Rusya'dan 'gizli belge' açıklaması: ABD'nin aldatmacası olabilir

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, "ABD'deki gizli askeri belge sızıntısı aklımızı karıştırma amaçlı olabilir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'a ait Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili gizli belgelerin sosyal medya mecralarına sızdırılması ile ilgili açıklama yaptı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, "ABD'deki gizli askeri belge sızıntısı aklımızı karıştırma amaçlı olabilir" ifadelerini kullandı.

Sputnik'in haberine göre, Sergey Ryabkov, ABD'li kurumların Ukrayna'daki askeri planlarına dair 'gizli' ibareli belgelerin sızdırılmasının bir aldatmaca olabileceğini ve Rusya'nın aklını karıştırmanın amaçlanıyor olabileceğini söyledi.

'RUSYA'NIN AKLINI KARIŞTIRMAK İÇİN OLABİLİR'

Rusya basınına konuşan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ryabkov, 'ABD'nin Ukrayna'daki çatışmaların tarafı olduğunu ve fiili olarak Rusya'ya karşı hibrit bir savaş yürüttüğünü' ifade etti. Ryabkov, 'bu tür sızıntı tekniklerinin ABD'nin rakibinin, yani Rusya'nın aklını karıştırmak için kullanılabileceğini' kaydetti. 

Yaşanan gelişmenin kasıtlı bir sızıntı olma ihtimaline işaret eden Ryabkov, "Ben hiçbir şey iddia etmiyorum, sadece bu tür senaryoların, modellerin tamamen mantıklı olduğunu düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

Ne olmuştu?

ABD ve NATO'nun Ukrayna'nın Rusya'ya karşı başlatmayı planladığı askeri harekata ilişkin gizli belgeleri, mart ayının başından bu yana sosyal medya platformları Twitter ve Telegram'a sızmış, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, 'gizli' ibareli belgelerin sızdırılmasının arkasında kimin olabileceğiyle ilgili soruşturma başlatmıştı.

ABD basını, orijinal belgelerde yer alan silah sevkiyatları, birlik ve tabur güçleri ile çizelgelerin fotoğraflarının sızmasının ABD istihbaratı için önemli bir ihlal olduğunu belirtirken, Pentagon yetkilisi Sabrina Singh "Sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili haberlerin farkındayız; bakanlık konuyu inceliyor" dedi.

Ukrayna'nın saldırıyı nasıl, ne zaman ve nerede başlatmayı planladığı gibi spesifik savaş planlarının yer almadığı 1 Mart tarihli belgelerde, Ukrayna birliklerinin askeri harekat için nelere ihtiyaç duyabileceğine dair ABD ve Ukrayna'nın görüşleri yer aldı.

ABD'nin Ukrayna'ya sağladığı topçu roket sistemleri HIMARS'ın özelliklerinden bahsedilen gizli ibareli belgelerde, Ukrayna birliklerinin HIMARS mühimmatlarını ne kadar hızlı kullandığı ile ilgili daha önce basına açıklanmayan bilgiler de var.

Belgelerin gerçek olup olmadığını değerlendiren analistler, belgelerin bazı bölümlerinin gerçek göründüğünü ve Rusya'ya silah ve asker sevkiyatı takvimi, Ukrayna'nın ne kadar asker yığacağı gibi önemli askeri detaylar içerdiğini belirtti. (DIŞ HABERLER)