Dünyayı kurtaracak diyet geliştirildi!

37 ülkeden bilim insanı, 30 yıl içinde 10 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusunu doyuracak ve aynı zamanda çevreye zarar vermeyecek bir diyet oluşturdu. Avrupa'dan Afrika'ya herkesin beslenme biçimini değiştirmesini gerektiren plan hükümetlere sunulacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Farklı ülkelerden 37 bilim insanı, artan dünya nüfusunun ihtiyaçlarını karşılayacak, açlık kaynaklı ölümleri engelleyecek ve çevreye verilen zararı en aza indirgeyecek 'kolektif' bir beslenme planı geliştirdi. 'Gezegensel sağlık diyeti (planetary health diet)' adı verilen bu planla, önümüzdeki onyıllarda milyarlarca insanın beslenebilmesi için gerekli koşullar sıralanıyor.

Söz konusu diyet, 2050 yılında 10 milyara yaklaşması beklenen dünya nüfusunu doyurmayı, her yıl 11 milyon insanın açlık ve yanlış beslenme kaynaklı hastalıklardan ölmesini engellemeyi, aynı zamanda da sera gazı salımlarını en aza indirgemeyi, herhangi bir türün yok olmasını engellemeyi, çiftlik arazilerin yayılmasını önlemeyi ve su kaynaklarını korumayı hedefliyor.

HERKES DÜZENİNİ DEĞİŞTİRECEK!

Peki kolektif diyete göre her birimizin ne yemesi ve ne yememesi gerekiyor? Diyetin içeriği aslında çok şaşırtıcı değil: Abur cubur yok, et tamamen yasaklanmıyor ve sebzeye ağırlık veriliyor.

Ancak tüm dünya için düşünüldüğünde, bu beslenme modelinin hedeflediği küresel dengenin sağlanması için Avrupa ve Kuzey Amerika'da et tüketiminin haftada bire düşürülüp ciddi oranda azaltılması, Doğu Asya'nın balık tüketimini düşürmesi ve Afrika'nın nişastalı sebzeleri azaltması gerekiyor. Her bir kişinin yediklerinin yarısının sebze olması öneriliyor; proteinin de et ağırlıklı değil, baklagiller ağırlıklı bir diyetle alınması öngörülüyor.

NE YİYECEĞİZ?

Diyetin bir günlük içeriği şöyle (*):

- 50 gram yemiş (ceviz, fındık, fıstık gibi)

- 75 gram fasulye, nohut, mercimek veya diğer sebzeler

- 28 gram balık

- 13 gram yumurta (haftada yaklaşık bir yumurtaya denk düşüyor)

- 14 gram kırmızı et

- 29 gram tavuk

- 232 gram karbonhidrat (tam tahıllardan alınacak şekilde)

- 50 gram nişastalı sebze

-250 gram süt ürünü (günde yaklaşık bir bardak süt)

- 300 gram sebze

- 200 gram meyve

- 31 gram şeker

- 50 gram zeytinyağı

(*) Bu miktarları bir hafta üzerinden hesapladığınızda, her bir kişiye haftada bir köfte veya ayda bir bonfile önerilmiş oluyor. Bu matematik, aynı haftada iki porsiyon balık ve iki porsiyon tavuk yenmesine olanak tanıyor.

'DAHA İYİ BİR DÜNYA HAYALİ'

Araştırmaya Harvard Üniversitesi'nden katılan Profesör Walter Willet, diyetin büyük çeşitlilik içerdiğini söylerek, "Bu besinleri binlerce farklı şekilde eşleştirebilirsiniz" dedi. İsveçli araştırmacı Line Gordon ise "Daha iyi bir dünyanın hayalini kurma vakti geldi" diye konuştu.

ARAŞTIRMA NASIL YAPILDI?

Araştırma, tıp dergisi Lancet'in oluşturduğu 37 kişilik bir komisyon tarafından gerçekleştirildi. Çiftçilik, iklim değişikliği ve beslenme gibi alanlarda uzman bilim insanları, bu diyeti iki yılda geliştirdi. Sonuçlar Lancet dergisinde yayımlandı.

Şimdi komisyon araştırmanın sonuçlarını dünya çapında hükümetlere ve Dünya Sağlık Örgütü gibi kurumlara sunacak. (Dış Haberler)