Ukrayna savaşı ile ilgili gizli belgeler sızdı, Pentagon soruşturma başlattı

Pentagon yetkilisi Singh, Ukrayna savaşına ilişkin belgelerin sızmasıyla ilgili olarak, "Sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili haberlerin farkındayız; bakanlık konuyu inceliyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD ve NATO'nun Ukrayna'nın Rusya'ya karşı başlatmayı planladığı askeri harekata ilişkin gizli belgeleri, sosyal medya platformları Twitter ve Telegram'a sızdı.

ABD'nin The New York Times gazetesinin haberine göre, konuya ilişkin açıklama yapan ABD'li hükümet yetkilileri, Ukrayna'nın düzenlemeyi planladığı harekata ilişkin belgilerin bu hafta sosyal medyada paylaşıldığını kaydetti. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, belgelerin sızdırılmasının arkasında kimin olabileceğiyle ilgili soruşturma başlattı. 

'SAVUNMA BAKANLIĞI KONUYU İNCELİYOR'

ABD basını orijinal belgelerde yer alan silah sevkiyatları, birlik ve tabur güçleri ile çizelgelerin fotoğraflarının sızmasının ABD istihbaratı için önemli bir ihlal olduğunu belirtirken, Pentagon yetkilisi Sabrina Singh "Sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili haberlerin farkındayız; bakanlık konuyu inceliyor" dedi.

Ukrayna'nın saldırıyı nasıl, ne zaman ve nerede başlatmayı planladığı gibi spesifik savaş planlarının yer almadığı 1 Mart tarihli belgelerde, Ukrayna birliklerinin askeri harekat için nelere ihtiyaç duyabileceğine dair ABD ve Ukrayna'nın görüşleri yer aldı. ABD'nin Ukrayna'ya sağladığı topçu roket sistemleri HIMARS'ın özelliklerinden bahsedilen gizli ibareli belgelerde, Ukrayna birliklerinin HIMARS mühimmatlarını ne kadar hızlı kullandığı ile ilgili daha önce basına açıklanmayan bilgiler de var.

Belgelerin gerçek olup olmadığını değerlendiren analistler, belgelerin bazı bölümlerinin gerçek göründüğünü ve Rusya'ya silah ve asker sevkiyatı takvimi, Ukrayna'nın ne kadar asker yığacağı gibi önemli askeri detaylar içerdiğini belirtti. (DIŞ HABERLER)