Sağlık Bakanı Koca: Hedef haziran sonu 40 yaş üstünü tamamlamak

Daha önce Covid-19 aşılamasında sonbahara kadar gerekli sayıya ulaşılacağını söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Temel hedefim en geç haziran sonu 40 yaş üstünün tamamlanması" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye'de korona virüsü (Covid-19) aşılarının toplumsal bağışıklığı sağlayacak orana ne zaman gelineceğine dair yaptığı açıklamalara bir yenisini ekledi. Son olarak sonbahar geldiğinde nüfusun 50 milyonluk kısmının aşılanmış olacağına dair hedef koyan Koca, bu kez haziran sonunda 40 yaş üstünün, temmuz sonunda 20 yaş üstünün aşılanmasının tamamlanacağını dile getirdi. 

Hürriyet gazetesinden Ahmet Hakan'ın aktardığına göre Bakan Koca, aşı takvimiyle ilgili şunları söyledi:

'SİNOVAC BU AY DA GELECEK GELECEK AY DA GELECEK'

"Aşı konusu, sadece bizde değil tüm dünyada sorun. Yapılan bütün hesaplar, tüm dünyada şaştı. Müthiş bir aşı savaşı var. Sözleşmelere uyulmuyor. Ama biz ısrarla takipteyiz. Biz peşini bırakmıyoruz. Her türlü girişimi yapıyoruz. Sinovac, her türlü olumsuz şartlara rağmen yine gelecek. Bu ay da gelmiş olacak, gelecek ay da gelmiş olacak. BioNTech’ten 4.5 milyon doz geldi, biliyorsunuz. Uğur Hoca’yla dün görüştüm, yakın takipteyim. Haziran ayı dahil olmak üzere bu sayı da artacak. BioNTech’in miktar olarak artacağı kesin. Benim temel hedefim şu: Mayıs, en geç haziran sonu 40 yaş üstünün aşılanmasını tamamlamak. İkinci hedefimiz ise şu: Temmuza kadar 20 yaş üstünü aşılamak. Bütün uğraşımız bu iki temel hedefi yakalamak için. Buna çabalıyoruz. Zorluklar var, biliyorum. Ama ben sonuç alacağımıza inanıyorum. Haziran sonu itibariyle 40 yaş üstünü her şartta aşılayabileceğimize inanıyorum."

SIK SIK GÜNCELLENEN HEDEF: 50 MİLYON KİŞİYİ AŞILAMAK

Koca, 11 Mart’ta yaptığı açıklamada “Nüfusun 50 milyonluk kısmını sonbahardan önce aşılarsak, salgın ağır baskı olmaktan çıkacak” ifadelerini kullanmıştı. Koca, 25 Mart'taki açıklamasında da "Planlarımıza göre, 100 milyondan fazla doz aşının tamamı mayıs sonuna kadar elimizde olacak ve 50 milyonu aşkın kişinin aşısı tamamlanıp, büyük kısmında koruyuculuk başlayacak. İnanın ki yakın günler güzel günler olacak" dedi.

25 Aralık 2020'de "Şubat sonuna kadar elimizde olmasını düşündüğümüz 50 milyon aşı olduğunu söylemiştim. İlk planda sağlık çalışanlarından başlamak üzere daha kısa bir zaman diliminde ocak, şubat, mart gibi en geç nisan olmak üzere yaygın üçüncü aşamada olan kişileri aşılamayı hedefliyoruz" diyen Koca, günde 1.5 hatta 2 milyon aşı yapma kapasitesine sahip olduklarını vurgulamıştı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 25 Şubat'taki Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamasında, mayıs sonuna kadar 52,5 milyon kişinin aşılanmasının güvencede olduğunu söylemişti. (HABER MERKEZİ)