelik irade var. Bazısı kısık seslerle söylüyor bazısı kulağımıza fısıldıyor. İnanıyorum ki 14 Mayıs’ta hem Kılıçdaroğlu’na Ankara 2’nci bölge çok ciddi destek verecek hem de çok güçlü oy oranıyla Meclis’te temsil edileceğiz” ifadelerini kullandı.