Hepatit yılda 1.4 milyon kişiyi öldürüyor

Dünya Hepatit Günü nedeniyle Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü açıklama yaptı. Açıklamaya göre, Hepatit nedeniyle dünyada, her yıl 1.4 milyon kişi ölüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya sağlık Örgütü tarafından ilan edilen Dünya Hepatit Günü dolayısıyla Adana Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Çatak açıklama yaptı. Çatak, dünyada her yıl 1.4 milyon kişinin Hepatit A,B,C,D ve E virüsleri nedeniyle öldüğünü söyledi.

Hepatit hastalığının, diğer bir ifade ile karaciğer iltihabı olduğunu aktaran Çatak, "Pek çok nedene bağlı olarak oluşabilir. Bu nedenlerin başında viral enfeksiyonlar gelmektedir" dedi.

Hepatit B,C ve D virüslerinin kronik karaciğer hastalıklarına yol açtığını belirten Çatak, dünyada 2 milyar kişinin Hepatit B, 185 milyon kişinin ise Hepatit C virüsüne yakalandığını söyledi.

Çatak, Hepatit B ve C'nin nasıl bulaştığını ise şu şekilde anlattı: "Sterilize edilmemiş cerrahi malzemelerin kullanıldığı tıbbi müdahalelerle, tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların paylaşımıyla, yine sterilize edilmemiş araçlarla dövme, akupunktur ya da vücut takılarının uygulanmasıyla, doğum nedeniyle ve güvenli olmayan cinsel ilişkiyle bulaşabilir"

Hepatit B'den korumak için en güvenilir yolun aşı olduğunu vurgulayan Çatak, Hepatit C virüsüne karşı henüz aşı bulunamadığını sözlerine ekledi. (DHA)