ABD'nin Çin ve Orta Doğu ile ilgili gizli belgeleri sızdı: 'Arkasında Rusya var'

Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin gizli belgelerin sosyal medya sitelerinde paylaşılmasının ardından ABD'nin Orta Doğu ve Çin ile ilgili gizli belgeleri de sosyal medyaya sızdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD ve NATO'nun Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin 'gizli' ibareli belgelerinin sosyal medya mecralarında paylaşılmasının ardından Çin ve Orta Doğu'ya ilişkin gizli belgelerinin de sosyal medyaya sızdığı iddia edildi.

ABD'nin The New York Times gazetesinin haberine göre, ABD'nin Ukrayna, Orta Doğu ve Çin'e ilişkin milli güvenlik sırları hakkında detaylar içeren yeni bir dizi gizli belge dün (7 Nisan) sosyal medya sitelerinde paylaşıldı. Analistler, 100'den fazla belgenin ele geçirilmiş olabileceğini ifade ederken, ABD'li yetkililer, sızıntının boyutu ve belgelerin hassasiyeti göz önünde bulundurulduğunda bunun ABD için 'oldukça zarar verici' olduğunu kaydetti. 

'ŞU ANA KADAR ORTAY ÇIKANLAR BUZ DAĞININ GÖRÜNEN KISMI'

Gazetenin haberine göre, gizli belgelerin sosyal medyaya sızdırılmasını değerlendiren üst düzey bir ABD'li istihbarat yetkilisi, ABD, Kanada, İngiltere Yeni Zelanda ve Avustralya'nın oluşturduğu 'elektronik istihbarat' ittifakı 'Beş Göz'e atıfta bulunarak, bunun söz konusu ittifak için 'bir kabus' olduğunun altını çizdi.

Ukrayna'nın Rusya'ya karşı düzenlemeyi planladığı askeri harekata ilişkin gizli belgeler Twitter ve TikTok'ta paylaşılırken, yeni belgelerin Twitter ve diğer sitelerde bulunduğu ifade edildi. Adalet Bakanlığı, sızıntılar ile ilgili soruşturma başlattığını ve Savunma Bakanlığı (Pentagon) ile iletişim halinde olduklarını kaydetti. Konuyu değerlendiren bir analist ise şu ana kadar ortaya çıkan belgelerin 'buz dağının görünen kısmı olduğunu' söyledi.

'ARKASINDA RUSYA VEYA RUS YANLISI UNSURLAR OLABİLİR'

Öte yandan, konuya ilişkin Reuters haber ajansına konuşan üç ABD'li yetkili, ABD'ye ait gizli askeri belgelerin sızmasının ardında 'Rusya veya Rus yanlısı unsurların olabileceğini' söyledi. Kremlin ve Rusya'nın Washington Büyükelçiliği konu hakkında yorum yapmazken, Reuters, sosyal medyaya sızan belgelerin gerçek olup olmadığını teyit edemediğini yazdı. 

Ne olmuştu?

ABD ve NATO'nun Ukrayna'nın Rusya'ya karşı başlatmayı planladığı askeri harekata ilişkin gizli belgeleri, mart ayının başından bu yana sosyal medya platformları Twitter ve Telegram'a sızmış, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, 'gizli' ibareli belgelerin sızdırılmasının arkasında kimin olabileceğiyle ilgili soruşturma başlatmıştı.

ABD basını, orijinal belgelerde yer alan silah sevkiyatları, birlik ve tabur güçleri ile çizelgelerin fotoğraflarının sızmasının ABD istihbaratı için önemli bir ihlal olduğunu belirtirken, Pentagon yetkilisi Sabrina Singh "Sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili haberlerin farkındayız; bakanlık konuyu inceliyor" dedi.

Ukrayna'nın saldırıyı nasıl, ne zaman ve nerede başlatmayı planladığı gibi spesifik savaş planlarının yer almadığı 1 Mart tarihli belgelerde, Ukrayna birliklerinin askeri harekat için nelere ihtiyaç duyabileceğine dair ABD ve Ukrayna'nın görüşleri yer aldı.

ABD'nin Ukrayna'ya sağladığı topçu roket sistemleri HIMARS'ın özelliklerinden bahsedilen gizli ibareli belgelerde, Ukrayna birliklerinin HIMARS mühimmatlarını ne kadar hızlı kullandığı ile ilgili daha önce basına açıklanmayan bilgiler de var.

Belgelerin gerçek olup olmadığını değerlendiren analistler, belgelerin bazı bölümlerinin gerçek göründüğünü ve Rusya'ya silah ve asker sevkiyatı takvimi, Ukrayna'nın ne kadar asker yığacağı gibi önemli askeri detaylar içerdiğini belirtti. (DIŞ HABERLER)