ABD'nin gizli belgeleri sızdı: 'Wagner, Türkiye'den silah almak istedi'

ABD'nin sosyal medyaya sızan gizli belgelerinde Rus paralı asker şirketi Wagner'in Türkiye'den silah almak için girişimde bulunduğu iddai edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Rusya-Ukrayna savaşı, Türkiye, Orta Doğu, Afrika, Çin ve İsrail ile ilgili bir dizi gizli belgesinin çeşitli sosyal medya mecralarına sızdırılmasının ardından ABD'li yetkililer sızıntının kaynağını araştırıyor.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, bazı uzmanlar söz konusu 'gizli' ibareli belgelerin 'bir müttefikten ziyade bir ABD'li tarafından sızdırılmış olabileceğini' ifade etti. Uzmanlar, sızdırılan belgelerin geniş yelpazede bir dizi bölge ve konu ile ilgili olması sebebiyle bu ihtimal üzerinde durduklarını kaydetti. 

'BELGELER ÜZERİNDE TAHRİFAT YAPILMIŞ OLABİLİR'

ABD Savunma Bakanlığı'nda (Pentagon) eski bir üst düzey yetkili olan Michael Mulroy, ajansa verdiği demeçte, "Belgelerin çoğu yalnızca ABD'nin elinde olduğu için mevcut durumda ABD kaynaklı bir sızıntıya odaklanılıyor" açıklamasında bulundu. ABD'li yetkililer, olayla ilgili başlatılan soruşturmanın henüz ilk aşamalarında olduğunu ve sızıntının arkasında 'Rus yanlısı unsurların' olabileceği ihtimalini tamamen bir kenara bırakmadıklarını söyledi. 

Sosyal medyaya sızan belgeleri inceleyen Reuters, belgelerin gerçek olduğunu bağımsız bir şekilde teyit edemediğini yazdı. Ajansa konuşan iki yetkili de belgeleri sızdıran ve sızıntının kaynağını araştıran müfettiş ve savcıları yanlış yönlendirmek isteyen kişilerin bazı belgeler üzerinde tahrifat yapmış olabileceğini aktardı.

Konuyu sızıntılarla ilgili ceza soruşturması açan Adalet Bakanlığı'na sevk eden Pentagon, fotoğrafları çekilerek sızdırılan gizli belgelerin 'hassas ve oldukça gizli materyaller içeriyor gibi göründüğünü' kaydetti. 

UKRAYNA HAKKINDA BİR SIZINTI DAHA: 'HAVA SAVUNMASI TEHLİKE ALTINDA'

Sosyal medya siteleri Twitter ve Telegram'a sızan ilk belgeler ABD ve NATO'nun Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin belgeleri iken, savaşa ilişkin yeni belgeler de sızdırıldı.

The New York Times gazetesinin haberine göre son belgelerde, 'güçlendirilmemesi durumunda Ukrayna hava savunma sisteminin tehlike altında olduğu' ifade edildi. Buna göre, 'Rusya hava kuvvetlerinin savaşın gidişatını değiştirmemesi için Ukrayna'ya ciddi boyutta askeri teçhizat desteği yapılması gerekiyor.'

'WAGNER GRUBU, TÜRKİYE'DEN SİLAH ALMAK İÇİN GİRİŞİMDE BULUNDU'

Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili sızan bir gizli belgede de Rus paralı asker şirketi Wagner'in Türkiye’den silah satın almak için girişimde bulunduğu iddia edildi. Buna göre Wagner Grubu, Türkiye’den silah satın almaya çalıştı. Bazı Wagner üyeleri, grubun Ukrayna ve Mali’deki faaliyetleri için Türk bağlantılarıyla silah ve mühimmat satın alımı için bir araya geldi. Kamuoyuna sızan belgelerde, Mali lideri Assimi Goita’nın Mali’nin Wagner Grubu adına bu silahları Türkiye’den temin edebileceğini aktardığı bilgisi paylaşıldı.

Washington Post gazetesi, konuya ilişkin haberinde, sızan belgelerde Türkiye hükümetinin Wagner'in çabalarıyla ilgili bilgisi olup olmadığının net olmadığını kaydetti.

MOSSAD İSRAİL'DEKİ PROTESTOLARI DESTEKLİYOR MU?

Gizli belgelerde yer verilen iddialardan biri de İsrail'de ocak ayından bu yana devam eden yargı düzenlemesi karşıtı protestoların İsrail istihbarat teşkilatı Mossad tarafından desteklendiği yönündeydi. İsrail, bu iddialara yanıt verdi. 

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN'ın haberine göre, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun basın ofisi, Mossad adına yayınladığı açıklamada, ABD basınında çıkan haberleri yalanlayarak 'Mossad ve yetkililerinin, gösterilere destek vermediğini ve servis çalışanlarını hükümet karşıtı gösterilere katılmaya teşvik etmediğini, Mossad'ın genel olarak siyasi protesto veya politik etkinlikler karşıtı eylemlere destek vermediğini" kaydetti. 

Açıklamada, "Mossad ve halihazırdaki yetkililerin gösteriler konusuna hiçbir yaklaşımı olmadı. Mossad ve yetkilileri, servisin kurulduğu günden beri devletin değerleri karşısında vefalı olmuştur" denildi. (DIŞ HABERLER)