New York'ta iki ev kedisine virüs bulaştı, biri mahalleden kaptı

Hong Kong ve Belçika'nın ardından ABD'de de iki ev kedisine korona virüsü bulaştı. Kedilerden birinin sahibinin hasta olmadığı ama hayvanın gün içinde sokağa çıktığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin New York kentinde iki ev kedisine yeni tip korona virüsü bulaştığı belirlendi. Kedilerin ikisinin de öksürük ve burun akması gibi hafif solunum yolları sıkıntıları çektiği, iyileşecekleri belirtildi.

Yetkililerin açıklamasına göre, kedilerden biri hastalığı, Covid-19 olan sahibinden kaptı. Aynı evde yaşayan ikinci bir kediye ise hastalığın bulaşmadığı belirtildi.

'MAHALLEDEN KAPMIŞ GÖRÜNÜYOR'

Korona virüsü testi pozitif çıkan ikinci kedinin durumuysa daha karmaşık. Bu kedinin sahibin kısa süre önce bir solunum yolu hastalığı geçirdiği ama korona virüsü testinin negatif çıktığı açıklandı. Kedinin gün içinde evden dışarı çıktığı ve virüsü sokakta, enfekte olan bir başka kişiden kaptığı düşünülüyor.

'EVCİL HAYVANLARDAN KORKMAYIN'

Amerikan Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi'nden (CDC) yapılan açıklamada kedilerin virüsü insanlardan kaptığı belirtildi; sonrasında insanlara bulaştırdıklarına dair ise bir kanıt bulunmadığı vurgulandı. CDC yetkilisi Casey Barton Behravesh, "İnsanların panik olmasını istemiyoruz. Evcil hayvanlardan korkmalarını istemiyoruz. Evcil hayvanların, hastalığın insanlara yayılmasında bir rol oynadığına dair hiçbir kanıt yok" dedi.

FAUCI: İNSANA BULAŞTIRMIYORLAR

ABD'nin salgınla mücadelede en yetkili ismi Anthony Fauci de, dün akşamki basın toplantısında "Virüs evcil hayvanlara bulaşabiliyor ama onlardan insanlara geçtiğine dair hiçbir kanıt yok" diye konuştu. Fauci "Her şey mümkün" dese de, bu yönde bir bulaşmanın şu an için muhtemel görünmediğini vurguladı.

'KEDİLERİ SOKAĞA ÇIKARMAYIN, KÖPEKLERİ PARKTA GEZDİRMEYİN' 

Bununla birlikte CDC, evcil kedilerin salgın sürecinde sokağa çıkarılmaması, köpeklerin de temas ihtimalinin yüksek olduğu parklardan uzak tutulması çağrısı yaptı. Benzer bir çağrı, İngiltere'deki veteriner derneklerinden de yapılmıştı. Doktorlar, Covid-19'a yakalanan kişilerin de hastalığı atlatana dek hayvanlarına dokunmamaları ve yanlarında maske takmaları gerektiğini söylüyor.

Daha önce Hong Kong ve Belçika'da ev kedilerinde korona virüsü tespit edilirken, New York'taki Bronx Hayvanat Bahçesi'nde dört yaşındaki Malezya kaplanı Nadia'ya virüs bulaşmıştı. (DIŞ HABERLER)