Prof. Azap: Yıllarca tedbir almak gerekebilir

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Alpay Azap korona virüsüne karşı gerekli bağışıklık oranına ulaşmak için 20-24 ay gibi bir süre gerektiğini bu nedenle tedbirlerin yıllarca sürmesi gerekebileceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilim Kurulu Üyesi Prof. Alpay Azap, korona virüsü salgınına karşı geliştirilen aşıların beklendiği gibi etki edememesi ihtimalinin de bulunduğunu açıkladı. Azap, kitle bağışıklığının yüzde 50-60 oranına çıkması için dünya çapındaki salgının en az 20-24 ay sürebileceğini, bireysel önlemlere devam edilmesi gerektiğini belirtti.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, salgınla ilgili Habertürk TV'ye açıklamalarda bulundu. Salgının geçmesinin yıllar sürebileceğini söyleyen Azap, dünya çapında seksenden fazla aşı çalışması yapıldığını belirtti.

'DÜNYANIN YÜZDE 50-60 BAĞIŞIKLANMALI'

"Virüsün kontrol altında olabilmesi için kitle bağışıklığının kabaca toplumdaki oranı yüzde 50-60 olması gerekecek" diyen Azap şunları söyledi:

"Yani dünya nüfusunun yüzde 50 ya da 60’ının bu virüse artık bağışık hale geçmesi gerekiyor. Aşı ile ilgili çok umutlu olamıyoruz. Seksenden fazla aşı çalışması yürüyor bazıları ikinci fazı bitirmek üzere, üçüncü faza geçmek üzere olan aşılar var. Ama bu korona virüsüne karşı aşı ile ilgili birtakım sorunlar olma olasılığı çok yüksek. Çok güçlü bir koruma sağlamaması ya da korumanın çok kısa sürmesi gibi sorunlarla karşılaşabiliriz. Bugüne kadar korona virüsüne karşı geliştirilen bir aşı yok. Bunda da çok başarılı olamayabiliriz. Bu kitle bağışıklığı dediğimiz yüzde 50-60 oranı önemli, büyük olasılıkla hastalığı geçirerek bu orana ulaşacağız. Birtakım matematiksel modeller var, hesaplamalar yapılıyor. Bugünkü bulaşma hızı devam ederse en az 20-24 ay gibi bir süre içinde toplum bağışıklığının istenilen seviyeye geleceği hesaplanıyor. O yüzden belki de yıllarca tedbirlere devam edilmesi gerekir."

ABD'den virüs için üç senaryo: Salgın iki yıl daha sürebilirABD'den virüs için üç senaryo: Salgın iki yıl daha sürebilir